ANALIZĂ Piedone, politicianul care domină social media: cine sunt simpatizanții edilului

Sursa: luju.ro

Cristian Popescu Piedone este politicianul român care domină social media, ceea ce îi oferă un mare avantaj pentru alegerile din 2024. Perioada petrecută în penitenciar nu i-a afectat deloc credibilitatea, iar simpatizanții acestuia continuă să rămână aproape de primar.

Piedone, edilul Sectorului 5 din București, are un mare succes pe rețelele de socializare, obținut cu un trafic organic, fără campanii de promovare. Ultima campanie plătită pe Facebook a fost în anul 2021, după cum arată datele online. La vremea respectivă, Piedone își promova câteva dintre materialele video pe care le realiza. În anul 2021 a avut doar 5 campanii plătite, investind peste 9.000 de lei.

Primarul Sectorului 5 a reușit să-și păstreze traficul online și fără campaniile plătite, fiind astăzi chiar un fenomen în social media. Pagina sa de Facebook are 790.000 de urmăritori, însă materialele video pe care le publică strâng mult mai multe vizualizări.

Pe 3 iulie 2023, Piedone publică un video care a avut 1,3 milioane de vizualizări și a strâns peste 89.000 de like-uri. Pe 26 iunie, la 5 zile după eliberarea din penitenciar, primarul a publicat un material video care a avut 1,6 milioane de vizualizări și peste 136.000 de like-uri (foto mai jos).

Cristian Popescu Piedone

Marele succes al lui Piedone se datorează faptului că exploatează problemele sectorului sau problemele cetățenilor și se adresează unui public țintă foarte bine definit. Pe 26 iunie, Piedone se filma alături de o bătrână care vindea pătrunjel pe străzile din Sectorul 5, ceea ce a provocat un val de sensibilitate printre susținătorii săi. În comunicare, strategia lui Piedone este aceea de poverty porn, așa cum o definesc americanii, care s-ar traduce prin exploatarea săracilor pentru a atrage atenția asupra unei cauze/persoane. În acest caz, primarul se folosește de săraci pentru a-și crește impactul în social media.

Aceeași strategie au mai folosit-o și alte politicieni români, în ultimii ani, încercând să promoveze problemele săracilor pentru a atrage atenția și ulterior voturi. Lui Piedone îi iese foarte bine această strategie care îi aduce milioane de vizualizări în social media.

Primarul Sectorului 5 îl depășește pe George Simion, liderul AUR. În ultimele 2 luni, George Simion a avut doar 2 materiale video care au strâns, fiecare, câte 1,1 milioane de vizualizări.

Cine sunt simpatizanții lui Piedone

Primarul de sector se bucură de susținerea cetățenilor din București, dar și din alte orașe ale țării (foto mai jos). Pe pagina sa vedem comentarii de la persoane care locuiesc în alte orașe și apreciază ceea ce face Piedone pe social media, pentru că pe străzile din sector nu se vede vreo mare schimbare.

Simpatizanții lui Cristian Popescu Piedone

Piedone are un mare succes pe Facebook într-o perioadă în care generația baby boomer a învățat să folosească social media, iar rețeaua de internet s-a extins foarte mult în mediul rural. Dacă în urmă cu 15 ani Facebook era populat de adolescenți și tineri sub 30 de ani, astăzi a devenit dominat de generația baby boomer și generația X. De asemenea, răspândirea smartphone-urilor a permis multor persoane, cu un nivel scăzut de educație, să aibă acces la social media. Mai multe studii arată că generația baby boomer este mult mai predispusă să distribuie alte postări din social media, ceea ce ajută la creșterea traficului organic.

Perioada petrecută în penitenciar nu a afectat credibilitatea primarului și nici nu i-a speriat pe simpatizanții acestuia. Generația baby boomer nu este interesată de problemele cu justiția ale primarului, iar modul în care aceștia reacționează la conținutul de pe social media poate schimba structura campaniilor electorale.

Platformele de social media vor juca un rol esențial pentru alegerile din 2024. Cu un trafic organic atât de mare, Piedone poate să se lupte pentru funcții mai importante precum Primăria Generală București sau chiar și pentru alegerile prezidențiale. Există inclusiv un precedent, în America Latină, unde președintele Braziliei a reușit să câștige alegerile prezidențiale după ce în urmă cu câțiva ani fusese arestat pe nedrept. Acest lucru nu înseamnă că Piedone va deveni obligatoriu președinte, însă scandalurile cu dosare penale nu mai au efect nici măcar pe social media.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: