ANALIZĂ Ministerul Mediului, între PSD și UDMR în ultimii 10 ani. După rotativă, liberalii ar putea prelua portofoliul

Guvernul României
Guvernul României. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Rotativa prevăzută pentru vara acestui an aduce negocieri dure între partidele aflate la guvernare. Pe lângă Ministerul Transporturilor, puternic disputat între PNL și PSD, un alt premiu important este Ministerul Mediului, deținut în prezent de UDMR. Presa scrie că liberalii și-ar dori acest minister la rotativă. Nu este clar însă dacă UDMR ar fi de acord cu această cedare. În ultimii 10 ani, ministerul a fost controlat cu precădere de PSD. O singură dată liberalii au deținut portofoliul Mediului, în timpul guvernului minoritar condus de Ludovic Orban. Iată cum s-a împărțit în ultimii 10 ani conducerea acestui minister.

2012 – 2014, Ministerul Mediului este condus de PSD

În perioada 2012 – 2014, Ministerul Mediului s-a aflat pe mâna social – democraților. Rovana Plumb a fost numită în funcția de ministru al Mediului în 2012, după ce anterior a ocupat funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale , în guvernul condus de Victor Ponta. În perioada în care a condus ministerul, Rovana Plumb a promovat politici de dezvoltare durabilă și protecție a mediului, precum și o serie de proiecte pentru îmbunătățirea calității aerului și apei.

2014 – 2015, Ministerul Mediului este condus de UDMR

În perioada 2014 – 2015, Ministerul Mediului a trecut la UDMR, nefiind un premiu atât de râvnit. Attila Korodi a fost numit ministru al Mediului în 2014, în cadrul guvernului condus de Victor Ponta. Anterior, Korodi a ocupat funcția de ministru al mediului în cadrul guvernului Boc, în perioada 2009-2010. În timpul mandatului său, Attila Korodi a promovat politici de protecție a biodiversității și a dezvoltat proiecte pentru îmbunătățirea calității aerului și apei.

2015 – 2016 Guvernarea tehnocrată

În timpul guvernului Cioloș, Ministerul Mediului a fost condus de un tehnocrat. Cristiana Pasca Palmer a fost numită în funcția de ministru al mediului în 2015. Anterior, Palmer a ocupat funcția de șef al Biroului Națiunilor Unite pentru Mediu. În timpul mandatului său, Cristiana Pasca Palmer a promovat politici de dezvoltare durabilă și protecție a mediului, precum și o serie de proiecte pentru îmbunătățirea calității aerului și apei.

2016 – 2019, Ministerul Mediului revine sub controlul PSD

După alegerile legislative din 2016, PSD a reușit să obțină o majoritate clară alături de ALDE și de UDMR. Portofoliile ministeriale au fost împărțite în virtutea unei logici proporționale. Astfel, Grațiela Gavrilescu (PSD) avea să fie numită în funcția de ministru al mediului în 2016, în cadrul guvernului condus de Sorin Grindeanu. Anterior, Gavrilescu a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului. În timpul mandatului său, Grațiela Gavrilescu a promovat politici de dezvoltare durabilă și protecție a mediului, precum și o serie de proiecte pentru îmbunătățirea calității aerului și apei.

2019 – 2020, Ministerul Mediului este preluat de PNL și apoi cedat către UDMR

După căderea guvernului Dăncilă, la moțiunea de cenzură din toamna lui 2019, Ministerul Mediului avea să treacă sub controlul PNL, în cadrul unei guvernări minoritare în fruntea căreia se afla premierul Ludovic Orban. Astfel, în 2019 Costel Alexe va deveni ministru al Mediului. Acesta avea să fie demis din funcție în 2020, în urma unor scandaluri legate de un proiect minier controversat și de presupusa implicare în favorizarea unor companii de deszăpezire. El a fost înlocuit de către Virgil Popescu, care a deținut interimatul pentru o perioadă scurtă de timp, până la numirea lui Tanczos Barna (UDMR) ca ministru al Mediului în 2020. Acesta deține și în prezent portofoliul ministerial.

Rămâne de văzut cine va controla Ministerul Mediului după rotativa guvernamentală, acesta fiind dorit atât de UDMR, cât și de PNL.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL