ANALIZĂ Opoziție bazată pe minciuni și propagandă: Demontarea fake news-urilor lansate de rețeaua USR în spațiul public

Cătălin Drula
Cătălin Drula. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Rețeaua de propagandă a USR-ului recurge la fake news-uri pentru a ataca guvernul condus de Nicolae Ciucă, însă minciunile USR-iștilor sunt imediat demontate de oficialii guvernului sau oficialii europeni. USR e un partid prăbușit în sondaje și incapabil să mai livreze mesaje electorale pozitive pentru a convinge electoratul. Liderii USR apelează la o strategie pe care o mai folosește doar AUR pentru a provoca instabilitate pe scena politică din România.

Cătălin Drulă: „Comisia de la Veneţia NU a dat gir noilor legi ale Justiţiei”. FALS!

Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat în 2022, când erau propuse noile legi ale justiției, că România nu ar fi primit avizul Comisiei de la Veneția și modificarea legislației s-ar fi făcut fără acordul partenerilor internaționali.

Pe 18 noiembrie 2022, cu 4 zile înainte de declarația lui Drulă, Comisia de la Veneția a dat aviz de urgență pe legile justiției propuse de guvernul Ciucă. De asemenea, Comisia Europeană a apreciat modificarea legislației, iar acest pachet de legi introduse de guvern a fost unul dintre factorii decisivi pentru ridicarea MCV.

USR: „Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile noastre!” FALS!

USR-iștii, pe rețelele de socializare, au publicat un mesaj prin care acuzau că jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile României. „Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile noastre! Așa arată dezastrul lăsat în urmă de mafia lemnului susținută de PSD-PNL-UDMR”, a fost mesajul partidului pe rețelele de socializare.

Fake news-ul USR-iștilor a fost demontat chiar de Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu și fost membru USR. Acesta a arătat că lemnul tăiat ilegal în România reprezintă doar 0,5% din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial.

„Piața mondială a lemnului e de 4 miliarde mc. Piața românească e de 38 milioane mc și reprezintă 1% din totalul pieței mondiale. Volumul lemnului tăiat ilegal în Romania e de 20 milioane mc, adică 0.5% din piața mondială, nu 50%”, a spus Berceanu.

USR: „Prosumatorii cu panouri solare vor fi taxați. Se introduce taxa pe soare” FALS!

Cristian Ghinea, fost ministru USR, a lansat fake news-ul că în România s-ar fi introdus „taxa pe soare” pentru cetățenii care au panouri solare pentru a produce energie electrică pentru consumul propriu.

Ministrul energiei Virgil Popescu a ieșit cu precizări și a arătat că Ordonanța e o transpunere a unei directive europene și se va aplica din 2026 la nivelul întregii Uniuni Europene. Din documentul ordonanței reiese clar că pot fi taxați doar cei care au o capacitate de producție mai mare de 30 kW, și doar din 2026. Niciun prosumator care are panouri acasă nu ajunge la 30KW, ci doar cei care au un mini-parc fotovoltaic.

Cătălin Drulă: „Pierdem undeva la 1,5 miliarde de euro şi 3,3 miliarde dacă nu eliminăm pensiile speciale” FALS!

Președintele USR a declarat că România va pierde între 1,5 și 3,3 miliarde de euro dacă nu se aplică reforma pensiilor și mai ales dacă nu se elimină pensiile speciale. Dar jalonul referitor la reforma pensiilor nici măcar nu se apropie de aceste valori. „Am estimat  că pierdem undeva la 1,5 miliarde de euro şi 3,3 miliarde, dacă nu eliminăm pensiile speciale”, a spus Cătălin Drulă.

Din documentele publicate de Comisia Europeană reiese că reforma pensiilor valorează doar 500 de milioane de euro, dintr-un PNRR de 29 de miliarde, ceea ce înseamnă circa 1,6% din PNRR-ul țării noastre. Reforma pensiilor nu are o valoare atât de mare și nu este nici măcar cel mai important capitol din PNRR, fiind alte reforme mult mai importante, precum cele referitoare la justiție, care deja au fost implementate.

Dragoş Pîslaru: „Comisia Europeană a refuzat să direcţioneze 1 mld de euro” FALS!

Dragoș Pîslaru, europarlamentar REPER după ce în 2019 a fost ales pe listele USRPLUS, a lansat și el un alt fake news referitor la banii europeni. Pîslaru a anunțat că oficialii Comisiei Europene au refuzat să direcționeze către România suma de 1 miliard de euro pentru RePowerEU. „Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU și a a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile”, a declarat Pîslaru.

În realitate, planul României pentru RePowerEU nici măcar nu a fost depus, după cum a anunțat Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene. „Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă? (…) Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele”, a declarat Boloș.

Bulai: „Teza de doctorat, a unui actual ministru PNL, e pitită pe după ecrane fără internet” FALS!

Toată rețeaua de propagandă a USR a acuzat că ministrul Lucian Bode și-ar ascunde teza de doctorat. Iulian Bulai, deputat USR, l-a acuzat pe Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii: „L-am invitat pe directorul Bibliotecii Naționale, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, fost senator PNL, fost ministru PNL, fost ambasador, la o întâlnire la Parlament. Să vedem cum putem colabora să rezolvăm ridicolul situației în care o teză publică de doctorat, a unui actual ministru PNL, e pitită pe după ecrane fără internet de un director de instituție publică numit interimar tot de, ce să vezi?, PNL. (…)”.

În realitate, Iulian Bulai a lansat două fake news-uri cu un singur mesaj. Adrian Cioroianu a precizat că nu a primit nicio invitație de la Comisia de Cultură din Parlament, iar lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode este publică pentru toată lumea.

„Nu am primit nicio invitație de la Comisia de Cultură. (n.r. Iulian Bulai) M-a invitat în nume personal, nu am primit de la Comisia de Cultură. A fost o invitație de la dânsul, iar eu i-am spus că dacă trebuie să discutăm problemele Bibliotecii, îl invit cu drag în Bibliotecă. (…) Cartea e la dispoziția publicului, teza e la dispoziția oricui vrea să o citească”, a declarat Adrian Cioroianu.

USR a căutat doar un scandal după ce a lansat o informație falsă. Câteva zile mai târziu, USR-iștii se lăudau pe rețelele de socializare că au reușit să citească teza de doctorat a lui Lucian Bode. Practic, au recunoscut public că au mințit.

USR, campanii împotriva independenței justiției

S-a descoperit recent că USR-iștii au o rețea de ONG-iști și jurnaliști care atacă inclusiv justiția din România, cu campanii de denigrare la adresa magistraților. Oameni apropiați de liderii USR au încercat să lanseze, cu ajutorul unor jurnaliști, atacuri la adresa Liei Savonea (fostul președinte CSM) pentru a încerca să influențeze deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cristina Gusetth, șefa Freedom House – un ONG finanțat de George Soros – , ar fi pus la cale o întreagă rețea de propagandă și manipulare. PS News a arătat de mai multe ori cum Cristina Gusetth este o apropiată a USR, având legături directe cu Cristian Ghinea și Dan Barna.

CITIȚI ȘI: DOCUMENT Stenograme incendiare. Cum funcționează rețeaua de discreditare USR- procurori DNA- jurnaliști

CITIȚI ȘI: ANALIZĂ Oamenii USR-ului, campanii împotriva independenței justiției din România, cu ONG-uri finanțate din străinătate

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: