Skip to content
Politică

ANALIZĂ PNL, între ciocan și nicovală. Ce variante au în acest moment liberalii pentru soluționarea crizei politice

Adriana Neagoe / Inquam Photos

Criza politică începută în luna septembrie continuă să se prelungească în țara noastră și acum când ne apropiem de finalul lunii octombrie. Neînțelegerile cu privire la formarea viitorului cabinet dau bătăi de cap tuturor actorilor politici. După eșecul celor de la USR de a cere votul de încredere pentru formarea unui cabinet monocolor minoritar, a venit rândul celor de la PNL să negocieze mai multe formule de guvernare. Doar două variante par a fi în acest moment plauzibile.

Guvern minoritar cu PSD

O primă variantă luată în calcul de liberali ar fi un guvern minoritar susținut din opoziție de PSD.  Varianta aceasta oferă o serie de avantaje și dezavantaje atât pentru PSD, cât și pentru PNL. Dacă ne gândim la PSD, susținerea unui guvern minoritar PNL i-ar pune pe social-democrați în postura convenabilă de a se afla simultan cu un picior în opoziție și cu altul la putere. PSD ar putea negocia cu PNL proiecte legislative comune și ar putea face rost de banii pentru primarii din teritoriu. În plus, rețeta a mai fost testată o dată de PSD în perioada guvernului condus de Ludovic Orban. Atunci, social-democrații au reușit să revină în sondajele de opinie și în final s-au clasat pe prima poziție în alegerile parlamentare din 2020. Totuși, dacă face asta, PSD renunță definitiv la ideea alegerilor anticipate, iar asta ar putea duce la o pierdere de imagine în tabăra social-democrată.

Pentru PNL un guvern minoritar aduce și el unele avantaje. Pe de o parte PNL poate prelua mai multe portofolii ministeriale-cheie fără să mai fie nevoiți să le împartă cu cei de la USR. PNL ar putea negocia direct cu social-democrații o serie de înțelegeri astfel încât legislația să treacă prin Parlament, în ciuda opoziției USR sau AUR. Pe de altă parte însă, refacerea unei alianțe tacite cu PSD, un soi de USL 2 mai discret, i-ar putea pune pe liberali în situația în care ar deconta serios nota de plată la alegerile din 2024. După s-au demonizat reciproc cele două partide ar pierde capital de imagine în cazul unei alianțe, iar voturile pierdute s-ar putea îndrepta către AUR. În plus, în această variantă jucătorul cheie nu este neapărat premierul desemnat ci mai degrabă Marcel Ciolacu, cel care poate oferi sau nu această alianță tacită.

Refacerea coaliției cu USR

Cealaltă variantă este refacerea coaliției cu USR. Pentru asta însă PNL trebuie să cedeze și să vină cu o propunere de premier care să fie agreată de Cioloș & Co. rezultatul alegerilor parlamentare din 2020 a făcut ca alianța PNL – USR – UDMR să fie singura alianță politică posibilă care să ofere o majoritate fragilă în Parlament. Alianța ar fi una incomodă pentru PNL care ar ceda din nou câteva portofolii, dar i-ar scuti de varianta asocierii publice cu PSD. În plus, toate formațiunile ar putea ajunge la un compromis, negociind o serie de priorități de îndeplinit până în anul 2024.

Klaus Iohannis pare a lua în calcul în acest moment ambele variante, cerând flexibilitate în cadrul negocierilor. Cele 10 zile de la desemnarea lui Ciucă se apropie de final, astfel că premierul desemnat trebuie să obțină un consens într-o direcție sau alta. În caz contrar riscă să repete soarta lui Dacian Cioloș, iar în acest caz drumul către anticipate ar fi deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *