Skip to content
Politică

ANALIZĂ PNL îi aruncă lui Nicușor Dan colacul de salvare. Edilul a ratat majoritatea obiectivelor propuse în campanie

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Partidul Național Liberal îi dă primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, un ultimatum. Zilele acestea, liberalii s-au decis să îi arunce un ultim colac de salvare lui Nicușor Dan, cerându-i edilului să îndeplinească urgent 10 obiective. Printre acestea se numără promisiuni electorale făcute în 2020. În caz contrar, Nicușor Dan rămâne fără sprijin politic.

10 obiective pentru salvarea lui Nicușor Dan

Liberalii îi cer lui Nicușor Dan să realizeze investiții în termoficare, creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții care bat pasul pe loc, creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări, deblocarea serviciului de taximetrie, digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice, demararea reformelor instituționale reale, creșterea transparenței instituționale, revitalizarea parcurilor, consolidarea clădirilor cu ritm seismic, asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism a Bucureștiului și crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți deținătorii de rețele.

Liberalii susțin că obiectivele țin exclusiv de performanța administrativă, sunt realiste și se pot cuantifica ușor. Totodată, Nicușor Dan spune că va trata „cu mare seriozitate” obiectivele trasate de liberali.

Mandatul eșuat al primarului Nicușor Dan

Ultimatumul liberalilor la adresa lui Nicușor Dan este și un strigăt de frustrare din partea acestora. Nicușor Dan a câștigat alegerile din 2020 datorită sprijinului politic oferit de PNL. Cursa electorală a fost una strânsă și în lipsa sprijinului venit din tabăra liberală, victoria lui Nicușor Dan în fața Gabrielei Firea nu era deloc sigură.

Multe dintre obiectivele care se regăsesc în decalogul PNL reprezintă simple pormisiuni electorale pe care însă Nicușor Dan a uitat să le îndeplinească.  Sub sloganul “Împreună construim noul București”, Nicușor Dan le-a promis bucureștenilor în 2020, mobilitate urbană, termoficare, respect pentru mediu, educație și performanță. Din cei aproximativ 50 de km de rețea de termoficare pe care Dan promitea că o va reabilita, acesta a atins doar jumătate din țintă.

La capitolul mobilitate urbană, bucureștenii încă au bătăi de cap pentru a se deplasa prin oraș la orele de vârf. Bulevardele sunt aglomerate, iar așa-zisele semafoare inteligente despre care Nicușor Dan vorbea, lipsesc cu desăvârșire. Bucureștiul nu are în continuare un tren metropolitan, deși Nicușor Dan a promis lucrul acesta.

Spațiile verzi reprezintă în continuare un lux pentru bucureșteni. Parcurile Cișmigiu și Herăstrău continuă să aibe un aspect neîngrijit. În vara lui 2021, Nicușor Dan dădea vina pe muncitorii de la Compania Parcuri și Grădini, care nu și-au făcut treaba. Tot atunci promis atunci curățenie în marile parcuri. De atunci însă nu s-au produs modificări substanțiale. Primăria București nu are un plan în ceea ce privește parcurile. Toate marile capitale europene încearcă să își îmbunătățească respectul pentru mediu în contextul în care Comisia Europeană își propune să transforme Europa într-un continent neutru din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră. Între timp însă, în București, aerul este în continuare irespirabil în unele zile din cauza poluării din Capitală și de la marginea orașului.

Primăria nu are nici un mecanism de planificare a lucrărilor publice. Nicușor Dan nu a realizat un astfel de plan etapizat. Nu există nici Planuri Urbanistice Zonale de regenerare urbană. În doi ani, primarul nu a aprobat niciun PUZ în doi ani, ivocând faptul că protejează spațiile verzi. Așa cum vedem însă nici spațiile verzi nu sunt într-un stadiu mai bun. Un plan holistic care să includă protecția spațiilor verzi și regenerarea urbană ar fi fost indicat, însă Nicușor Dan nu a pus în practică un astfel de demers.

În ciuda acestui ultimatum dat de PNL, șansele ca Nicușor Dan să realizeze în următoarele luni tot ce nu a reușit să facă din 2020 și până în prezent sunt slabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *