Skip to content
Politică

ANALIZĂ Piatra de moară a mandatului de premier. Cu ce dezavantaj pleacă Cîțu și Cioloș într-o eventuală cursă prezidențială

ziuaconstanta.ro

Alegerile din PNL, respectiv USR-PLUS au rezolvat problema șefiei celor două formațiuni politice. Florin Cîțu, actualul premier al României s-a impus în fața lui Ludovic Orban, iar Dacian Cioloș, la rândul lui fost premier al României l-a învins pe Dan Barna. Din pozițiile lor de președinți ai celor două formațiuni politice, ei au șanse mari să devină în mod aproape automat și viitori candidați la alegerile prezidențiale. Totuși, istoria recentă ne arată că cei doi pleacă din start cu un important dezavantaj, de vreme ce nici un fost prim-ministru al României nu a câștigat vreodată alegerile prezidențiale.

Piatra de moară a mandatului de premier

Un mandat de premier al României nu reprezintă un avantaj într-o cursă prezidențială. Dimpotrivă. Statisticile ne arată că nici un fost premier din istoria post-decembristă a României care a candidat la alegerile prezidențiale nu a câștigat vreodată scrutinul. Au existat numeroase încercări ale foștilor premieri de a se folosi de dublul rol – cel al președintelui de partid și cel de fost premier – pentru a obține capital electoral și a câștiga o cursă prezidențiale. Majoritatea au eșuat încă din primul tur.

Prima tentativă i-a aparținut lui Petre Roman la alegerile din 1996. Roman fusese premierul României în trei guverne succesive, între decembrie 1989 și octombrie 1991. Divorțul de formațiunea lui Ion Iliescu l-a propulsat treptat pe Roman în fruntea unei alianțe electorale numită Uniunea Social-Democrată (USD) și compusă din PD, desprins la rândul său din FSN și PSDR. Cu toate acestea, la scrutinul din 1996, Petre Roman nu a reușit să intre nici măcar în turul doi, fiind devansat de Ion Iliescu, președinte al PDSR și Emil Constantinescu, liderul CDR. Roman a trebuit să se mulțumească doar cu un loc 3 în scrutinul din noiembrie 1996.

La alegerile prezidențiale din 2000 un alt fost prim-ministru a încercat să se impună. Este vorba despre Theodor Stolojan. Acesta ocupase funcția de premier între 1991 și 1992 și candida la alegerile din 2000, sprijinit de PNL. Stolojan avea să repete însă experiența lui Petre Roman de la alegerile precedente și să nu reușească să treacă nici măcar în turul doi, fiind devansat de Corneliu Vadim Tudor (PRM) și Ion Iliescu (PDSR).

Candidatura lui Adrian Năstase la alegerile din 2004 a fost unul dintre puținele momente în care un fost premier părea că are șanse mari să câștige și alegerile prezidențiale. Năstase se alfa în postura de președinte al PSD și fost premier al României timp de 4 ani, între decembrie 2000 și decembrie 2004. Având o mașinărie de partid formidabilă în spate, Năstase s-a impus în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2004 la o distanță de 7 procente față de candidatul de pe locul doi, Traian Băsescu. Cu toate acestea, povestea turul II a fost cu totul alta. Năstase a fost învins de Traian Băsescu cu 51,23% la 48,77%, devenind astfel al treilea fost premier care nu reușea să se impună într-o cursă prezidențială.

La alegerile prezidențiale din 2009 nu s-a înscris nici unul dintre foștii premieri ai României. Abia la alegerile prezidențiale din 2014 am avut nu unul, ci doi foști premieri ai României pe liste. Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României în două guverne succesive, între 2004 și 2008, a candidat ca independent la aceste alegeri, dar nu a reușit să treacă nici măcar în turul al II-lea, obținând doar 5,36%. Victor Ponta, în schimb, părea că se află într-o poziție mult mai bună înaintea alegerilor. Ponta era președintele PSD și fost premier în 3 guverne succesive, între 2012 și 2014. Ponta a reușit să treacă în turul II al alegerilor prezidențiale din 2014, dar a fost învins de Klaus Iohannis, candidatul alianței PNL – PDL. Ponta se adăuga astfel și el pe lista foștilor premieri care au fost învinși în alegerile prezidențiale.

La ultimul scrutin prezidențial, am avut din nou un fost premier care a încercat fără succes să se impună. Viorica Dăncilă, fost premier între 2018 și 2019 și președinte al PSD a fost învinsă de Klaus Iohannis, după ce a reușit să treacă în turul II. Pentru PSD a fost cea mai categorică înfrângere din alegerile prezidențiale.

Prin urmare, nici unul dintre foștii premieri ai României nu a reușit vreodată în istoria post-decembristă, să se impună în alegerile prezidențiale. Dezavantajul constă în principal în faptul că ei își epuizează deja capitalul politic și electoral în timpul mandatelor de premier. Altfel spus, publicul știe cine sunt, iar funcția de fost premier reprezintă mai degrabă un dezavantaj decât o rampă de lansare în alegerile prezidențiale. Dacă Cîțu și Cioloș vor candida în final din partea formațiunilor pe care le conduc, ambii pleacă cu acest dezavantaj în cursa prezidențială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *