ANALIZĂ Nicușor Dan aproape a dublat salariile Termoenergetica, deși livrează frig

Sursa foto: Nicușor Dan

Nicușor Dan este în campanie electorală în țară, în timp ce bucureștenii stau în frig și Termoenergetica nu-și plătește datoriile. Primarul capitalei a decis să plece în campania de promovare chiar în aceste zile când orașul este acoperit de zăpadă, iar Termoenergetica livrează frig în casele oamenilor.

Fără căldură în case

Bucureștiul se confruntă cu zăpadă și ger, în timp ce primarul se plimbă prin județele din Moldova. Afară se înregistrează -10 grade, însă Termoenergetica nu livrează căldură pentru 1.500 de blocuri din capitală. O avarie majoră la rețeaua de căldură din Sectorul 6 a lăsat oamenii în frig și fără apă caldă. Supraviețuirea în București este tot mai dificilă, cu un primar care se visează președintele României.

În plină iarnă, Termoenergetica s-a gândit să facă și mai multe lucrări de modernizare a rețelei, iar sute de blocuri din capitală vor rămâne fără căldură și apă caldă în perioada următoare. Nicușor Dan s-a gândit că iarna este un moment potrivit să intervină la rețea și să întrerupă apa caldă și căldura. Mai multe șantiere au fost deja deschise și vor rămâne deschise în următoarele săptămâni, afectând circa 460 de blocuri. În decembrie 2024, Termoenergetica lăsa fără apă caldă și căldură alte 700 de blocuri din oraș pentru lucrări de reparație.

Nicușor Dan a mărit datoriile Termoenergetica

Nicușor Dan a reușit să stabilească un record negativ pentru București și să provoace datorii de 1,4 miliarde de lei către ELCEN. Ministrul Sebastian Burduja a anunțat că Termoenergetica, compania Primăriei București, trebuie să plătească această sumă către ELCEN.

„Astăzi, Primarul Capitalei ne spune că vinovată pentru situația termoficării din București este o companie din portofoliul Ministerului Energiei — ELCEN. O companie față de care Primăria Capitalei are datorii imense, de peste 1,4 miliarde lei. În zilele grele de iarnă pentru București, noi suntem aici, nu am plecat în campanie electorală”, a declarat Burduja.

Nicușor Dan dă vina pe Ministerul Energiei, dar nu vorbește despre cum a triplat datoriile Termoenergetica. În 2021, când a preluat Primăria București după mandatul Firea, Termoenergetica avea datorii de 390 de milioane de lei. După 4 ani cu Nicușor Dan, Termoenergetica a ajuns la datorii de 1,4 miliarde de lei doar către ELCEN.

Primarul capitalei nu mai plătește subvenții către Termoenergetica, după cum preciza directorul ELCEN în 2024.

„Acum trei luni situaţia subvenţiei Primăriei era la zero şi, când am fost întrebat care este situaţia cu privire la subvenţie, am spus clar că este zero în acel moment. În ultimele trei luni, Primăria nu a mai plătit subvenţie”, spunea directorul ELCEN, în mai 2024.

Nicușor Dan nu mai plătește subvențiile pentru căldură, Termoenergetica nu-și plătește datoriile către ELCEN, iar în final ELCEN riscă să nu mai aibă bani pentru a cumpăra gazul necesar pentru producerea căldurii. Apoi Nicușor Dan dă vina pe ELCEN, deși toată problema pornește de la el.

În 4 ani de mandat la Primăria București, Nicușor Dan a primit subvenții de la bugetul statului aproape duble decât primise Gabriela Firea. Nicușor Dan a primit 1,2 miliarde de lei subvenții totale, în 2021, de la bugetul de stat avea 514 milioane lei, iar de la alte administrații primea 708 milioane lei. În 2022, a avut din nou subvenții totale de 1,2 miliarde de lei, în 2023 subvențiile totale au ajuns la 1,5 miliarde de lei, iar în 2024 a primit 1,7 miliarde de lei subvenții totale. Astfel, Nicușor Dan a avut subvenții totale de 5,4 miliarde de lei, spre deosebire de 2,9 miliarde de lei cât primise Gabriela Firea subvenții în cei 4 ani de mandat. Actualul primar a primit mult mai multe subvenții și a reușit să facă și mult mai multe datorii cu Termoenergetica.

CITIȚI ȘI: Eșecul economic al lui Nicușor Dan la Primăria București: a prelungit termenul datoriilor făcând noi împrumuturi

Cheltuielile cu salariile, aproape dublate

Primarul nu are timp să achite datoriile către ELCEN, dar în 3 ani aproape a dublat cheltuielile cu salariile de la Termoenergetica. Primarul a decis să-i premieze pe angajații care îi lasă pe bucureșteni în frig în fiecare iarnă.

În 2021, Termoenergetica avea cheltuieli cu salariile de 215 milioane de lei, potrivit bugetului companiei. Bonusurile pe care le primeau angajații erau și ele de 21 de milioane de lei.

În 2024, Termoenergetica a avut cheltuieli cu salariile de 355 de milioane de lei, iar bonusurile au crescut și ele la 45 de milioane de lei. O creștere de 140 de milioane de lei cu cheltuielile pentru salarii, în timp ce bonusurile s-au dublat în 3 ani. Spre exemplu, Mitran Maria, director la Direcția Economică de la Termoenergetica, avea un salariu anual de 123 de mii de lei în 2020, iar în 2024 a ajuns la 177 de mii de lei. Directorul de la Resurse umane a crescut de la 96 de mii de lei anual în 2020, la 139 de mii de lei în 2024. Directorul de la Direcția Tehnică-Dezvoltare a crescut de la 99 de mii de lei anual în 2022, la 150 de mii de lei anual în 2024, potrivit declarațiilor de avere.

*Sumele sunt în mii lei

Nu este clar pentru ce mari performanțe se primesc bonusuri la Termoenergetica, deși bucureștenii stau în frig și fără apă caldă. De asemenea, activitatea angajaților companiei nu justifică absolut deloc creșterea cheltuielilor salariale. Termoenergetica livrează frig pe banii cetățenilor.

În ultimii 3 ani, prețul gazelor a crescut foarte mult, însă primarul a evitat să țină pasul cu piața energetică. În 2022, primarul a mărit prețul gigacaloriei de la 143 de lei la 330 de lei și apoi la 346 de lei. Doar că această creștere este insuficientă, pentru că prețul real al gigacaloriei este de 1.000 de lei. Diferența de 650 de lei este subvenționată de Primăria București. În ultima perioadă, primarul a refuzat să plătească și subvențiile, provocând o datorie uriașă pentru Termoenergetica. Bucureștiul este orașul cu cele mai mari salarii din țară, însă are cel mai mic preț al gigacaloriei pentru cetățeni. Spre exemplu, un cetățean din Cluj, conectat la sistemul de termoficare, plătește 476 de lei, iar unul din Oradea plătește 397 de lei.

 

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: