ANALIZĂ Noile măsuri fiscale. Cum se împart veniturile și cheltuielile

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Guvernul a publicat lista noilor măsuri fiscal – bugetare care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Iată care sunt cele mai importante măsuri.

Salariile profesorilor cresc cu 13%

Salariile cadrelor didactice vor creşte cu 13% de la 1 ianuarie 2024, arată Ministerul Finanţelor, după ce a fost identificată şi corectată o ”eroare” în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice.

”În legătură cu Proiectul Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru prorogarea unor termene, publicat în consultare pe site-ul Ministerului Finanţelor în cursul acestei zile, vă aducem la cunoştinţă că a survenit o eroare materială în conţinutul acestuia. Conform informaţiilor corectate, salariile profesorilor vor creşte cu 13% de la 1 ianuarie 2024”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

În versiunea anterioară a documentelor, creşterea prevăzută pentru 1 ianuarie 2024 era de 8%.

Venituri bugetare

Indicatorii macroeconomici publicați de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (prognoza de toamnă 2023). Creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale.

Aplicarea impozitului pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural (O.G. nr.5/2013) și a impozitului asupra sumelor rezultate din diferențe de preț la vânzarea gazelor natural (O.G. nr.6/2013) până 31 decembrie 2025, inclusiv. Majorarea taxelor percepute pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc. Creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, începând cu anul 2024, de aproximativ 0,2 puncte procentuale din PIB. Veniturile din vânzarea licențelor de tip 5G de către ANCOM în perioada 2024-2027.

Repartizarea anuală a unei cote de minimum 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat pentru societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome, așa cum arată și Adevărul.

Cheltuieli bugetare

Majorarea pensiilor de asigurări sociale cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 și acordarea pensiilor recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Majorarea cu 5% a salariilor de bază ale personalului plătit din fonduri publice cu excepția personalului din învățământ care va beneficia de o majorare de 20%, acordată în două tranșe începând de la 1 ianuarie și 1 iunie 2024.

Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător, cu anumite exceptii prevăzute de lege.

Instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului din cadrul acestora premii; cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. Suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante. Neacordarea de ajutoare, plăți compensatorii la pensionare.

Menţinerea în anul 2024 în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023 a unor drepturi – indemnizația pentru activitatea de liber profesionist, cuantumul indemnizațiilor acordate membrilor Academiei Române, drepturi pentru pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român.

Rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2023. Cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit se menţine la nivelul din luna decembrie 2023, de 6.240 lei. Reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport stabilite prin acte normative pentru unele categorii de persoane.

Cheltuielile de personal limitate

În celor menționate anterior Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a elaborat Strategia fiscal – bugetară pentru perioada 2024-2026, care fundamentează plafoanele indicatorilor incluși în prezentul proiect de lege.

Astfel, sunt propuse următoarele plafoane: Astfel, pentru anul 2024 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de – 5,0% din P.I.B, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,5% din PIB, în timp ce pentru anul 2025 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de -4,7% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,0% din PIB.

Pentru sfârșitul anului 2024, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 49,8% din produsul intern brut luând în considerare potențialele prefinanțări ce vor putea fi atrase în condițiile favorabile ale piețelor financiare, precum și eventualele evoluții sub așteptări atât ai indicatorilor macroeconomici cât și ai piețelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2024.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: