Skip to content
Politică

ANALIZĂ Opoziția letargică din România. Cine sunt parlamentarii USR și AUR care își fac somnul de frumusețe în Legislativ

Inquam Photos / Octav Ganea

Opoziția din România pare a fi intrat de ceva timp într-o stare de letargie. USR și AUR, principalele formațiuni politice care compun astăzi opoziția parlamentară au puține interese comune și deci, puține motive pentru a coopera. Dar problema nu este legată doar de formarea unui front comun ci și de lipsa vizibilă de activitate din partea unor parlamentari ai opoziției.

USR

Deputatul USR, Eugen Terente, face parte din categoria deputaților invizibili din Parlamentul României. Terente a vorbit doar la depunerea jurământului, așa cum arată datele Camerei Deputaților, timp de 27 de secunde. După jurământ, Terente s-a făcut nevăzut în plenul Camerei Deputaților și nu a mai luat niciodată cuvântul. Altfel spus, din 21 decembrie 2020, Terente nu a mai scos nici un cuvânt în plen. Un alt deputat USR care nu a deschis prea mult gura în Parlament este Zoltan Sas. Deputatul USR a vorbit aproximativ 36 de secunde pe marginea legii bugetului, după care, la fel ca Terente, s-a făcut nevăzut. Zoltan Sas a vorbit de două ori în plenul Camerei Deputaților, pe 21 decembrie 2020 și pe 22 decembrie 2021 acumulând 1 minut și 9 secunde.

Un alt politician USR care nu s-a sinchisit să deschidă gura prea mult în plenul Camerei Deputaților este Teodor Lazăr, ales pe listele USR Bacău. La fel ca și colegii săi menționați anterior, Lazăr a vorbit la depunerea jurământului, având o alocuțiune de 47 de secunde. Mai apoi Lazăr a mai vorbit pe 17 februarie 2021, la o ședință comună a celor două camere reunite ale Parlamentului, pe marginea aprobării constituirii comisiilor comune permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Aici Lazăr a ținut o cuvântare de 38 de secunde, cumulând în total, 1 minut și 25 de secunde de oratorie.

Deputatul Andrei-Iulian Drancă, ales pe listele USR Botoșani, face și el parte din categoria parlamentarilor care au vorbit doar la votul de învestitură. Drancă a vorbit în total 40 de secunde, preferând să se adreseze în scris în restul situațiilor.

AUR

La fel ca USR și AUR, celălalt partid din opoziție are proprii necuvântători. De pildă, Silviu Titus Păunescu, deputat ales în Ialomița a vorbit doar de 3 ori de la preluarea mandatului. Prima dată la jurământ, a doua oară într-o cuvântare record de 7 secunde și  a treia oară în cadrul unei declarații politice intitulată „Pentru cine este guvernată România?”. Aici deputatul a reușit performanța de a vorbi aproape 2 minute. În total, Păunescu a acumulat 2 minute și 30 de secunde de oratorie în Parlamentul României.

Un alt deputat AUR invizibil în Parlament este tânărul Călin Balabașciuc. De la preluarea mandatului el a vorbit doar 51 de secunde, la depunerea jurământului și atunci a stârnit hohote de râs, devenind viral după ce s-a chinuit să citească de pe o foaie: „Eu, Balabașciuc Că-lin Constantin, deputat Al.. în circumscripția nr 12 Că-lărași, jur cre-credință patriei mele Ro-mânia. Jur să respect Constituția și ăăă… legile țării”. Nu ar fi corect să spunem totuși că Balabașciuc nu a făcut nimic în Parlamentul României. Acesta “s-a remarcat” pe rețelele de socializare cu selfie-urile făcute în Parlament, probabil pentru a le arăta călărășenilor care l-au votat că nu arde gazul de pomană prin legislativul de la București. Mai mult, Balabașciuc nu are până în prezent nici măcar o singură inițiativă legislativă care să fi fost adoptată și transpusă în lege.

În concluzie, nu ar trebui să ne surprindă prea mult că opoziția din România dă semne de letargie. În fond, așa cum vedem, există suficient de mulți parlamentari din această opoziție care ei înșiși sunt letargici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *