Skip to content
Politică

ANALIZĂ PNL și PSD, istoria unei rivalități. Când ar putea reizbucni confruntarea dintre cele două partide

PS News

De aproape un an de zile PSD și PNL se află într-o alianță politică care le-a adus beneficiul împărțirii guvernării. Dar, o privire de ansamblu asupra scenei politice din România ultimilor 30 de ani, ne dezvăluie o relație de rivalitate acerbă între cele două partide. Altfel spus, în relația dintre PSD și PNL, a dominat confruntarea și nu consensul.

PNL vs PSD, istoria unei rivalități

Încă de la începutul democrației post-decembriste, PNL și PSD, sau mai bine zis, strămoșul PSD, respectiv FSN, s-au aflat într-o postură de rivalitate. PNL-ul reînființat sub Radu Câmpeanu nu a dorit să fie absorbit de nou înființatul Front al Salvării Naționale. Acesta din urma risca să se transforme într-un partid hegemonic, de tipul Partidului Revoluționar Instituțional din Mexic, dar unele partide mai mici, printre care și PNL au rezistat ca organizații autonome. După o perioadă dificilă, în care PNL a ratat intrarea în Parlament, apoi s-a scindat, rivalitatea a revenit în anii 2000. FSN, devenit acum PSD după ruptura dintre Iliescu și Roman, rămânea un partid dominant pe scena politică românească, iar PNL încerca să devină principala contrapondere a social-democraților.

Un pas important în acest sens a fost făcut în cadrul Alianței D.A, care a funcționat cu suișuri și coborâșuri între 2003 și 2007. PNL a decis să intre într-o alianță cu P.D.-ul lui Traian Băsescu, celălalt partid desprins din FSN, pentru a se opune PSD-ului. Alianța a funcționat în bună parte, iar PSD a fost îngrădit, pierzând alegerile prezidențiale din 2004. Dar după victoria lui Traian Băsescu la următoarele alegeri și răcirea survenită între acesta și președintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, alianța avea să se rupă, iar PNL revenea la o politică de opoziție de unul singur.

A urmat apoi un episod atipic – o alianță între PNL și PSD, denumită USL. Acesta fost primul episod din istoria post-decembrist în care liberalii și social-democrații și-au dat mâna pentru o scurtă vreme. Alegerile prezidențiale din 2014 și confruntarea dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta aveau să ducă la destrămarea USL-ului și reluarea rivalității dintre PNL și PSD. Confruntarea din alegeri a dus inițial la o victorie a PNL care își impunea omul – Klaus Iohannis – la Cotroceni. Dar apoi, alegerile parlamentare din 2016, au dus la victoria categorică a social-democraților. Așadar, ambele partide și-au împărțit așadar victoria în alegeri. După victoria PSD în alegerile parlamentare și mai ales după momentul Ordonanței 13 care a dus la proteste masive în toată țara, opoziția liberalilor s-a acutizat. PNL a decis că este momentul reconstrucției și a început să atragă în partid voci noi. Obiectivul asumat de liberali în această perioadă a fost scoaterea PSD de la guvernare. În pofida faptului că liberalii nu aveau decât aproximativ jumătate dintre parlamentarii PSD, aceștia au reușit în mod sistematic să pună bețe în roate social-democraților. Scandalurile survenite în interiorul PSD care au culminat cu arestarea lui Liviu Dragnea, au reprezentat un nou impuls pentru liberali. Aceștia au reușit în 2019 să răstoarne guvernarea PSD și să câștige din nou alegerile prezidențiale. În 2020, PSD a reușit să capitalizeze în alegerile parlamentare, repetând schema din 2016. Cu toate acestea, neavând cu cine să formeze o majoritate parlamentară, au cedat guvernarea liberalilor.

Acum alianța dintre PNL și PSD pare destul de solidă, însă experiența ultimilor ani ne spune că PNL și PSD vor ajunge mai devreme sau mai târziu la confruntare. Alegerile din 2024 ar putea fi punctul în care actuala înțelegere dintre PSD și PNL se va încheia, iar vechea rivalitate ar putea ieși din nou la suprafață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *