Skip to content
Politică

ANALIZĂ Prăpastia dintre guvernanți și guvernați: 3 cazuri în care politicienii au arătat că sunt „rupți” de România reală

Inquam Photos / George Călin

Prăpastia dintre guvernanți și guvernați se adâncește tot mai mult în România. Senzația tot mai acută este aceea a unor politicieni care trăiesc într-un turn de fildeș departe de grijile și problemele cotidiene cu care se confruntă majoritatea populației. Cu cât prăpastia dintre guvernanți și guvernați se lărgește mai mult, cu atât mai mult scade încrederea poporului în politicieni, încredere care nu s-a aflat niciodată la cote ridicate în România post-1989. Prăpastia este vizibilă dacă ne uităm peste declarațiile mai recente sau mai vechi ale politicienilor din țară.

Dan Vîlceanu și salariul minim pe economie

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor Publice a fost prins zilele acestea în offside. Acesta nu a știut cât este salariul minim, la prima conferință pe care a avut-o în calitate de ministru. Este a doua oară când ministrul este prins pe picior greșit. În prima zi de mandat a contrazis datele oficiale ale INS care indicau o inflație de 5%.

Întrebat de un reporter cât este salariul minim în mână, Vîlceanu a spus: “E în jur de 1.600 și ceva”. În realitate, salariul minim net este de 1.386 de lei. Dan Vîlceanu nu s-a lăsat convins nici atunci când reporterul i-a transmis cifra, spunând că “E 2.380 salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300. Dar mă rog…”. Valoarea brută a salariului minim pe economie este de 2.300 de lei. De precizat ar fi că întrebarea reporterului a venit în contextul în care se discuta despre eliminarea impozitării pentru astfel de venituri.

Florin Cîțu și prețul unei franzele

Nici premierul Florin Cîțu nu pare a fi la curent cu unele lucruri de zi cu zi. La începutul lunii august, Florin Cîțu, la rândul său fost ministru al Finanțelor, nu a știut să spună cât costă o franzelă sau o sticlă de ulei. Răspunsul acestuia a fost scurt: „Nu mănânc pâine”. Anterior, premierul Florin Cîțu a spus că România nu mai este o țară a celor cu salarii mici și că sunt tot mai multe venituri mari, nete, în euro. „Mai mult de 1% dintre angajați au peste 3.000 de euro net”, a declarat acesta. Cu toate acestea, majoritatea locuitorilor României câștigă salarii mult mai mici. Țara noastră este la coada Europei atunci când vine vorba despre salarii. Totodată, România stă foarte prost și la alt capitol. Țara noastră are unul dintre cei mai mari coeficienți de inegalitate socială, în condițiile în care cei mai bogaţi 20% dintre români câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci 20% dintre aceștia.

Călin Popescu Tăriceanu și prețul unui bilet de autobuz

Un alt politician care s-a făcut remarcat în acest fel este fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. În contextul alegerilor locale de anul trecut, acesta a fost întrebat care este costul unei călătorii? Tăriceanu anunța că unul din proiectele sale de candidat prevede gratuitatea transportului în comun, pentru descongestionarea traficului din București.

“Depinde de distanța pe care mergi”, a spus Tăriceanu. Ulterior moderatoarea a întrebat: „O călătorie?”, iar Tăriceanu a răspuns: “3 lei”. Moderatoarea l-a corectat, spunând că o călătorie costă 1,30 de lei.

Acestea sunt câteva episoade care arată că o parte dintre politicienii din România pare că trăiesc într-o bulă proprie, rupți de realitatea cotidiană în care trăiesc majoritatea celor guvernați. În acest context, nu este de mirare că încrederea în politicieni a atins cote alarmant de mici și continuă să se degradeze.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *