Skip to content
Politică

ANALIZĂ Minister al Familiei pe modelul Ungariei lui Viktor Orban. De ce înființarea acestuia constituie un pericol iliberal

Inquam Photos / Octav Ganea

În cadrul negocierilor trilaterale dintre PSD, PNL și UDMR pentru formarea viitoarei majorități parlamentare și a viitorului guvern a fost lansată o idee aparent benignă: desprinderea unui Minister al Familiei din Ministerul Muncii. Deși propunerea nu a fost momentan aprobată, liberalii și social-democrații convenind doar asupra suplimentării numărului de ministere, ea a găsit susținători în rândul celor de la UDMR. Totodată, unele voci din tabăra liberală par a fi de acord cu această idee. Așa cum vom vedea în continuare ideea înființării unui Minister al Familiei, deși poate părea a fi una sau chiar lăudabilă, ascunde de cele mai multe ori un derapaj iliberal.

Ministerul Familiei și iliberaismul

Două exemple au fost citate de simpatizanții înființării acestui minister: Ungaria și Polonia. Ambele state au luat o turnură iliberală în ultimii ani. În Ungaria, Viktor Orban și FIDESZ conduc statul în mod autoritar. Proiectul asumat de Orban este vădit unul iliberal. Ministerul Familiei acționează la Budapesta ca o extensie a proiectului iliberal mai larg al lui Viktor Orban, fiind esențial în promovarea valorilor radical conservatoare. În imaginarul liderului de la Budapesta, fiecare individ are rolul său precis în societate, iar femeia este văzută ca ocupând un astfel de rol precis în cadrul unei familii patriarhale. Astfel, femeile ar trebui, potrivit lui Orban, să fie mai degrabă preocupate de procreare și creșterea copiilor. Ideea a fost împărtășită și de către Novak Katalin, cea care ocupă funcția de ministru al Familiei. Aceasta explica într-un video apărut în decembrie anul trecut că rolul femeii este să se ocupe de gospodărie și de copii. Femeile, spunea Novak, ar trebui să nu se preocupe de diferențele salariale dintre acestea și bărbați, pentru că ele oricum se împlinesc doar în a fi mame și a naște copii. Viziunea este evident una autoritaristă, aceasta fiind condiția femeii imaginată și de către alți lideri autoritari de-a lungul istoriei.

Tot în Ungaria, Ministerul Familiei analizează și aprobă și cererile de adopție depuse de persoanele necăsătorite. Ungaria a reușit ceea ce Coaliția pentru Familie nu reușise anterior în România. Anume să modifice Constituția în sensul redenumirii familiei pe criterii heterosexuale. Astfel, în Ungaria, familia este “bazată pe căsătorie și relația părinte-copil. Mama este o femeie, tatăl un bărbat”. Prin urmare, familiile monoparentale de pildă nu prea se încadrează în definiția îngustă și exclusivistă a familiei.

Ideea înființării unui astfel de minister, deși pare la o primă vedere una bună, la urma urmei, România trece printr-un regres demografic acut iar în viitor populația României va scădea cu câteva milioane de locuitori, ascunde în spate un derapaj iliberal periculos. Modelul maghiar demonstrează cu prisosință pericolul înființării unui astfel de minister și în România care ar putea controla și reglementa aspecte esențiale care intră mai degrabă în sfera privată a individului. Rolul femeii în societate ar putea fi redenumit pe criterii exclusiviste și îngustă, după modelul maghiar. Problema demografică, deși este una reală trebuie rezolvată într-un cadru democratic și nu prin importarea și implementarea unui tipar iliberal. De altfel, această problemă are multiple rezolvări. Rămâne de văzut dacă tentația iliberală va fi în final evitată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *