Skip to content
Politică

ANALIZĂ Parlamentarii lui Cioloș vor legalizarea consumului de canabis. PNL cere creșterea pedepselor pentru consum și trafic

medicalnewstoday.com

În timp ce România traversează simultan mai multe crize, iar cetățenii se luptă cu prețurile tot mai mari, parlamentarii REPER, din noul partid înființat de Dacian Cioloș, anunță că lucrează la un proiect de lege pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu până la 3 grame.

Parlamentarii REPER lucrează împreună cu Vlad Zaha, un student român în Marea Britanie, pentru a scrie un proiect de lege pentru dezincriminarea consumului de canabis. „Acum lucrez cu alți 6 parlamentari, și anume Andrei Lupu, Simina Tulbure, Oana Cambera, Cosmin Poteraș, Daniel Toda și Cristina Rizea la un alt proiect, care va dezincrimina posesia de canabis pentru consum propriu, până în 3 grame. De data aceasta, există șanse foarte mari să ajungă în Parlament. Ei sunt printre puținii politicieni care au înțeles că nu mai avem timp de irosit”, anunță Zaha.

Pe rețelele de socializare, Vlad Zaha militează pentru dezincriminarea tuturor drogurilor, inclusiv a heroinei sau cocainei, despre care se știe că provoacă dependență de la prima doză sau chiar decesul, în cazul unei cantități prea mari sau a unei compoziții chimice greșite.

Prin această colaborare, parlamentarii lui Dacian Cioloș aderă la ideile lui Vlad Zaha, care pe rețelele de socializare cere „legalizarea tuturor drogurile”. „Sună deja radical, nu? Nu e doar de amorul dezbaterii, ci pentru că asta e singura șansă a României în lupta pe bune cu traficanții de droguri și cu lumea interlopă”, spune Zaha într-un articol.

Cristina Rizea, deputat REPER, a precizat pe Facebook că își dorește ca proiectul de lege care va dezincrimina posesia de canabis până la 3 grame să devină cât mai repede lege. De asemenea, Oana Cambera, deputat REPER, îl felicită pe studentul român pentru „munca în domeniu”, deși nu e clar în ce domeniu lucrează acesta.

Ce spun experții

Olanda și-a dezincriminat consumul de canabis încă din anii 70, dar acest lucru nu a dus nici la scăderea consumului, nici la eliminarea criminalității organizate. Din contră, Olanda este printre cei mai mari consumatori și una dintre principalele rute pentru traficul drogurilor, cu portul său din Rotterdam, potrivit raportului UNODC.

Parlamentarii REPER au ales să meargă pe mâna unui student și ignoră complet părerile experților internaționali în domeniu.

Nicola Gratteri, unul dintre cei mai mari judecători antimafia din Italia, având în desfășurare cea mai mare operațiune împotriva Ndrangheta, explică foarte clar motivele pentru care se opune legalizării canabisului în Italia: „Dacă vă răspund din calitatea de simplu om, vă spun că statul nu poate legaliza consumul de substanțe care pot provoca daune sănătății cetățenilor. Dacă vreți un răspuns de magistrat, adaug că dacă obiectul este acela de a elimina una dintre cele mai profitabile afaceri ale mafiei, e o nebunie”.

De asemenea, Paolo Borsellino, fost judecător antimafia celebru pentru destructurarea Cosa Nostra, se declara împotriva legalizării drogurilor: „Legalizarea drogurilor nu poate reprezenta un instrument pentru a combate mafia (…) Legalizarea consumului de droguri nu elimină deloc piața clandestină, dimpotrivă, se întâmplă ca categoriile cele mai fragile și puțin protejate vor fi primele afectate de piața clandestină”.

Din 2005 și până în 2020, consumul de canabis din Olanda s-a dublat, o arată raportul UNODC. Deci legalizarea, piața liberă pentru consum nu au dus în niciun caz la scăderea consumului. Spania, o altă țară în care consumul de canabis este legalizat, arată că are în continuare o mare problemă cu consumul de droguri. Graficul de mai jos arată clar că țările în care posesia de canabis a fost dezincriminată – Spania, Olanda, Cehia, Regatul Unit – sunt și țările cu cel mai mare consum. În timp ce Suedia sau Bulgaria, țări care incriminează posesia de canabis, au un consum mult mai mic.

PNL vrea pedepse mai mari pentru consum și trafic

În iunie 2022, 16 parlamentari PNL au semnat un proiect de lege pentru creșterea pedepselor pentru posesia și traficul de droguri, atât pentru cele lejere precum canabisul, precum și pentru cele de mare risc precum heroină și cocaină. Liberalii își doresc ca persoanele care fac uz de droguri să fie sancționate mai dur de legislația în vigoare.

Astfel, initiativa legislativă stipulează că cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportui, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ia 10 ani și interzicerea unor drepturi. Daca aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi”, arată PNL în expunerea de motive.

Deputatul PNL Florin Roman, unul dintre semnatarii proiectului de lege, a declarat că partidul nu va renunța la proiectul care propune pedepse mai mari pentru cei care se află în posesia drogurilor. „Evident că ne susținem proiectele de legi depuse. Orice proiect poate fi îmbunătățit în Parlament”, a precizat Florin Roman, pentru PS News. Referitor la proiectul pregătit de parlamentarii REPER, Florin Roman a evitat să facă declarații, spunând că nu au existat discuții în PNL despre astfel de proiecte.

Proiectul propus de liberali este complet împotriva a ceea ce susțin parlamentarii REPER pe rețelele de socializare. Partidul lui Dacian Cioloș pare mai preocupat de situația consumatorilor de droguri decât de rezolvarea problemele cu adevărat importante din România.

 

2 comentarii la “ANALIZĂ Parlamentarii lui Cioloș vor legalizarea consumului de canabis. PNL cere creșterea pedepselor pentru consum și trafic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *