Skip to content
Politică

ANALIZĂ Premierul Ciucă pregătește prima remaniere a guvernului: cine sunt miniștrii care riscă să rămână fără funcții

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul condus de Nicolae Ciucă se pregătește să facă prima evaluare a miniștrilor, iar premierul ar intenționa să schimbe anumiți politicieni care au avut o activitate slabă în prima parte a anului 2022. Chiar dacă România traversează simultan mai multe crize, Guvernul a reacționat greu și a provocat nemulțumiri.

Potrivit surselor PS News, la vârful Partidului Social Democrat (PSD) sunt în această perioadă discuții privind o mutare a Ministerului Apărării de la PSD la PNL și preluarea de către social-democrați a Ministerului Energiei, portofoliu deținut în prezent de liberalul Virgil Popescu.

Social-democrații susțin că actualul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, „este prea independent”, acesta fiind și motivul pentru care și-ar dori schimbarea portofoliului. De altfel, sursele citate susțin că fostul premier al României, Mihai Tudose, și-ar dori postul de ministru al Energiei. De cealaltă parte, prin această mutare, Ministerul Apărării ar putea fi condus de un liberal apropiat de Nicolae Ciucă.

Și la UDMR ar putea interveni o schimbare la portofoliul Sporturilor, unde titular este Eduard Novak, potrivit surselor citate.

De asemenea, Florin Spătaru de la Economie și Constantin Cadariu de la Turism au avut o prezență publică ștearsă și ar putea rămâne fără funcții.

Miniștrii care au dominat scena politică

În numeroasele crize pe care le-a traversat România, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a fost cel care s-a remarcat cel mai mult pe scena politică. Prețurile mari pentru energia electrică și gaze, iar acum prețurile uriașe pentru carburanți au reprezentat cele mai mari provocări pentru Popescu. Dacă în aprilie a luat decizia de a plafona prețurile pentru energie electrică și gaze, de la 1 iulie 2022 se va acorda o compensare de 50 de bani pentru carburanți.

Virgil Popescu a fost criticat de mai multe ori de liderii PSD, care i-au cerut să rezolve problemele de pe piața de energie din România. De asemenea, PSD i-a cerut ministrului să nu închidă centralele pe cărbune, deoarece „va provoca o criză economică și socială majoră”.

Ministrul Virgil Popescu a avut multe apariții la televiziuni, unde a explicat măsurile adoptate de Guvern, și a fost nevoit să discute cu partenerii străini pentru a căuta noi surse pentru aprovizionarea cu gaze și petrol, după ce a izbucnit conflictul dintre Ucraina și Rusia.

Virgil Popescu/ Sursa foto: Facebook

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a avut un mandat foarte activ în iarna 2021-2022, când pandemia coronavirus și campania de vaccinare erau cele mai importante subiecte ale politicii din România. În luna martie 2022, Ministerul Sănătății a decis să elimine toate restricțiile, iar acest lucru l-a ajutat pe Rafila să devină unul dintre cei mai apreciați politicieni români. După acea decizie, Rafila a făcut un pas în spate și nu a mai fost activ pe scena politică. România bate pasul pe loc când e vorba de construcția sau modernizarea spitalelor.

Alexandru Rafila a mai reapărut în atenția publicului atunci când a avut un conflict cu Raed Arafat, șeful DSU. Rafila și-ar dori ca serviciul medical de urgență să fie controlat integral de Ministerul Sănătății și să nu mai depindă de Departamentul pentru Situații de Urgență, controlat de Arafat. Rafila a ieșit învins din acest conflict și nu a reușit să obțină schimbarea pe care și-o dorea.

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Alexandru Rafila (Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Sorin Grindeanu și-a început mandatul în liniște, la Ministerul Transporturilor, însă conflictul dintre Ucraina și Rusia au schimbat planurile ministrului. România a fost nevoită să găsească imediat soluții pentru a ajuta la transportul de cereale din Ucraina către alte state din lume. Porturile din Galați și Constanța au început să fie supra-aglomerate de trenuri și camioane sosite din Ucraina. De asemenea, calea ferată din Ucraina și până la Galați a devenit esențială.

Sorin Grindeanu a anunțat investiții rapide atât în Portul Constanța, unde s-a încercat creșterea capacității portului, cât și în portul din Galați, unde s-a refăcut calea ferată cu ecartament larg pentru a le permite trenurilor din Ucraina să ajungă direct pe malul Dunării.

Sorin Grindeanu are un mandat foarte dificil, deoarece România va trebui să construiască mai mulți kilometri de autostradă în următorii ani, iar Ministerul Transporturilor este nevoit să găsească soluții pentru a folosi cât mai repede fondurile PNRR. Ministrul a semnat deja primele contracte pentru autostrada A7, iar primul tronson va fi cel dintre Ploiești și Buzău.

Sorin Grindeanu (Inquam Photos / George Călin)

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a avut un mandat dificil după ce a izbucnit conflictul din Ucraina. România a fost nevoită să se adapteze la conflictul din regiune, să-și regândească strategiile și să lege parteneriate care să-i ofere stabilitate. Cea mai mare realizare a ministrului de externe este faptul că România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis, a stat la masă alături de Italia, Franța și Germania pentru a discuta situația din Ucraina. Totodată, Ministerul de Externe a răspuns de mai multe ori Moscovei și a aplicat sancțiunile decise la nivelul UE.

Bogdan Aurescu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Miniștrii care au rămas în umbră

Guvernul condus a avut și câțiva miniștri care nu s-au remarcat pe scena politică și au fost puși în umbră. Eduard Novak, ministrul sportului, nu a avut niciun proiect important pentru sportul românesc. În schimb, Novak a fost unul dintre cei mai criticați miniștri, intrând în conflict cu mai mulți sportivi români.

În luna mai, o parte dintre jucătorii de hochei din naționala României au intonat imnul Ținutului Secuiesc, iar acest lucru a provocat un val de nemulțumiri. Deși jucau pentru România, mulți dintre ei au susținut simbolurile Ungariei, sfidând autoritățile române. Ministrul sportului nu a luat nicio măsură pentru a-i sancționa pe cei care au permis acest lucru. De asemenea, Tanczos Barna, ministrul mediului, a participat la meciul de hochei dintre România și Ungaria și a fost în galeria maghiară. Daniela Silivaș, fosta campioană la gimnastică, s-a trezit într-un scandal provocat de ministrul Novak, care voia să schimbe numele sălii de sport din Deva.

Eduard Novak (Inquam Photos / Octav Ganea)

Florin Spătaru, ministrul Economiei, are un mandat foarte modest. Acesta nu s-a remarcat cu niciun proiect important pentru susținerea economiei românești, având și puține apariții în presă. De mai multe luni vorbește despre investiții în industria cipurilor sau semiconductorilor, dar nicio discuție nu s-a concretizat cu un proiect real de investiții. România este încă departe de investitorii importanți. Florin Spătaru comunică foarte puțin și pe rețelele de socializare, unde doar publică mai multe fotografii de la diferite întâlniri cu oficiali europeni.

Florin Spătaru (Inquam Photos / Octav Ganea)

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, a avut foarte puține apariții în presă, iar în lume iunie spunea că „este justificată creșterea cu 20% a prețurilor de pe litoral”. România suferă foarte mult la capitolul turism, iar tot mai multe persoane preferă Bulgaria sau Grecia pentru vacanța de vară. De când este ministru nu a anunțat nicio investiție importantă în turism, iar în aprilie preciza că Guvernul „nu mai finanțează investiții în pârtii de schi, doar în domenii schiabile”.

Facebook/Constantin-Daniel Cadariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *