ANALIZĂ Polul extremismului în România. De ce AUR a reușit să obțină mai multe voturi în opt județe din țară

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Partidele AUR și S.O.S România nu au câștigat alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, dar nici nu le-au pierdut: 14,9% pentru AUR și 5% pentru S.O.S., procentele cumulate plasând polul extremist pe locul 2 după alianța guvernamentală PSD-PNL și înaintea ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) la alegerile europarlamentare.

Procentele arată că votul pentru AUR nu s-a polarizat în regiuni clar conturate, cum ar fi Moldova, sudul țării sau Ardeal, ci procente importante pentru scorul final al partidului au fost obținute în toată țara, ceea ce arată mai degrabă un vot uniform.

Partidul extremist AUR a luat foarte multe voturi în diaspora. De asemenea, la alegerile europarlamentare, AUR a obținut cele mai mari scoruri în Gorj (21,5%), Arad (20,3%), Tulcea (19,5%), Hunedoara (19,2%), Suceava (19%), Alba și Vâlcea (18,5%) și Constanța (17,4%).

Explicații pentru votul în favoarea AUR

Rezultatele obținute de AUR la alegerile europarlamentare din 9 iunie, cu procente ridicate în anumite județe, pot fi explicate printr-o serie de factori sociali, economici și politici.

O primă explicație poate fi legată de nemulțumirea unui segment din electoratul acestor județe vis-a-vis de partidele tradiționale. Mulți români din aceste județe s-ar putea să nu se simtă reprezentați de partidele mainstream și se orientează spre alternativele care să promită schimbări radicale. AUR a reușit să capitalizeze pe această nemulțumire, oferind un mesaj anti-sistem și naționalist. De asemenea, partidul lui Simion a promovat un discurs naționalist, conservator și religios care a rezonat cu o parte a populației. În special în zonele mai tradiționaliste, mesajele despre valorile naționale și familia tradițională au avut un impact puternic.

O altă explicație este legată de rolul jucat de diaspora. Mulți români din diaspora sunt dezamăgiți de situația din țară și de modul în care sunt tratați de guvernanți. AUR a reușit să mobilizeze această categorie de alegători prin promisiuni de reformă și prin promovarea unei imagini de apărare a intereselor românilor din străinătate.

Altă explicație e legată de modul în care AUR a utilizat rețelele sociale pentru a-și promova mesajele și pentru a ajunge la electoratul țintă și la alte categorii de alegători care nu sunt atrași de mass-media tradițională. Acest lucru a permis partidului să atingă un public larg și diversificat.

Particularități regionale în votul pentru AUR

De asemenea trebuie spus că fiecare dintre județele menționate are particularități locale care au influențat votul. De exemplu: Gorj și Hunedoara au o istorie industrială și minieră, iar declinul economic din ultimele decenii a creat frustrări pe care AUR a putut să le exploateze. Arad și Alba sunt regiuni cu o diaspora semnificativă, unde mesajele AUR au fost bine primite de familiile celor plecați în străinătate.

Tulcea și Constanța sunt zone cu diverse probleme socio-economice, unde promisiunile de schimbare ale AUR au găsit un public receptiv. În fine, Suceava este zonă cu puternice valori tradiționale și conservatoare, unde mesajele naționaliste ale AUR au avut un ecou puternic.

De asemenea, ppoziția fragmentată și lipsită de coeziune, în special din partea USR a permis AUR să se poziționeze ca o alternativă viabilă pentru mulți alegători nemulțumiți. În fine, regiunile menționate se confruntă cu diverse probleme economice și sociale, cum ar fi șomajul ridicat, salarii mici și lipsa infrastructurii, așa cum arată datele INS. AUR a promis soluții rapide și simple pentru aceste probleme, atrăgând astfel voturi de la cei afectați.

În concluzie, succesul AUR în aceste regiuni poate fi atribuit unei combinații de nemulțumire generalizată față de partidele tradiționale, un mesaj naționalist și conservator puternic, mobilizarea diasporei și utilizarea masivă a rețelelor sociale pentru a-și promova agenda. Nu trebuie uitat însă că AUR are un mesaj populist și demagogic. Partidele mainstream trebuie să combată mesajele AUR mergând pe firul faptelor și demontând narațiunile partidului condus de George Simion.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: