Skip to content
Politică

ANALIZĂ Mostră de ipocrizie din partea lui Stelian Ion. De ce fostul ministru nu mai are credibilitate în problema SIIJ

Inquam Photos / Octav Ganea

La sfârșitul lunii noiembrie, fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, a cărui demitere a generat criza politică din toamna acestui an, îl critica pe noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Principalul reproș al lui Stelian Ion era legat de desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ): ”Faptul că ne spune cu nonşalanţă că SIIJ se va desfiinţa, dar se va înfiinţa o altă structură, este realmente o bătaie de joc”, declara Stelian Ion la momentul respectiv. Problema principală cu această critică e că în spatele ei se ascunde de fapt o doză de ipocrizie. Stelian Ion a deținut funcția de ministru al Justiției, însă SIIJ este tot acolo.

Problema SIIJ și bilanțul lui Stelian Ion ca ministru al Justiției

Încă din momentul apariției ei în 2018, SIIJ a fost puternic criticată de opoziția de la acea vreme formată din PNL și USR-PLUS, dar și de către instituțiile europene. Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional, recomanda desființarea SIIJ. Problema principală legată de SIIJ era aceea că nu garanta în nici un fel independența justiției, chestiune la care România încă are deficiențe majore. Dimpotrivă, ea putea fi folosită ca instrument de presiune politică asupra magistraților.

Printre promisiunile opoziției de la vremea respectivă se număra și desființarea SIIJ. Momentul oportun a venit în decembrie 2020, atunci când PNL, USR-PLUS și UDMR au format o alianță parlamentară după alegerile legislative. USR-PLUS a obținut portofoliul Justiției, prin Stelian Ion. Toate astrele erau perfect aliniate, dar apoi nu s-a întâmplat nimic. Peste 6 luni au avut la dispoziție cei din noua coaliție de guvernare să desființeze SIIJ. Ministrul Stelian Ion, din diverse motive a părut însă incapabil să realizeze această promisiune. În mod ciudat, primele în primele luni de mandat, Stelian Ion a avut cu totul alte preocupări legate de justiție. În primăvară, Stelian Ion punea umărul la construirea unei super-imunități pentru magistrați. Este vorba despre celebrul amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Acest amendament fusese admis de Comisia juridică a Camerei, simultan cu raport favorabil pentru desfiinţarea SIIJ. Era așadar vorba despre un cadou oferit practic magistraților care beneficiau acum de o imunitate similară cu cea de care se bucurau parlamentarii. Lipsa de reacție a lui Stelian Ion în acest caz i-a pus pe gânduri pe mulți care se așteptau ca noul ministru USR-PLUS să se arate intransigent față de acest tip de cadouri. Practica discreţionară şi adesea arbitrară din Parlamentul României în care se stabilea cine să fie şi cine să nu fie urmărit penal  avea acum un echivalent în Consiliul Superior al Magistraturii, iar reacția lui Stelian Ion fusese practic inexistentă.

Până în vară, SIIJ continua să rămână în picioare, iar Stelian Ion avea să își schimbe strategia, trecând la un joc de-a aruncatul vinei. Potrivit narațiunii ministrului, Secția putea fi desființată, dar nu exista voința politică a celor de la UDMR. Incapacitatea lui Stelian Ion de a negocia cu restul forțelor politice și cu magistrații desființarea SIIJ, iar apoi trecerea la o strategie de pasare a responsabilității, a demonstrat limitele acestuia.

În momentul remanierii lui Stelian Ion, SIIJ continua să rămână în picioare. Povara desființării SIIJ cade acum pe noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Acesta caută un nou consens politic și rămâne de văzut dacă va reuși să îndeplinească acest obiectiv. Până atunci însă criticile lui Stelian Ion sunt greu de justificat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *