ANALIZĂ PNL pune România în centrul politicii UE: cele mai importante schimbări

Manfred Weber (stânga) și Nicolae Ciucă (dreapta)/ Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România a cunoscut o ascensiune rapidă pe scena politicii UE de când PNL a ajuns la guvernare, în 2019. În ultimii aproape 5 ani, țara noastră a stat la masă cu marile state europene, a negociat cu liderii UE și a primit toată susținerea instituțiile europene în diferite probleme. Guvernarea PNL s-a concentrat foarte mult pe construirea unor relații de prietenie cu statele UE și promovarea imaginii țării noastre pe plan extern.

Comisia Europeană, tot mai aproape de România

Pe scena politică internațională, România a avut câteva victorii foarte importante, care au schimba imaginea țării noastre. Cea mai importantă decizie a fost aceea de a retrage MCV-ul, în 2023. După 16 ani de monitorizare din partea Comisiei Europene, România a scăpat de MCV după reformele făcute în justiție.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a felicitat România pentru progresele înregistrate.

„Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani”, a declarat von der Leyen, după retragerea MCV-ului.

Comisia Europeană a demonstrat că este de partea României și în cazul Schengen. Atât Ursula von der Leyen, cât și alți comisari europeni, au susținut public aderarea României la spațiul Schengen. Comisia a precizat în repetate rânduri că România întrunește toate condițiile tehnice.

„Comisia face apel încă o dată la Consiliu să întărească unitatea europeană și să permită României și Bulgariei să adere deplin la Schengen”, a arătat Comisia.

Toate aceste lucruri arată că guvernarea PNL a depus toate eforturile pentru a demonstra partenerilor europeni că respectăm statul de drept și valorile europene. Eforturile PNL de a construi o punte spre Vestul Europei au fost răsplătite cu o colaborare activă între București și Comisia Europeană.

În cazul Schengen, toată Uniunea Europeană a văzut că România respectă condițiile, însă Austria are alte interese și subminează unitatea statelor membre. Decizia Austria de a bloca aderarea României la Schengen a fost criticată de numeroase state europene.

Ursula von der Leyen/ Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

NATO și vizite importante

În 2022, România a organizat și întâlnirea miniștrilor de externe din NATO. Aceștia s-au strâns la București pentru a stabili strategia pentru Ucraina și consolidarea securității în statele membre.

„Prezența dumneavoastră pe Flancul Estic al NATO, în apropierea țărmului Mării Negre, este extrem de relevantă și de oportună. Aceasta transmite un mesaj puternic de unitate aliată, solidaritate și angajament strategic”, a declarat Iohannis, la summit-ul miniștrilor de externe din NATO.

Guvernarea PNL și președintele Klaus Iohannis au depus eforturi pentru a pune România la masa marilor state din lume. Acest eveniment NATO a fost un semnal pozitiv pentru români, care au înțeles că Alianța nu neglijează România și ne bucurăm de protecția partenerilor internaționali.

În ultimii 5 ani, Ursula von der Leyen a vizitat de la mai multe ori România și a discutat cu guvernul român. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și Emmanuel Macron, președintele Franței, sunt printre cei mai importanți lideri politici care au vizitat România și au ajutat țara noastră pe plan extern. Ambii și-au arătat susținerea pentru aderarea României la Schengen.

Congresul PPE și viitorul României în UE

PNL a reușit să convingă grupul PPE, cel mai mare din Parlamentul European, să-și lanseze campania electorală la București. Acest eveniment nu este foarte important doar pentru PNL, ci pentru toată România, deoarece unele dintre cele mai puternice partide din Vestul Europei demonstrează că sunt alături de România.

Pentru prima dată de când suntem în UE, centrul decizional al politicii europene s-a mutat la București. Politicienii români au avut șansa să discute colegii lor din Vestul Europei, ceea ce ne oferă o mulțime de oportunități în viitor.

Tot pentru prima dată de când suntem în UE, politicienii din Vestul Europei nu mai ignoră România și nu o mai consideră o țară marginală, la granițele UE. Manfred Weber, președintele PPE, a declarat că un politician din țările din Estul Europei trebuie să fie în conducerea Uniunii Europene.

„Avem nevoie ca un politician din țările central și est-europene să fie în conducerea UE, în viitorul mandat al Parlamentului European”, a declarat Manfred Weber.

Guvernarea PNL din ultimii ani a reușit să transforme România într-o țară care astăzi primește aprecieri pe scena politică europeană. De asemenea, politicienii români pot spera la o funcție importantă în UE. Klaus Iohannis, actualul președinte, și-a depus candidatura pentru funcția de secretar-general al NATO, dar ar putea primi și funcția de președinte al Consiliului European.

Viitorul României în UE este la masa marilor negocieri, chiar dacă țara noastră nu a reușit să-și rezolve toate problemele. Guvernarea PNL a făcut pași importanți și a obținut victorii la care România nici nu spera în urmă cu zece ani. Uniunea Europeană și NATO au demonstrat, în ultimii 5 ani, că apreciază rezultatele guvernării PNL și își pun toată încrederea în România.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: