ANALIZĂ Pericolul austerității FMI pândește deficitul bugetar excesiv

Sursa: Facebook/ Guvernul României
Sursa: foto: Guvernul României

Guvernul trebuie să găsească soluții urgente pentru a reduce deficitul buget până la sfârșit de 2023, după ce Comisia Europeană a precizat că intenționează să revină la pactul fiscal din 2024. Deficitul bugetar din acest an riscă să fie mai mare decât cel din 2022, iar acest lucru îi nemulțumește pe oficialii europeni. Până în decembrie, guvernul român trebuie să se încadreze într-un deficit de 4,4%, atât cât și-a asumat în bugetul pe acest an.

În coaliția de guvernare se vorbește de mai multe luni despre soluțiile pentru reducerea deficitului, dar PSD și PNL nu găsesc un numitor comun. Ceea ce pare foarte clar momentan e că nimeni nu are curajul să taie dur cheltuielile statului, adică să reducă numărul de bugetari sau să elimine din numeroasele salarii/sporuri speciale.

„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului”, a declarat Nicolae Ciucă, liderul PNL.

Nicolae Ciucă a propus să se pună accent pe combaterea evaziunii fiscale și creșterea colectării taxelor de către ANAF. De asemenea, fostul premier a mai propus și o reducere a cheltuielilor în ministere. Doar că aceste măsuri nu sunt deloc o noutate, deoarece ele au mai fost propuse și adoptate și în luna aprilie, după ce s-a descoperit că exista o gaură de 20 de miliarde de lei în bugetul statului. Nu în ultimul rând, s-a decis și desființarea a 200.000 de posturi vacante, care erau cuprinse în buget. Toate aceste măsuri au fost acceptate de PSD și urmează să fie implementate.

Mircea Coșea: „Mi-e teamă de FMI”

Analistul economic Mircea Coșea a declarat, pentru PS News, că guvernul nu are suficient timp pentru a reduce deficitul așa cum își dorește, iar marele pericol îl reprezintă FMI care ar putea impune austeritatea dacă România va ajunge în situația de a cere un împrumut.

„Deficitul bugetar nu se va reduce în proporția în care dorește guvernul în niciun caz. Măsurile care se iau nu sunt măsuri de mare impact. Greu de aplicat. Unele sunt greșite. Din punctul meu de vedere deficitul va rămâne la un nivel care nu este satisfăcător nici din punct de vedere al programului, nici pentru cerințele Uniunii Europene. Probabil va fi între 5,5 și 6%, după părerea mea în acest moment”, a declarat Mircea Coșea.

Întrebat dacă există riscul ca Comisia Europeană să intervină și să ceară anumite măsuri pentru reducerea deficitului, Mircea Coșea a precizat că marele pericol îl reprezintă FMI.

„Nu cred că va interveni acum Uniunea Europeană. Cred că va exista o amânare, dar oricum nu va ieși România din situația în care se află cu deficitul pe care îl are. Probabil că se va ține cont de faptul că România se află într-o situație dificilă din punct de vedere al războiului din Ucraina, avem pierderi mari și asta trebuie luată în calcul.

Mie mi-e teamă de o relație pe care am putea să o avem cu Fondul Monetar. Adică să avem un aranjament cu el și FMI ar impune un regim de austeritate extrem de dur și probabil de listare, ca să nu zic de vânzare, a unor alte companii importante românești”.

De asemenea, întrebat dacă România riscă să fie în situația de a cere un împrumut FMI-ului, Mircea Coșea a răspuns:

„Exact. În situația în care garanția pentru acest împrumut să fie aplicarea unui regim foarte dur de austeritate”.

PSD vrea noi taxe pentru mediul de afaceri

Pe de altă parte, PSD ar dori introducerea unor noi taxe pentru mediul de afaceri. În ultimele zile s-a vorbit despre supraimpozitarea cu 15% a companiilor care externalizează profitul, dar și creșterea impozitului pentru companiile care au o rată de profitabilitate de 30%. De asemenea, PSD și-ar dori și creșterea taxării dividendelor de la 8% la 10%.

Marcel Ciolacu a vorbit, în ultimul an, foarte insistent despre taxa de solidaritate aplicată pe cifra de afaceri a multinaționalelor, însă PNL a respins mereu o astfel de soluție. Momentan, cele două partide aflate la guvernare nu reușesc să se înțeleagă ce taxe ar trebui crescute sau introduse și se concentrează doar pe reducerea cheltuielilor din ministere și blocarea noilor angajări.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: