Skip to content
Politică

ANALIZĂ Nicolae Ciucă, 6 luni de guvernare: eliminarea restricțiilor, plafonarea prețului la energie și conflictul din Ucraina

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a traversat primele luni de mandat într-o perioadă foarte dificilă pentru România, fiind nevoit să găsească o soluție pentru a combate pandemia, pentru a reduce facturile românilor și a oferi cetățenilor garanții că țara noastră este în siguranță în contextul conflictelor de la graniță. România a reușit să devină un actor important în Estul Europei, iar premierul se bucură de un nivel de încredere ridicat.

Peste 31% dintre români au încredere în Nicolae Ciucă, potrivit celui mai recent sondaj Avangarde, realizat în aprilie 2022. Premierul se menține în topul acestui sondaj, la egalitatea cu Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Alfred Bulai, analist politic, a explicat pentru PS News că încrederea de 30% nu e foarte mare și sondajele trebuie interpretate cu atenție: „Încredere într-un premier 30% nu e mult. Încrederea în partide, în Guvern, Parlament, este la nivelul minim posibil. Deocamdată nu s-au simțit efectele dramatice ale crizei economice”.

Cea mai mare provocare pentru Nicolae Ciucă a fost aceea de a guverna într-o coaliție cu PSD și a găsi un consens politic pentru mai multe proiecte importante în România. Coaliția PSD-PNL a pus complet în umbră partidele din opoziție – USR și AUR – care au scăzut în sondaje. PNL a reușit să recupereze câteva procente în sondaje, consolidându-și al doilea loc, în spatele PSD, în timp ce AUR ar fi la 14%, iar USR la doar 11%.

Pandemia

La data de 9 martie 2022, Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, a decis să renunțe la restricțiile impuse pentru a combate pandemia. Starea de alertă a fost eliminată în aceeași zi și Nicolae Ciucă a beneficiat de tot capitalul politic al acestei decizii. „Prima zi în care nu mai avem stare de alertă. Se încheie doi ani în care a trebuit să respectăm o serie de măsuri şi recomandări”, a transmis premierul după eliminarea restricțiilor.

Facturile la energie electrică și gaze

Nicolae Ciucă a avut marele rol de a găsi un consens politic pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze, după ce prețurile au crescut foarte mult în ultimii 2 ani. „Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an, începând cu 1 aprilie”, a fost anunțul premierului. Problema nu este rezolvată complet, iar Guvernul va trebui să găsească și resursele financiare necesare. De asemenea, premierul Ciucă a acordat atenție și facturilor greșite, cerând ca acestea să fie refăcute, după ce furnizorii au umflat prețurile. „Un milion de facturi trimise greșit vor fi refăcute, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a declarat Ciucă.

Criza din Ucraina și criza economică

Conflictul de la granițele României reprezintă o mare provocare pentru politica românească. Nicolae Ciucă a vizitat Ucraina, în urmă cu o săptămână, și a declarat de mai multe ori că România va susține regimul de la Kiev.

Alfred Bulai a avertizat că pentru România și Europa nu urmează o perioadă ușoară, în contextul crizei economice și al conflictului din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă va avea în continuare un mandat cu multe provocări. Analistul politic remarcă „micile realizări” ale actualului Guvern: „Sunt micile realizări ale faptului că am depășit pandemia, în sensul că am renunțat la restricții, dar situația nu este una bună și partea tristă, efectele crizei sunt la început. Ridicarea restricțiilor a fost un balon de oxigen.”

România și Europa se vor confrunta cu o criză economică mai puternică decât cea din urmă cu un deceniu, consideră Alfred Bulai, deoarece va urma o subproducție și o inflație foarte ridicată.

Criza de acum 10 ani a fost anemică în raport cu ce urmează, nu a fost atât de mare. Acum riscăm o criză de subproducție, riscăm o inflație galopantă. Problema e că nu va fi doar în România, în toată Europa. Din punctul meu de vedere va fi mai puternică, dar depinde și de ce fac politicienii”, explică Alfred Bulai pentru PS news.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *