Liderul AUR, George Simion, a declarat duminică, la evenimentul de lansare a candidaţilor la europarlamentare desfăşurat în cetatea din Ardud, în Satu Mare, că duşmanul politic al formațiunii sale în acest judeţ este „o creatură hidoasă, şovină, numită UDMR”.
„Duşmanul nostru politic în acest judeţ şi la nivel naţional este o creatură hidoasă, şovină, numită UDMR. Fraţii noştri maghiari sunt conaţionalii noştri, îi iubim şi îi aşteptăm în rândurile AUR dacă se identifică cu valorile conservatoare sau în rândul altor partide de alte orientări, dar nu dorim ghetoizarea politică a cetăţenilor maghiari şi în fond şi la urma urmei UDMR-ul este pentru etnicii maghiari ceea ce pentru etnicii români este PSD-ul şi PNL-ul”, a spus Simion.
Un discurs ultranaționalist
George Simion și-a construit discursul de la Satu Mare în jurul mai multor teme. Liderul AUR folosește termeni puternici și negativi pentru a caracteriza UDMR-ul, numindu-l „o creatură hidoasă, șovină”. Acest tip de limbaj îi demonizează pe adversarii politici, subliniind o percepție de amenințare la adresa identității naționale românești. Utilizarea termenului „șovin” sugerează că UDMR-ul promovează interesele maghiare în detrimentul celor românești.
Demonizarea partidelor politice reprezintă un demers periculos într-o democrație. Asta pentru că, în realitate, acestea sunt doar competitori pentru putere, nu inamici care trebuie eliminați. Folosirea termenului de „dușman” indică în subsidiar nevoia eliminării acestuia. Or într-o democrație, partidele își rezolvă în mod pașnic divergențele naturale.
Simion afirmă că AUR susține valorile conservatoare și îi invită pe maghiari să se alăture dacă împărtășesc aceste valori. Aceasta sugerează că partidul său este o opțiune pentru cei care apreciază tradiționalismul și conservatorismul în politică. În realitate însă, partidul lui Simion promovează o agendă ultra-conservatoare care are prea puține lucruri în comun cu conservatorismul politic clasic.
În plus, prin analogia dintre UDMR și partidele de guvernare (PSD și PNL), Simion subliniază o antipatie profundă față de clasa politică tradițională din România. Acesta îi prezintă pe acești politicieni ca fiind corupți și ineficienți, acuzându-i de furt și de distrugerea țării. Acest tip de discurs este caracteristic liderilor populiști care încearcă să prezinte întreaga clasă politică ca fiind coruptă și nereprezentativă pentru ca apoi ei să se erijeze în singurii apărători ai „poporului”. Pentru populiști poporul este întotdeauna pur, iar adversarii politici sunt întotdeauna corupți.
În ansamblu, discursul lui George Simion înfățișează o combinație de ultra-naționalism, ultra-conservatorism și antipatie față de partidele tradiționale, reflectând așa zisele „valori” pe care partidul său le promovează.
De ce este periculos un astfel de discurs
Un discurs precum cel al lui George Simion poate fi considerat nociv din mai multe motive. În primul rând, utilizarea unui limbaj agresiv și demonizarea adversarilor politici pot alimenta diviziunile și conflictele în societate. În loc să promoveze dialogul și cooperarea, acest tip de discurs amplifică tensiunile și construiește bariere între diferitele grupuri etnice sau politice, accentuând clivajele sociale și dezbinarea.
În al doilea rând, o retorică ultra-naționalistă și anti-etnică poate alimenta resentimente și animozități între diferitele comunități etnice. Acest lucru poate duce la escaladarea conflictelor și la creșterea tensiunilor sociale, în special într-o țară cu istorie complexă în ceea ce privește relațiile inter-etnice, precum România. Țara noastră are o lungă tradiție în ceea ce privește toleranța minorităților etnice, iar lucrul acesta este cât se poate de vizibil și astăzi. Merită să amintim că președintele României, Klaus Iohannis, provine dintr-o astfel de minoritate etnică.
Concentrându-se pe demonizarea adversarilor politici și pe diviziunile etnice, un astfel de discurs poate distorsiona sau chiar ascunde problemele reale cu care se confruntă societatea. În loc să se abordeze problemele reale, precum lipsa de dezvoltare din anumite părți ale României, accentul cade pe conflictul politic și etnic. AUR distrage astfel atenția de la adevăratele probleme ale românilor, generând temeri artificiale și întreținând în felul acesta o atmosferă toxică. În concluzie, discursul lui Simion este unul nociv pentru stabilitatea democrației din România, în ansamblul ei.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News