Skip to content
Politică

ANALIZĂ – Pe cine susţin intelectualii la preşedinţie. Cum se împarte “moştenirea” lui Băsescu

Înaintea alegerilor, toate eforturile politicienilor sunt îndrepate spre influenţarea votului cetăţenilor. Campania electorală reprezintă un continuu schimb de mesaje, unde exprimarea făţişă a unor opţiuni politice este permisă, iar dezbaterile se înmulţesc şi se ascut. Cu toate acestea, nu doar politicienii sunt cei care influenţează votul. Alegătorii iau deseori decizii în funcţie de poziţiile unor lideri de opinie. Figuri credibile, respectate, cu notorietate, opţiunile acestora se pot dovedi decisive pentru rezultatul alegerilor.

Alături de presă, intelectualii din spaţiul public sunt, de regulă, “responsabilii de serviciu” pentru identificarea problemelor societăţii şi analizarea prestaţiilor oamenilor politici. O voce puternică, ei reprezintă o punte de legătură între electorat şi conducători. Ei sunt de regulă un adevărat reper pentru o parte semnificativă a cetăţenilor. De aceea, când cei care fac parte din elita cultural-ştiinţifică aleg să sprijine public un candidat, opţiunea lor nu este doar una personală, ci una care va influenţa votul oamenilor la o scară mult mai mare. Preferinţa lor devine recomandare.

Tradiţional, intelectualii români au sprijinit candidaţii de dreapta. În anii `90, aproape toţi intelectualii care s-au exprimat public l-au sprijinit pe Emil Constantinescu. Ulterior, o parte importantă a lor şi-au transferat sprijinul către Traian Băsescu.

Astăzi însă, dreapta nu mai are un reprezentant unic în alegeri, ci nu mai puţin de cinci opţiuni. Cum va evolua relaţia politicieni-intelectualitate în această ecuaţie, în care dreapta are mai mulţi exponenţi?

O primă privire asupra declaraţiilor publice de susţinere arată că nucleul foştilor susţinători ai preşedintelui Băsescu este acum divizat: o parte dintre aceştia o sprijină pe Monica Macovei, alta pe Klaus Iohannis.

În prima categorie îi regăsim pe politologul Vladimir Tismăneanu, pe scriitorul Mircea Cărtărescu sau pe filozoful Gabriel Liiceanu. Toţi trei l-au susţinut puternic pe Traian Băsescu în ultimul deceniu, iar acum, conform declaraţiilor publice, o preferă pe Monica Macovei.

Nu toţi intelectualii apropiaţi lui Traian Băsescu au însă aceeaşi preferinţă. Eseistul Andrei Cornea, de exemplu, a declarat: “Dacă chiar nu-l vreți pe Ponta președinte, susțineți-l pe Iohannis.”

În aceeaşi notă, filozoful Andrei Pleşu sugerează că l-ar vota pe candidatul ACL, deoarece este cel mai bine plasat candidat de dreapta. De asemenea, fostul consilier prezidenţial a lăudat discursul concis al lui Klaus Iohannis. Merită remarcat un fapt rar în spaţiul public românesc: estre una dintre puţinele ocazii când opţiunile politice ale lui Andrei Pleşu se despart de cele ale bunului său prieten, Gabriel Liiceanu.

Alte personalităţi care şi-au exprimat susţinerea faţă de primarul Sibiului sunt graficianul Dan Perjovschi – “Locuiesc la Sibiu. Îl votez fără să clipesc.”, politologul Alina Mungiu-Pippidi – “Îl voi vota pe Klaus Iohannis în ambele tururi de scrutin” sau actorii Victor Rebengiuc – “M-am hotărât, îl votez pe Iohannis, pentru că este un om serios, am încredere că poate să facă ceva, nu spune poveşti de adormit copii. Şi în cazul celorlalţi m-am uitat la ce au făcut până acum, dar cel mai serios mi se pare Iohannis”, sau Florin Zamfirescu – “Iohannis, pentru mine, are două calităţi extraordinare. Este un alogen, adică este sas, neamţ, şi e singurul care poate pune piciorul în prag, în ce priveşte distrugerea acestei ţări şi cred că e singurul care poate negocia în UE, şi cu forţa cea mai mare, care e Germania, ca România în sfârşit să fie tratată de la egal la egal”.

Un alt detaliu care merită semnalat este lipsa intelectualilor din jurul singurului candidat asumat oficial de Traian Băsescu: Elena Udrea. Deşi a declarat că mizează pe voturile electoratului fidel al preşedintelui, nici măcar un om de cultură care l-a sprijinit pe Traian Băsescu nu pare să fie convins de candidatul PMP.

În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta se bucură de sprijinul istoricilor Marius Oprea şi Zoe Petre. De asemenea, realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin s-a declarat o susţinătoare a preşedintelui PLR.

La fel ca în anii trecuţi, candidatul PSD nu are prea mulţi admiratori în rândul intelectualităţii. Există, totuşi, câteva excepţii. Marele actor Radu Beligan şi-a exprimat public susţinerea pentru premier, la fel şi colegul său de breaslă Marius Bodochi sau artistul plastic Sorin Ilfoveanu.

Trebuie menţionat că rolul sprijinului intelectualilor creşte în turul al doilea. Acest moment electoral este puternic polarizat, iar mesajele negative pot deveni la fel de importante ca cele pozitive. Altfel spus, îndemnul de a NU vota un candidat echivalează cu votul în favoarea oponentului său. Mai mult, impactul prestaţiei unui candidat poate fi amplificat de afişarea alături de nişte susţinători de marcă.

În alegerile din noiembrie, conform tuturor sondajelor de pe piaţă, Victor Ponta îl va înfrunta în turul al doilea pe Klaus Iohannis. Iar din punct de vedere al susţinerii primite din rândul intelectualităţii, avantajul pare a fi de partea candidatului ACL. Mai mult decât atât, discursul vehement anti-Victor Ponta al susţinătorilor Monicăi Macovei poate duce la o largă coalizare a figurilor publice din cultura românească în favoarea lui Klaus Iohannis. Această perspectivă îl dezavantajează pe Victor Ponta, care va trebui să evite cu orice preţ mesaje mobilizatoare împotriva sa din spaţiul public. Istoria ar trebui să-l pună pe gânduri pe candidatul PSD. Din 1996 până în prezent, candidatul sprijinit de intelectuali a fost şi cel care a câştigat alegerile.

2 comentarii la “ANALIZĂ – Pe cine susţin intelectualii la preşedinţie. Cum se împarte “moştenirea” lui Băsescu

  1. Sunt personalitati si optiunile lor—sunt optiunile lor , ce ma surprinde rolul de LUP MORALIST pe care-l joaca regizorul lui –DRAGA STOLO—Dupa lungi prelegeri despre imoralitatea acestui neam amarat ,distinsa ALINA MUN.giu—acorda credit unui intermediar in tranzactii cu copii si asupra caruia planeaza cel putin suspiciunea dobandirea averii in mod necinstit . Dar si scamele trebuie sa se agate de cineva .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *