ANALIZĂ PNL a decis să meargă singur în alegeri. Ce implicații are decizia liberalilor

Sursa foto: media.pnl.ro

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că PNL va merge ”singur” în alegerile din acest an, inclusiv la cele pentru Primăria Capitalei, precizând că PNL nu îl va susţine pe Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Generală a Capitalei.

”Am nominalizat şi avem o conducere la nivelul filialei Bucureşti, domnul ministru Sebastian Burduja este preşedintele filialei Bucureşti, preşedinte interimar. Împreună cu colegii din filială au avut – şi sper ca pe 1 februarie să finalizeze procesul de analiză a tot ceea ce a însemnat decalogul pe care l-am înaintat domnului primar (Nicuşor Dan – n.r.). Şi din toate datele de până acum rezultă foarte clar că – desigur, luăm în calcul şi poziţionarea domnului primar alături de cealaltă formaţiune politică – să nu mai acordăm sprijinul politic domnului primar, iar Partidul Naţional Liberal să îşi asume un candidat propriu la Primăria Capitalei”, a declarat Nicolae Ciucă, marţi seară, la Antena 3.

Implicațiile deciziei PNL la nivelul Capitalei

Decizia anunțată de Nicolae Ciucă are implicații profunde asupra alegerilor din acest an. În primul rând, la nivelul Bucureștiului, șansele lui Nicușor Dan la un nou mandat devin foarte mici. Asta pentru că votul se va fragmenta substanțial. Nicușor Dan nu se va putea axa decât pe sprijinul USR, PMP și FD, ceea ce, conform sondajelor de opinie, i-ar aduce în jur de 20% din voturi. Candidatul PSD ar deveni favorit, de vreme ce partidul ar beneficia de cel puțin 30% din voturi.

Momentan, liberalii se afla la aproximativ 17% în intenția de vot, dar lucrurile s-ar putea schimba. De asemenea, este important de menționat că personalitatea candidatului are o influență adesea intangibilă. Bucureștenii sunt în general nemulțumiți de prestația lui Nicușor Dan, așa cum arată majoritatea chestionarelor, prin urmare, actualul edil se poate sprijini doar pe baza partidelor care îl susțin. Dacă PNL va decide să-l arunce în cursă pe Sebastian Burduja pentru Primăria București, atunci cursa devine cu adevărat complicată, de vreme ce Burduja are o reputație la nivelul Capitalei, în calitate de lider al PNL București.

Implicațiile deciziei PNL la nivelul țării

Dacă PNL decide să meargă „singur” și nu formează alianțe pre-electorale cu alte partide de centru-dreapta sau centru-stânga, această decizie poate influența rezultatele finale și compoziția Parlamentului și Consiliilor Locale. Desigur, varianta unor alianțe locale nu trebuie eliminată complet, de vreme ce înțelegerile de la centru nu se aplică la nivel local.

În alegerile parlamentare, decizia de a merge singuri este una firească. În istoria recent, PNL a intrat în alianțe electorale doar când s-a aflat în opoziție. La putere, PNL a decis să formeze alianțe doar în situații post-electorale, atunci când rezultatele au permis o marjă de negociere cu alte partide politice, pentru formarea unui guvern. Așa au stat lucrurile în 2004 de pildă, când PNL a intrat într-o alianță cu PD, pentru a răsturna guvernarea PSD. Guvernul Tăriceanu avea să reziste în această formulă până în 2007. Apoi, după 2012, PNL s- a aliat cu PSD, împotriva lui Traian Băsescu, sprijinind două guverne sprijinite de Ponta.

În acest context, PNL ar putea miza pe o alianță cu PSD, după finalizarea legislativelor. Principiul formării noului guvern și împărțirea portofoliilor ar putea fi determinate tot de procentul obținut de partide în alegeri.

La nivelul alegerilor prezidențiale, decizia de a merge separat în alegeri ar putea avantaja PNL, dacă candidatul liberalilor ar ajunge în turul al II-lea cu un contra-candidat din zona extremei drepte: George Simion sau Diana Șoșoacă. În acest scenariu, liberalii au șanse de victorie pentru că PNL va reuși să coaguleze voturile anti-extremiste. Într-o finală PNL – PSD este greu de prezis câștigătorul.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL