Skip to content
Politică

ANALIZĂ NATO își sporește prezența militară în România. Ce sunt grupurile de luptă ale Alianței și de ce sunt importante

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat zilele acestea că Alianța Nord-Atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Crearea grupului de luptă din România a fost agreată la scurt timp după începerea războiului din Ucraina.

Ce este un grup de luptă NATO și de ce este important

În linii mari, grupurile de luptă ale NATO reprezintă forțe militare de reacție rapidă. Ele sunt echipate tehnic și au în fruntea lor câte una dintre marile puteri ale NATO. În componența grupurilor de luptă ale Alianței intră forțele integrate ale mai multor state aliate, totalizând în general efectivele unui regiment militar clasic – 1000 – 1500 de militari.

După anul 2014, adică după deschiderea ostilităților în Ucraina, an care a culminat și cu anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, Alianța Nord-Atlantică a decis să înființeze patru astfel de grupuri de luptă pe Flancul Estic, în Polonia și statele Baltice – Lituania, Letonia și Estonia. În jargonul forțelor militare, aceste grupuri de luptă ale NATO sunt cunoscute și sub denumirea de Enhanced Forward Presence (prezență avansată consolidată). Militarii acestor grupuri se schimbă de regulă, prin rotație, o dată la 6 luni de zile.

De la stânga la dreapta, steme grupurilor de luptă ale NATO din Polonia, Lituania, Estonia și Letonia, sursa: https://mncne.nato.int/forces/nato-enhanced-forward-presence

Rațiunea din spatele înființării unor astfel de Grupuri este legată de descurajarea unei eventuale agresiuni militare. Militarii care participă la astfel de Grupuri de luptă nu sunt novici, ci adesea, veterani ai altor teatre de operațiuni. Prin urmare, aceștia desfășoară atât antrenamente combinate cu forțele armate naționale, dar sunt și gata să intre în luptă cu inamicul în cazul în care ar fi nevoie.

De menționat ar fi și că înființarea unui astfel de Grup în România, dincolo de întărirea securității, va avea ca efect și consolidarea statului României în interiorul Alianței. Prin poziția geografică, în proximitatea conflictului din Ucraina, România, alături de Polonia și statele Baltice, devin pivoții centrali ai Alianței în această parte a Europei.

Agresiunea Rusiei invită la o prezență sporită a NATO pe Flancul Estic

Înființarea unui astfel de Grup de luptă al NATO pe teritoriul României și al altor trei state este direct legată de agresiunea Rusiei în Ucraina. De vreme ce războiul se află acum la granițele NATO, nemaifiind doar o confruntare între separatiștii pro-rusi, sprijiniți de Moscova și ucraineni, ci un război deschis între Federația Rusă și Ucraina, statele membre NATO au decis să sporească descurajarea pe Flancul Estic pentru a preveni o eventuală escaladare a conflictului pe teritoriul NATO. Scenariul acesta ar putea fi unul dramatic și ar implica, prin prisma Articolului 5 al NATO, o confruntare directă între Federația Rusă și NATO.

Înființarea acestor grupuri de luptă ale NATO reprezintă o măsură de siguranță și totodată invită Federația Rusă la un comportament precaut, tocmai pentru a nu extinde conflictul în zonă. În cazul în care în viitor, conflictul va continua și va cuprinde și jumătatea vestică a Ucrainei, care momentan s-a confruntat doar sporadic cu atacuri aeriene, atunci nu ar fi exclus ca NATO să își crească din nou efectivele în statele de pe Flancul Estic.

Amintim că, la ora actuală găsim peste 3.000 de militari NATO în România – la care se vor adăuga cei din grupul de luptă al NATO, în Polonia peste 10.000, în Ungaria peste 3000, în Lituania 4000, în Letonia 1700, iar în Estonia 2000. La aceste forțe militare se mai adaugă forțele militare naționale și tehnică de luptă.

sursa: https://www.nato.int/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *