Skip to content
Politică

ANALIZĂ Ministrul Lucian Bode se apără în instanță de atacurile politice ale taberei USR, după acuzațiile FALSE legate de teza de doctorat

Lucian Bode Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Lucian Bode a decis să se apere în instanță de atacurile politice ale taberei USR care continuă să-l acuze de plagiat, deși ministrul a demonstrat în repetate rânduri că are trei documente oficiale care certifică autenticitatea lucrării: rezoluția conducătorului de doctorat din 2018, decizia comisiei CNATDCU din 2019 și hotărârea Universității Babeș-Bolyai (UBB) din urmă cu câteva luni.

În ciuda faptului că toate aceste documente arată clar că lucrarea nu este rezultatul unui plagiat, anumite persoane apropiate de partidele din opoziție încearcă să provoace un scandal pentru a denigra imaginea Guvernului pe plan extern.

Emilia Șercan a preluat subiectul de la USR și a lansat mai multe atacuri la adresa ministrului Lucian Bode, după ce a confundat gradul de similitudine cu plagiatul. Emilia Șercan nu a făcut decât să verifice cuvintele din teza de doctorat, adică similitudinea, nu plagiatul. O similitudine de 18,5% nu înseamnă plagiat și nu afectează integritatea ministrului. De asemenea, articolul Emiliei Șercan conține mai multe informații greșite, iar neavând expertiză în domeniul securității energetice nu poate emite verdicte privind plagiatul. După scandalul inventat de tabăra USR, Comisia de Etică a UBB a decis să reanalizeze teza de doctorat a ministrului.

Teza de doctorat a lui Lucian Bode a fost verificată de mai multe ori de specialiștii din domeniu, care au decis că nu este rezultatul unor idei furate de la alți autori. Teza a fost verificată anti-plagiat inclusiv de către UBB, care acum câteva luni a spus clar că respectă criteriile academice în vigoare, iar titlul de doctorat se menține.

De asemenea, există decizia CCR nr. 364/2022 care precizează că odată ce o teză de doctorat a fost evaluată cu succes de comisia de doctorat și validată de CNATDCU, ea nu mai poate fi reexaminată. Nu există niciun temei legal pentru a reexamina o lucrare care a fost verificată în repetate rânduri și are toate avizele specialiștilor din domeniu.

Comisia de Etică a UBB poate face verificări doar în problemele care îi privesc pe membrii comunității universitare, din care ministrul Lucian Bode nu face parte. Comisia de Etică nu poate reexamina după ce a decis că teza respectă toate normele în vigoare.

Ministrul Lucian Bode a trimis o notificare către UBB pentru a verifica baza legală care a influențat decizia UBB de a reanaliza teza de doctorat, deoarece nicio lege din România nu-i oferă acest drept, după ce aceeași universitate a decis că teza nu este rezultatul unui plagiat. UBB nu a transmis niciun răspuns la aceste solicitări ale ministrului, iar în consecință, Lucian Bode a sesizat instanța de judecată pentru a verifica demersul UBB.

Ministrul Lucian Bode, la fel ca oricare alt cetățean al României, are dreptul să se apere în instanță atunci când consideră că drepturile sale sunt lezate de unele jocuri politice ale partidelor din opoziție. UBB nu poate face cum dorește sau oricând dorește și, la rândul ei, trebuie să respecte legislația în vigoare și normele academice. UBB dă dovadă că nu este transparentă în deciziile pe care le ia.

UBB nu este o instanță de judecată. UBB nu poate prelua propaganda partidelor din opoziție. UBB nu poate reexamina o teză pe care a analizat-o în repetate rânduri și nu a găsit probe care să arate că s-au încălcat normele academice. Pentru toate aceste motive, ministrul Lucian Bode îi cere universității, în instanță, să dea explicații pentru decizia de a analiza din nou teza. Ministrul s-a adresat Tribunalului Sălaj deoarece în acel județ are domiciliul.

Doar o instanță de jucată poate face lumină în acest scandal politic provocat de USR pentru a denigra imaginea României pe plan extern. Toate aceste atacuri la adresa ministrului Bode au afectat șansele României de a face parte din spațiul Schengen. Atacuri bazate pe informații false, construite cu minciuni și distribuite în mediul online fără nicio probă.

Teza de doctorat a lui Lucian Bode a fost obținută la Universitatea Babeș-Bolyai, în anul 2019, în domeniul relațiilor internaționale și studii europene, obținând calificativul foarte bine și distincția magna cum laude.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *