Skip to content
Coronavirus

ANALIZĂ Noi restricții pentru nevaccinați: Cum se modifică certificatul verde în Vestul Europei pentru doza 3 și valul 5 al pandemiei

ec.europa.eu

Certificatul verde suferă modificări în mai multe state UE, care acum sunt amenințate de valul 5 al pandemiei coronavirus. Unele țări au decis să reducă valabilitatea și să o condiționeze de doza trei de vaccin, iar altele introduc tot mai multe restricții pentru persoanele nevaccinate.

Franța a fost prima care a schimbat regulile pentru certificatul verde, anunțând că persoanele peste 65 de ani îl vor mai obține doar dacă vor face a treia doză de vaccin. Emmanuel Macron a fost, totodată, și primul lider european care a anunțat introducerea certificatului verde pentru diferite activități. Rata de vaccinare în Franța este de 76%. Cele mai violente reacții împotriva restricțiile anti-Covid19 au apărut pe insula Guadelupa, care este controlată de Franța. Acolo a izbucnit un război urban între autoritățile locale și cetățenii nemulțumiți de restricții. Zeci de mașini incendiate, focuri de armă, lupte de stradă au marcat revolta din Guadelupa, iar Macron a spus că situația este „explozivă”.

Italia este mult mai restrictivă atunci când vine vorba de certificatul verde și a obligat toți muncitorii să îl dețină, altfel angajatorul poate trimite acasă muncitorii într-o perioadă fără plată și ulterior vor închide contractul de muncă. Guvernul condus de Mario Draghi a redus valabilitatea certificatului verde de la 12 la doar 9 luni și va exista un „super green pass” pentru cei care fac a treia doză, iar persoanele care au trecut prin boală au „green pass base” doar pentru 6 luni. Super green pass va fi noul instrument care îi va ajuta pe cetățeni să aibă acces la majoritatea serviciilor din societate: restaurante, baruri, stadioane, discoteci, concerte etc.

Tot la final de noiembrie, Italia a introdus și obligativitatea de a avea green pass base pentru transportul public și trenurile regionale (pentru cele între regiuni exista deja). De asemenea, green pass base va fi obligatoriu pentru hoteluri, centre sportive și toate celelalte activități. Astfel, în Italia apar trei categorii: cei cu „super green pass”, cei cu „green pass base” și cei nevaccinați. Vaccinarea devine obligatorie în Italia și pentru profesori, militari, funcționarii publici, polițiști și nu se va mai putea obține certificatul verde în urma unui test anti-covid, ci va fi doar pentru vaccinați și persoanele vindecate.

Italia și Franța s-au remarcat cu cele mai dure măsuri, iar pe parcurs Germania a adoptat multe dintre ele, mai ales când a văzut explozia de cazuri din valul 5. Autoritățile germane au adăugat regula 2G pentru certificatul verde, adică va fi oferit doar celor vaccinați (geimpft) și celor vindecați (genesen). Certificatul nu va mai fi oferit celor care au test negativ. Testul va putea fi folosit de muncitorii din structurile în care e obligatoriu certificatul verde, precum: restaurante, baruri, muzee, săli de fitness, piscine, școli de muzică. Noua coaliție de guvernare Spd, Verzi și Fdp a introdus certificatul verde pentru locurile de muncă și transportul public, iar câteva regiuni din Germania au trecut la lockdown după ce numărul cazurilor a depășit pragul de 60.000 pe zi.

Spania este statul UE care nu a introdus certificatul verde și totuși a ajuns la o rată de vaccinare de 80% și reușește să mențină un număr mic de cazuri în noiembrie. Totuși, cazurile sunt în creștere și în Spania, iar mai multe regiuni au propus să fie introdus certificatul verde dacă va exploda numărul cazurilor. Rămâne de văzut cât de puternic va fi valul 5 într-o țară cu o populație vaccinată în proporție de 80%. Dar Guvernul de la Madrid nu se gândește momentan la restricții, pentru că există numeroase alte regiuni care resping astfel de idei. Una dintre regiunile care a eliminat restricțiile guvernului a fost chiar regiunea Madrid.

În România este aplicat deja certificatul verde pentru accesul la diferite servicii, iar în Parlament este un proiect de lege pentru a-l introduce și la locul de muncă. Camera Deputaților nu are de gând să introducă proiectul prea curând la vot, deoarece există unele disensiuni între principalele partide politice. Dacă Nicolae Ciucă, noul premier, a declarat că „certificatul verde este o prioritate”, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, se gândește că acest certificat ar trebui introdus în funcție de numărul cazurilor. „Cerificatul verde este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus la momentul oportun. Trebuie introdus la două-trei săptămâni de creștere și scos la descreștere”, a spus Rafila.

Ministerul Sănătății ar putea veni cu un nou proiect de lege, dacă PSD și PNL vor ajunge la un consens. Partidul care susține cel mai mult restricțiile în România este USR, în timp ce AUR militează pentru eliminarea restricțiilor. Dacă în Franța și Italia partidele aflate la putere susțin aceleași măsuri pentru certificatul verde, în România se observă viziuni diferite între partidele parlamentare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *