Skip to content
Economie Societate

ANALIZĂ Moneda EURO, pericol pentru economiile naționale? Italia a pierdut 4,3 trilioane între 1999-2017

" "

În timp ce românii așteaptă nerăbdători să treacă la moneda Euro, alte state din Europa au înregistrat pierderi uriașe, iar nivelul de trai al cetățenilor a scăzut abrupt. Singurele state care au profitat de avantajele monedei Euro, au fost Germania, Olanda și, parțial, Grecia, potrivit unei analize Cep (Centre for European Policy).

Eurozona funcționează în acest moment la două extreme: moneda Euro a influențat cel mai mult PIB-ul Germaniei, care a câștigat 23 de mii de euro/cetățean, iar la cealaltă extremă, italienii au înregistrat pierderi de 74 de mii de euro/cetățean, în perioada 1999-2017. În total, Germania a câștigat 1.893 de miliarde de Euro și Italia a pierdut 4.325 de miliarde de Euro. Imediat după germani, sunt olandezii cu o creștere a PIB-ului de 21 de mii de euro/cetățean și la mare distanță grecii cu o creștere de 190 de euro/cetățean. Probabil Grecia ar fi avut un rezultat mult mai bun, dar a plătit scump pentru criza economică începând cu 2011.

" "
" "

Vorbim de doar trei state care au avut de câștigat de când au adoptat moneda euro și care au reușit să-și influențeze PIB-ul în sens pozitiv. Celelalte state din eurozona, au înregistrat pierderi uriașe ale PIB-ului. Franța a pierdut 55 de mii de euro/cetățean, Portugalia 40 de mii de euro/cetățean, Belgia 6 mii de euro/cetățean, Spania 5 mii de euro/cetățean.

Cifrele aratată că fără moneda euro, toate aceste state ar fi reușit să-și dezvolte PIB-ul, în timp ce Germania ar fi avut un PIB mult mai mic și ar fi fost depășită de Franța și Italia (lucru care astăzi pare greu de imaginat).

De asemenea, analiza precizează că în perioada 2011-2015, când s-a adâncit criza economică, Germania și Olanda au înregistrat constant creșteri. Germania, în 2011, spre exemplu, a câștigat 3.626 euro/cetățean, fiind cea mai mare creștere a sa între 1999-2017. Italia, în același an, a pierdut 5.364 euro/cetățean.

Riscuri pentru economiile naționale

Analiza Cep avertizează că nu moneda Euro în sine produce pierderi sau câștiguri, ci modul în care guvernele naționale înțeleg să o exploateze pe piața internațională. Problema competivității între statele din eurozona rămâne nesoluțională și „provine din faptul că statele individuale nu mai pot devaloriza moneda națională pentru a rămâne competitivite pe piața internațională”. Înainte de introducerea Euro, Italia a devalorizat în mod constant moneda națională (lira) pentru a concura cu celelalte state, iar la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, Italia era una dintre cele mai mari economii ale lumii. După 1999, când Italia a trecut la Euro, PIB-ul a stagnat și Guvernul de la Roma n-a găsit o soluție pentru a deveni competitiv.

Spania, imediat după adoptarea monedei Euro, a avut creșteri constante și semnificative în perioada 1999-2010. Ulterior, criza eocnomică i-a impins pe spanioli la pierderi uriașe an de an. Numai că reformele adoptate după 2015 reprezintă o veste bună pentru economia Spaniei, care începe să reducă pierderile. De la -2.428 euro/cetățean în 2014, s-a ajuns la -1.448 de euro/cetățean în 2017. În curând, Spania va reuși iarăși să treacă la creștere și să-și influețeze PIB-ul în sens pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *