Skip to content
București Știri locale

ANALIZĂ Nicușor Dan abandonează bucureștenii în pandemie: nevaccinatul primar al Capitalei nu a luat nicio măsură anti-Covid

Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a dispărut în timpul valului 4 al pandemiei și nu și-a asumat răspunderea pentru niciun proiect care să ajute cetățenii să treacă peste această pandemie. De mai multe săptămâni, primarul e tot mai puțin vizibil în online, acolo unde promitea transparență și dialog cu cetățenii.

De mai bine de o lună, Bucureștiul se confruntă cu un număr uriaș de cazuri și, de asemenea, cu foarte mulți morți din cauza virusului Covid-19. Pe 29 septembrie, primarul anunțat suspendarea evenimentului „străzi deschise” și le cerea cetățenilor să ia măsuri pentru a împiedica răspândirea bolii: „Rog în continuare bucureștenii să ia măsuri de autoprotecție pentru a limita răspândirea bolii, inclusiv evitarea aglomerațiilor. Să facem împreună eforturile necesare pentru ca sistemul medical din Capitală nu fie copleșit de acest val patru”.

Tot la sfârșit de septembrie, primarul capitalei era relaxat și nu considera că exista o „presiune” pe spitalele din cel mai mare oraș al României: „La Terapie Intensivă în acest moment sunt 40 de paturi, cum am spus, la sfârșitul săptămânii vor fi 54, iar din ele ocupate sunt doar 27, iar în ceea ce privește paturi normale de coronavirus avem în acest moment 400, nu știu dacă sunt 250-300 ocupate în momentul acesta, și o să avem 700 la sfârșitul săptămânii, deci pe ceea ce înseamnă paturi în București nu există o presiune în acest moment”.

Pe 31 august, același Nicușor Dan recunoștea că nu s-a vaccinat, precizând că avusese Covid-19 în luna mai. Adică din ianuarie și până în mai 2021, Nicușor Dan nu s-a gândit să se vaccineze. Timp de 5 luni a umblat pe unde a vrut, în timp ce primăria pe care o conduce deschidea centre de vaccinare pentru cetățeni.

O să fac vaccinarea după ce medicul îmi va spune că este bine să o fac”, preciza Nicușor Dan la sfârșit de august. Declarația sa se aseamănă foarte mult cu cele făcute de cei care refuză vaccinarea. Timp de 8 luni, Nicușor Dan nu a discutat cu niciun medic pentru a-i spune că este bine să se vaccineze. Nici până astăzi nu știm dacă primarul s-a vaccinat sau nu, dar această tăcere e și ea un răspuns.

Nicușor Dan nu a încurajat niciodată vaccinarea și nu a transmis niciun mesaj în acest sens. Chiar dacă mor sute de oameni în spitalele din București, primarul nu a fost preocupat de acest lucru. În luna octombrie a avut doar două postări pe Facebook despre pandemie: unul în care anunța că a distribuit „kit-uri de protecție împotriva Covid-19” (adică măști, dezinfectant etc) și una în care anunța că s-au alocat bani, prin Consiliul General, pentru spitalul modular din Pipera.

Primarul Capitalei a aruncat mereu vina pe Guvern pentru situația critică din spitale și spunea că primăria făcea doar ce spunea CNSU: „coordonarea întregii activități pe coronavirus revine CNSU, doctorului Arafat, care conduce CNSU. Noi am făcut tot ce a ținut de noi încă de când am preluat mandatul, din octombrie”. Era ușor să arunce vina pe alții, dar tocmai Nicușor Dan a fost cel care a închis spitalul modular din Pipera, unde ar fi fost 400 de paturi, potrivit Gabrielei Firea. Și abia pe 12 octombrie, când România era sub asediul Covid-19, cu peste 400 de morți pe zi, Nicușor Dan s-a hotărât să aloce bani pentru funcționarea acelui spital și să-l redeschidă.

Spitalul de la Pipera a fost înființat în timpul mandatului Gabrielei Firea, apoi după ce a venit Nicușor Dan, spitalul a fost complet neglijat. „Ura, nepriceperea, haosul şi neputinţa actualului primar ţin închis de peste un an de zile un spital perfect echipat, care ar putea salva vieţi. În timpul unei pandemii, în timp ce toţi politicienii şi administratorii din lumea întreagă îşi folosesc la maximum toate resursele, decizia noului primar pentru ajutorarea pacienţilor a fost şi este una singură: închiderea spitalului modular deschis de Firea”, spunea Gabriela Firea pe social media.

Bucureștiul este un oraș abandonat de Nicușor Dan, care fuge de toate responsabilitățile. Pe pagina sa de Facebook se înmulțesc nemulțumirile cetățenilor, mulți spunând că o regretă pe Gabriela Firea. Acest abandon se poate observa în tot orașul, atât în parcurile neîngrijite, cât și în casele neîncălzite. Parcurile administrate de primăria condusă de Nicușor Dan sunt cele mai neîngrijite din tot orașul, după ce actualul primar a redus bugetul companiei municipale care administra spațiile verzi. Totuși, la sfârșit de septembrie, Nicușor Dan s-a gândit să planteze niște panseluțe în parcul Cișmigiu, chiar înainte să vină frigul.

Daniel Băluță, primarul sectorului 4, este un exemplu de politician care s-a implicat în campania de vaccinare și a încurajat cetățenii să aibă încredere în știință. Băluță a publicat pe Facebook un video în care explică de ce s-a vaccinat și de ce a ales să-și facă și doza 3. „Atât ca primar, dar mai ales ca medic, vă rog, veniți să vă vaccinați! Spitalele sunt supraaglomerate, doctorii sunt copleșiți de numărul de pacienți care așteaptă pe holurile spitalelor”, spunea primarul de sector.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *