Skip to content
Societate

ANALIZĂ Nicușor Dan umflă tarifele pentru parcare. Bucureștenii vor plăti mai mult decât italienii, polonezii și cehii

Inquam Photo / Octav Ganea

Primăria București, condusă de Nicușor Dan, a decis să impună tarife pentru locurile de parcare de pe principalele străzi din oraș. Tarifele vor depinde de zona în care sunt parcate mașinile și se vor achita doar în intervalul orar 7-23. Bucureștiul va fi împărțit în 3 zone: zona 0 va avea un tarif de 10 lei/oră (2 euro), zona 1 va avea tariful de 5 lei/oră (1 euro) și zona 2 va fi cu 2,5 lei/oră (0,5 euro). 

Parcarea din București va fi mai scumpă decât în multe alte orașe din Europa. Bucureștenii vor plăti de două ori mai mult decât italienii din Roma și aproape egal cu spaniolii din Madrid, deși salariile din București nu se ridică la nivelul acestor capitale europene. 

Roma și Milano 

În capitala Italiei, tariful pentru parcare începe de la 1 euro/oră în afara zonelor ZTL, iar în zonele ZTL (zonă cu trafic limitat) este de 1,20 euro/oră. În alte zone din oraș, tariful poate fi și sub 1 euro, după cum arată ATAC Roma. Adică un bucureștean va plăti de două ori mai mult decât un italian din Roma. 

Un italian din Milano, în centrul orașului, are un tarif de 3 euro/oră pentru parcare, iar în zonele spre periferie ajunge la 1,20 de euro pentru locurile oferite de primărie. 

Praga

Capitala Cehiei are locurile de parcare împărțite în 3 categorii: cele cu albastru sunt doar pentru rezidenți; cele orange sunt pentru parcări de cel mult 2 ore, având un tarif de 1,20 euro/oră; și cele verzi costă 1,60 de euro/oră, pentru cel mult 6 ore. 

Praga a construit mai multe parcări la periferia orașului, aproape de stațiile de metrou sau alte mijloace de transport public, pentru a-i convinge pe cetățeni să-și lase mașinile. În aceste parcări, tarifele sunt de 0,80 de euro/zi într-o parcare păzită, iar locurile nepăzite sunt gratuite. 

Varșovia

Tarifele în capitala Poloniei sunt mult mai mici decât în București. Parcările nepăzite au un tarif de 3,90 PLN/prima oră (adică 4 lei/oră) și 4,60 PLN (4,83 lei) pentru a doua oră, a treia oră este tarifată cu 5,50 PLN, iar de la a patra oră în sus se taxează cu 3,90 PLN pentru fiecare oră. Un polonez care își parchează mașina în centrul capitalei va plăti de două ori mai puțin decât un bucureștean care parchează în capitala României. 

Cars parked in parking lot

Sursa foto: ledgerinsight.com 

Madrid

Madridul și-a împărțit locurile de parcare în funcție de zone, iar tarifele variază. În zona albastră, un loc de parcare poate costa de la 1,10 euro/oră și poate ajunge la 2,05 euro/oră în cazul în care o mașină staționează 4 ore. În zona albastră nu este posibil să staționezi mai mult de 4 ore. 

În zona „verde” din Madrid, tariful pentru o oră de parcare este de 2,05 euro. În Madrid există inclusiv zona „de lungă ședere”, pentru persoanele care vor să-și lase mașina câteva ore. Tariful pentru „ședere lungă” este de 0,5 euro/oră. Zona de parcare pentru „domeniul sanitar”, din zona spitalelor sau centrelor medicale, are și ea prețuri avantajoase, fiind doar 0,60 de euro/oră. Pentru 4 ore în zona „sanitar” tariful ajunge la 2,75 euro. 

Parcările private din Madrid au și ele prețuri avantajoase, începând de la 2 euro/oră și ajungând la puțin peste 3 euro. Pentru cei 2 euro/oră plătiți în centrul Madridului, o mașină este supravegheată video și există acces în parcare și pentru persoanele cu dizabilități. Pentru 24 de ore de parcare în centrul Madridului, într-o parcare privată, tarifele încep de la 20 de euro și pot depăși 30 de euro. Un abonament de o zi, în zona 0 din București, va costa 75 de lei (15 euro) și nu oferă nicio protecție pentru mașină. 

Paris

Capitala Franței are tarife mult mai mari decât Bucureștiul, însă Parisul este cel mai mare oraș din UE și cel mai bogat. Salariul mediu în Paris este de circa 50.000 de euro pe an, de peste trei ori mai mare decât salariul mediu brut din România. 

O oră de parcare în centrul Parisului are un tarif de 4 euro, adică de două ori mai scumpă decât în centrul Bucureștiului. Tariful pentru parcarea în celelalte zone din capitala Franței este de 2 euro/oră. 

*

Toate marile orașe menționate mai sus au parcometru, în timp ce Bucureștiul abia acum vrea să monteze astfel de aparate pentru a le da șoferilor posibilitatea să plătească mult mai rapid și mai sigur. Primăria București mai pune la dispoziție o aplicație pentru plăți online, dar și un serviciu de SMS pentru parcări. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *