Skip to content
Societate

ANALIZĂ Modernizarea Armatei Române. Cum au ajuns forțele militare române parte integrantă a celei mai puternice alianțe din istorie

Inquam Photos / Octav Ganea

Cu ocazia Zilei Naționale a României, merită să amintim contribuția uriașă a Armatei Române la siguranța și securitatea cetățenilor țării. În ultimii 30 de ani, Armata Română a trecut printr-un amplu proces de restructurare, îndeplinind criteriile unei armate moderne, complet integrate în cea mai puternică alianță militară din istorie, NATO.

Armata Română: 1990 – prezent

Drumul a fost unul lung și adesea anevoios. Până la căderea regimului comunist, Armata Română era integrată în structurile politico-militare ale blocului sovietic. România era parte a Pactului de la Varșovia, iar armata era organizată pe modelul sovietic. După căderea regimului comunist a  început amplul proces de modernizare și înzestrare. De data aceasta România și implicit Armata Română au privit spre Occident și Statele Unite pentru îndrumare. Obiectivul țării a fost acela de a adera la cea mai puternică alianță politico-militară a lumii, NATO, cea care ne putea furniza securitatea de care aveam nevoie.

Înainte de 1990 România avea efective compuse din aproximativ 300.000 de militari. Dar puțini dintre aceștia îndeplineau standardele Occidentale din punctul de vedere al pregătirii și al înzestrării. Prin urmare, Armata Română a fost restructurată și profesionalizată. Treptat stagiul militar obligatoriu, o relicvă a regimului comunist, a fost eliminat, în locul său apărând un stagiu militar voluntar. După ce România ratează primul val de extinderea al NATO în 1997, începe să depună eforturi susținute pentru a-și profesionaliza corpul ofițeresc. Un rol important în acest proces l-au jucat marile academii militare din țară care au fost și ele organizate, inclusiv la nivel de curriculă, pe model Occidental.

În 2004 România intră în NATO, iar procesul de modernizare al Armatei Române continuă. Militarii români participă alături de aliații din NATO în numeroase teatre de operațiuni, în special în Afganistan și Irak. În acest timp Armata Română contonuă să se înzestreze. În 2007, România avea 1.700 de militari în teatrele de operațiuni din lume, dintre care aproximativ 600 se aflau în Irak, acolo unde Statele Unite și aliații săi participau la misiunea de reconstrucție și stabilizare a țării după răsturnarea regimului lui Saddam Hussein. România avea să își retragă în final soldații din Irak după ce și alte state membre NATO au decis același lucru, însă avea să își sporească prezența în teatrul de luptă din Afganistan, acolo unde, în 2011, vom avea în jur de 1.800 de soldați, așa cum anunța la vremea aceea și Traian Băsescu.

Armata Română își va crea în perioada post-comunistă și forțe speciale, cum ar fi Batalionul 630 Parașutiști ”Smaranda Brăescu”, creat și organizat pe modelul altor forțe speciale din Occident. Armata Română a beneficiat, în special după 2004, și de numeroase schimburi de experiență. Ofițerii români participă la cursuri organizate la cele mai bune instituții de învățământ militar superior din lume. Totodată, parteneriatul cu Statele Unite și apartenența la NATO au dat posibilitatea Armatei Române să se antreneze cu forțele de elită ale lumii și să paticipe la manevre militare comune.

Astăzi, la peste 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este parte integrată a NATO și unul dintre cele mai importante state ale alianței, atât prin poziția geografică, cât și prin profesionalismul de care dau dovadă forțele armate române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *