ANALIZĂ Miza discuțiilor dintre Putin și Erdogan. De ce trebuie restabilit acordul cerealelor

Vladimir Putin și Recep Erdogan
Vladimir Putin și Recep Erdogan / sursa: news.ro

Discuțiile de la Soci dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan nu au ajuns momentan la un acord privind realuarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. Într-o conferință de presă susținută alături de Erdogan după încheierea discuțiilor, Vladimir Putin a reiterat că Moscova este pregătită să revină la respectarea acordului odată ce sunt îndeplinite toate solicitările sale privind partea acordului ce privește Rusia. Turcia spune că acordul ar putea fi reînnoit în curând. Miza discuțiilor o reprezintă așadar reluarea acordului privind cerealele. Iată de ce acest acord este atât de important.

De ce este nevoie de acest acord

Când trupele rusești au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Moscova a impus o blocadă asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, oprind toate exporturile agricole din unul dintre grânarele lumii. Măsura a lăsat 20 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la produsele alimentare în întreaga lume.

Înainte de război, până la 90% din exporturile ucrainene de grâu, porumb și floarea-soarelui erau transportate pe mare, în principal din Odesa, multe țări în curs de dezvoltare bazându-se foarte mult pe Kiev pentru cereale. Prețurile la produsele agricole de bază erau ridicate înainte de război, din cauza redresării economice de după COVID-19, dar conflictul a împins prețul cerealelor, cum ar fi grâul și porumbul, la niveluri nesustenabile pentru țările dependente de importul acestora, cum ar fi Egiptul, Libanul și Tunisia.

În acest context, s-a ajuns cu greu la un acord privind transportul cerealelor ucrainene (dar și rusești) prin Marea Neagră. Acordul asigura exportul în siguranță de cereale, produse alimentare și îngrășăminte, inclusiv amoniac, din trei porturi de la Marea Neagră din sud-vestul Ucrainei: Odesa, Chornomorsk și Pivdenni. Prima navă cu cereale care a plecat în baza acordului susținut de ONU a pornit la drum pe 1 august 2022. Potrivit cifrelor ONU la 1 noiembrie, în primele trei luni ale inițiativei au fost transportate în total 9,7 milioane de tone de cereale și alte produse agricole, marea majoritate constând în grâu și porumb. Acordul a fost valabil însă doar 120 de zile și a fost reînnoit pentru prima dată pe 19 noiembrie 2022. Ulterior însă Putin a decis să nu mai prelungească acest acord, asta după ce anterior amenințase de mai multe ori, pe parcursul anului 2022 că va înceta acest acord.

De atunci, rușii au atacat de mai multe ori porturile ucrainene de la Marea Neagră și inclusiv porturile dunărene din vecinătatea României, țintind depozitele de grâne ale Ucrainei. Kievul a încercat în acest timp să transporte cerealele prin coridoare terestre speciale, create de Uniunea Europeană, însă lucrul acesta a dus la tensiuni cu o mulțime de state din zona, inclusiv România, Bulgaria, Polonia și Ungaria, pentru că cerealele Kievului au invadat piețele europene, diminuând prețul lor și afectând astfel producătorii locali. Ulterior, ucrainenii au încercat să transporte cerealele în porturile românești, dar transportul în acest fel este unul lent și zi de zi rușii atacă tot mai multe depozite ucrainene. În ultima vreme, ucrainenii au început să riște tot mai mult trimițând nave încărcate cu grâne prin blocada rusă.

Discuțiile dintre Putin și Erdogan au ca scop reluarea acordului cerealelor care să permită transportul acestora pe cale maritimă. Ținând cont că o mulțime de state, în special din Africa, depind de cerealele ucrainene pentru supraviețuire, miza discuțiilor este una uriașă. Un acord ar putea limita tensiunile dintre Ucraina și alte state est europene, ar putea preveni o foamete în multe țări și ar putea limita atacurile rusești asupra porturilor ucrainene din proximitatea României, prevenind astfel un potențial incident între Rusia și NATO.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: