Skip to content
Politică

ANALIZĂ Orban vs Cîțu în finala pentru șefia PNL. Cu ce mesaje încearcă cei doi să-i convingă pe liberali

Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi are loc mult așteptatul congres PNL, iar lupta pentru șefia partidului, între Ludovic Orban și Florin Cîțu se va tranșa decisiv. De la debutul campaniei, cei doi au avut mesaje puternice pentru propria bază politică, însă adesea contradictorii. Fiecare dintre cei doi a încercat să se detașeze, Florin Cîțu mergând pe o abordare modernă, iar Orban pe una conservatoare.

Orban și moțiunea “liberal-conservatoare”

Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban a preferat să meargă pe o așa-zisă moțiune “liberal-conservatoare”, încercând să atragă de partea sa aripa conservatoare din PNL. “Moţiunea mea este una liberal-conservatoare”, anunța Ludovic Orban. Acesta mai spunea că moțiunea sa “respinge toate curentele neo-marxist-progresiste, care în ultima vreme își fac loc pe nevăzutelea în mințile unor români”. În felul acesta, Orban se apropia mai degrabă de mesajele transmise de liderii AUR și de electoratul lor. Preluarea clișeului “neo-marxism”, intrat în limbajul cotidian fără a fi înțeles, nu a fost însă întâmplătoare. Ea avea o conotație negativă în mințile multora și astfel Orban a încercat să profite, arătând că este împotriva acestui “trend”.

Orban a încercat să facă apel la biserică, morală și tradiție: “Suntem un partid ancorat în tradiția poporului român, suntem un partid care exact cum de-a lungul istoriei a fost un partener al bisericii, un susținător al valorilor creștine, al moralei creștine, la fel ne vom manifesta și de acum înainte”. Președintele PNL s-a ferit până la un punct să intre în clinch-uri cu Florin Cîțu, însă în ultima parte a campaniei a devenit tot mai ofensiv. În chestiunea crizei politice, declanșate după remanierea ministrului Justiției, Orban a lăsat de înțeles că premierul Cîțu ar trebui să se gândească la demisie. Amestecându-se în criza politică, Orban a pus o presiune suplimentară pe Florin Cîțu.

Cîțu și moțiunea „România liberală”

Moțiunea lui Florin Cîțu a fost gândită, din start, ca fiind în antiteză cu cea a lui Ludovic Orban. În moțiunea sa, “România liberală”, Florin Cîțu vorbea despre “esența liberalismului”, ca fiind proprietatea privată. Totodată, în moțiunea lui Cîțu sunt expuși cinci piloni pe care PNL ar urma să se bazeze în cazul în care acesta preia șefia partidului – stat de drept, punerea cetăţenilor în centrul guvernării şi politicii prin oferirea celui mai avantajos contract politic pentru aceştia, stat eficient pus în slujba cetățeanului, concentrarea statului asupra furnizării corespunzătoare a celor mai importante bunuri şi servicii publice și furnizarea cadrului instituţional necesar producţiei private eficiente a unor bunuri şi servicii aflate astăzi în sarcina statului. Cu accentul pus pe importanța individ și pe proprietatea privată, Cîțu se apropie oarecum de doctrina liberalismului clasic.

Dacă moțiunea lui Orban este îndreptată spre aripa conservatoare din PNL, cea a lui Cîțu viza aripa tânără, modernă. Asta cu toate că în tabăra lui Florin Cîțu se găsesc și figuri cu viziuni conservatoare. Pe de altă parte, în moțiunea lui Cîțu există și câteva componente care vizează un set de politici viitoare pe care le propune premierul. Între acestea două atrag imediat atenția. Este vorba despre revizuirea Constituţiei și desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie. Acestea au fost teme amplu dezbătute în spațiul public de liberali din echipa lui Florin Cîțu. Despre desființarea SIIJ, oameni precum Rareș Bogdan și-au făcut o întreagă campanie. Totodată, revizuirea Constituției este proiectul de suflet al președintelui Klaus Iohannis. În campania prezidențială din 2019 și inclusiv ulterior, Klaus Iohannis a vorbit deschis despre acest subiect, spunând că procesul revizuirii Legii fundamentale trebuie să fie făcut cu maximă responsabilitate pentru a avea o Constituție modernizată.

Așadar, moțiunea lui Florin Cîțu îmbină teme ale liberalismului clasic cu concesii aduse diverselor facțiuni care îl sprijină în procesul de preluare a președinției PNL. Moțiune propusă de premier se află totodată în antiteză cu cea a lui Ludovic Orban, iar acesta este unul dintre elementele prin care Cîțu încearcă să se delimiteze de actuala conducere a partidului. Totodată, la fel ca Orban, Cîțu și-a intensificat atacurile la adresa contracandidatului său în ultima vreme. Premierul a vorbit deschis despre posibilitatea demiterii lui Orban de la șefia Camerei Deputaților.

În concluzie, bătălia se anunță a fi una fără prizonieri. Învingătorul va lua totul, iar învinsul riscă să piardă totul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *