Sectorul 5 a fost, istoric vorbind, „focarul” celor mai controversaţi primari: Ovidiu Vanghelie (primar ce părea încremenit în post, a condus Sectorul 5 între 2000 şi 2015) şi Cristian Popescu-Piedone, primarul care a fost suspendat din funcţie în urma tragediei de la Colectiv, în urmă căreia 64 de tineri au ars de vii în timpul unui concert.
A fost eliberat ieri (21 iunie n.red.) printr-o decizie judecătorească în care se arăta că fostul primar este liber să-şi reia mandatul de primar, „dacă doreşte”. Decizia judecătorească statuează faptul că fostul primar poate să reintre în posesia mandatului imediat.
„Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în decizia judecătorilor.
Între timp, Cristian Popescu-Piedone va reveni la Primăria Sectorului 5 de luni, în urma semnării Ordinului de Prefect care a fost scris miercuri şi semnat joi. Ordinul va intra în vigoare odată ce va fi publicat în Moniorul Oficial. Întoarcerea la Primăria Sectorului 5 îi asigură lui Piedone un start foarte bun în alegerile de anul viitor.
Pieleanu: „Acum, că este victimă a sistemului, Piedone poate câştiga şi independent”
Sociologul Marius Pieleanu a declarat, într-o intervenție telefonică la emisiunea ,,Puterea Știrilor” de la PS News, că i-au crescut șansele primarului Popescu Piedone de a câștiga un nou mandat, după ce edilul a stat în închisoare 1 an de zile.
,,Șansele sunt puțin mai mari decât cele care ar fi fost dacă își ducea până la capăt mandatul de primar.”, afirmă sociologul.
PS News: Deci, i-au crescut șansele, stând în închisoare?
Marius Pieleanu: În mod evident, pentru că acum este și o victimă a sistemului, nu numai un primar care se bucura de un grad de mulțumire ridicată a populației din Sectorul 5. Nu este un secret. A fost o surpriză acum aproape 4 ani, când Cristian-Popescu Piedone a câștigat alegerile la Sectorul 5, pentru mulți a fost o surpriză.
Dar acum, dacă vom afla anul viitor, la exit-poll, că același Cristian Popescu Piedone e pe primul loc, nu va mai fi niciun fel de surpriză. Lucrurile se complică, dacă vreți din punct de vedere politic, adică, din rândul cărui partid va candida dl. Popescu Piedone. Asumpția mea este că din partea PP-USL.
Cu cine s-ar putea lupta Piedone la primărie
Rareş Hopincă, PSD. Este manager al sectorului 5. El şi-a câştigat o notorietate deosebită postând pe Facebook un videoclip ce s-a viralizat, cu imagini despre binecunoscutele gunoaie din Sectorul 5. Mesajul videoclipului era că vremurile în care sectorul 5 era îngropat în gunoaie au trecut şi că nimeni nu va mai accepta astfel de situaţii. Hopincă ameninţa cu amenzi uriaşe pentru cei care-şi aruncă gunoaiele la întâmplare.
Rareș Hopincă, în prezent consilier general și city manager al Sectorului 5, are mari șanse să fie candidatul partidului la alegerile de anul viitor. Potrivit CV-ului său, Hopincă este specialist în managementul instituțiilor publice, atragerea și gestionarea finanțărilor nerambursabile în sectorul public.
În prezent, Rareș Hopincă este consilier general la Primăria Capitalei, iar în această calitate a depus o declarație de avere și interese pe 15 iunie 2021, din care reiese că deține, împreună cu soția sa, Mădălina, două apartamente, unul în București Sector 3, achiziționat în anul 2011, cu o suprafață de 66 de metri pătrați, și unul în București Sector 6, achiziționat în anul 2015, cu o suprafață de 41 de metri pătrați. La capitolul „obiecte de artă și bijuterii”, Hopincă scrie că a dobândit în perioada 2006-2017 bunuri în valoare de 30.000 de lei. Totodată, Rareș Hopincă notează investiții la bursă în valoare de 18.000 de euro. În același timp, consilierul general are datorii la bănci în valoare de peste 90.000 de euro și 156.000 de lei. La categoria „venituri”, Rareș Hopincă notează că a încasat 124.388 de lei din salariul de la primăria Sectorului 5.
Nici PNL nu a anunțat un candidat oficial din partea acestuia, însă sunt vehiculate mai multe nume: Mario de Mezzo, Corina Ivanovici, Paul Cursaru sau Răzvan Brătianu.
Vicepreședintele PNL Sector 5, Mario de Mezzo, a recunoscut la „Puterea Știrilor” că țintește poziția de candidat la Primăria Sectorului 5 din partea liberalilor.
Mario de Mezzo a precizat, de asemenea, că nu se pune problema unui candidat comun PNL-PSD, pentru fiecare partid „își dorește și crede că poate câștiga primăria”. „Dacă alegerile vor fi înainte de termen, atunci miza va fi cu atât mai mare, pentru că fiecare partid va vrea să demonstreze și va trage foarte tare. În primul rând, întregul partid se va putea implica, la nivel de miniștri, la nivel de persoane publice din partid care vin cu o anumită credibilitate și care vin să susțină candidatul. Fiecare partid va vrea să capitalizeze cât se poate de mult pe această rundă de alegeri”.
„Înțeleg foarte bine și administrația publică locală și administrația publică centrală, iar acum încerc să mă implic și în Primăria Sectorului 5 tocmai pentru a cunoaște la firul ierbii felul administrativ în care poți să rezolvi anumite lucruri.
În plus, am o carieră de 25 de ani în domeniul privat, în ultimii 10-12 ani fiind în poziție de top management. Am învățat să lucrez cu bugete, să coordonez oameni și am învățat să fiu eficient la locul de muncă”, a mai spus de Mezzo.
Alexandru Dimitriu, USR, a fost implicat în 2020 într-un scandal de răsunet. PS News a scris pe larg despre acest eveniment. Pe scurt, Dimitriu fusese desemnat de USR-PLUS pentru a candida la funcția de edil pentru Primăria Sectorului 5. Fostul președinte al organizației Sector 5 a USR, Alexandru Surcel, sesizase însă comisia de integritate a Alianței în ceea ce-l privește pe Alexandru Dimitriu. Potrivit acuzațiilor de la vremea respectivă, Dimitriu ar fi vulnerabil la o eventuală ridiculizare pentru că în trecut a participat și la un reality show – „Vara ispitelor”, având-o drept parteneră pe Cosmina Păsărin.
Potrivit CV-ului postat pe propriul site, Dimitriu a fost timp de 10 ani, în perioada 2003-2013, „membru PNL fără nicio implicare, respectiv fără a fi candidat intern sau extern pentru vreo funcție”. Cu sau fără implicare, cu sau fără funcție, Dimitriu a abandonat barca PNL-ului pentru o carieră în USR-PLUS. Totuși, în final Dimitriu a fost retras de pe listele Alianței pentru alegerile locale de la Sectorul 5 în favoarea lui Cristian Băcanu, doar pentru a fi însă „reciclat” ulterior pe listele USR-PLUS București pentru alegerile Parlamentare.
Interimatul de la Sectorul 5 este asigurat în prezent de către social-democratul Constantin-Ion Melnic, deși, anterior, Piedone își delegase atribuțiile viceprimarului Mircea Nicolaidis, coleg de partid în PPU-SL.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News