Skip to content
Politică

ANALIZĂ Orban și Cîțu continuă bătălia pentru voturile primarilor din teritoriu. Pensiile speciale și PNDL-ul, principalele oferte pentru edili

Inquam Photos / Octav Ganea

Au mai rămas doar câteva zile până la data desfășurării congresului PNL, programat pentru 25 septembrie, iar Ludovic Orban și Florin Cîțu încearcă pe ultima sută de metri să își întărească coaliția câștigătoare, curtând în mod intensiv primarii liberali din teritoriu. Fiecare dintre cei doi încearcă să le facă o ofertă de nerefuzat.

Ludovic Orban și pensiile speciale

Ludovic Orban, a declarat luni că este de acord cu poziţia UDMR ca pensiile speciale pentru aleşii locali să nu fie desfiinţate. „Sunt de acord, trebuie să găsim o soluţie. Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale. Se poate găsi o formă legală în care să se ia în considerare, pe de o parte, restricţiile la care sunt supuşi prin exercitarea funcţiei de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean şi, pe de altă parte, să se ţină cont de regimul pe care l-au avut în materie de indemnizaţii, în care nu au beneficiat de alte venituri suplimentare”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Deși Orban susține că funcţia de parlamentar, pentru care au fost eliminate pensiile speciale, e diferită de cea de primar, justificând-și în felul acesta poziția, în realitate Orban încearcă să atragă de partea sa sprijinul primarilor PNL din teritoriu. Votul acestora ar putea înclina decisiv balanța în favoarea sa la congresul PNL, prin urmare poziția lui Orban nu este deloc surprinzătoare. Totodată, UDMR vrea la rându-i pensii speciale pentru a le răsplăti loialitatea propriilor primari, cei care le aduc voturile vitale udemeriștilor pentru intrarea în Parlament.

Florin Cîțu și PNDL

La declarațiile lui Orban, Florin Cîțu a trebuit să vină cu o replică și cu o ofertă mai atractivă pentru primari. Astfel, premierul Cîțu s-a grăbit să împingă pe ordinea de zi programul „Anghel Saligny”, adică PNDL-ul de 50 de miliarde de lei, chiar dacă lucrul acesta a aprins serios spiritele în coaliția de guvernare și a provocat amenințarea celor de la USR-PLUS cu moțiunea de cenzură. USR-PLUS se opune PNDL-ului, însă Cîțu pare a fi dispus să riște chiar ruperea coaliției pentru a le demonstra primarilor PNL din teritoriu că le poate face o ofertă mai bună ca Orban. Spre deosebire de pensiile speciale pentru care primarii trebuie să aștepte inevitabil pensionarea, Cîțu le oferă ceva mult mai palpabil, respectiv un program de fonduri prin care în trecut și Liviu Dragnea a reușit să controleze PSD-ul.

PNDL este de facto un program care funcționează de multe ori, ca o mită către primarii din teritoriu. Este deja notorie povestea becurilor de 2000 de euro bucata, publicată de Recorder. Lucrările prin PNDL erau făcute de mântuială, cu prețuri de zeci de ori. PSD ajunsese sub Liviu Dragnea să perfecționeze mecanismul acesta. Nu e de mirare că social-democrații nu au vrut să renunțe la el. Mecanismul funcționează așadar în dublu sens. Primarii obțin banii, iar autoritățile centrale primesc voturile.

S-a inaugurat astfel o nouă pagină în confruntarea dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, ambii încercând să vină cu oferta cea mai tentantă pentru primari. Promisiunile cu privire la pensiile speciale și la corectarea deficiențelor din perioada guvernării PSD au fost date pentru un moment uitării. Totul se face acum în logica confruntării pentru șefia PNL, iar toate calculele sunt îndreptate în această direcție.

2 comentarii la “ANALIZĂ Orban și Cîțu continuă bătălia pentru voturile primarilor din teritoriu. Pensiile speciale și PNDL-ul, principalele oferte pentru edili

  1. & Mai remarcați și faptul că sunt și mulți care consideră că îmbăierea la Marea Negră și chiar și cu apa Dunării ar fi și ,,aducătoare de noroc”, tocmai datorită „proprietăților apei”, care probabil s-ar putea spune că ar putea avea și „proprietăți de vaccin” ,?

  2. & Fiind semnificative cazurile personalităților ce și-au tratat problemele respiratorii la Marea Neagră, în secolele anterioare , ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *