Skip to content
Externe

ANALIZĂ Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, întrevedere cu Trump la Washington

politico.eu

UPDATE 22:50

Președintele american Donald Trump a declarat că Turcia, dar și alte voci din comunitatea internațională au fost împreună foarte dezamăgiți de declarația făcută Emmanuel Macron, că NATO este în „moarte cerebrală” și care deplângea lipsa de coordonare între Statele Unite şi Europa în NATO, precum şi comportamentul Turciei în Siria.

În cadrul întâlnirii de la Casa Albă la care au participat Erdoğan, cinci senatori republicani, secretarul de stat Mike Pompeo și secretarul Wilbur Ross, un reporter l-a întrebat pe Trump despre programul F-35. „Pentru asta suntem aici. (…)  Există o mulțime de alternative. Vom rezolva ceva.”, a spus Trump, anunță Reuters.

Primirea caldă a lui președintelui turc de către Donald Trump vine pe fondul furiei în Congresul american cu privire la ofensiva Turciei în Siria pentru a alunga milițiile kurde, principalul partener al Washingtonului în lupta împotriva Statului Islamic.

Mai mulți protestatari s-au aflat în fața Casei Albe, în semn de solidaritate cu minoritatea kurdă.

UPDATE 22:35

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, din Turcia, Berat Albayrak, care face parte din dlegația președintelui Erdoğan în Turcia, s-a declarat foarte mulțumit de „discuțiile fructuoase” purtate  cu oficialii americani și cu reprezentanții mediului de afaceri, anunță Reuters.

UPDATE 22:05

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și cel al SUA, Donald Trump au avut o întâlnire la Casa Albă, în Biroul Oval, cu senatorii americani Lindsey Graham, Tim Scott, Joni Ernst, James E. Risch și Ted Cruz, conform Sozcu. În cadrul discuțiilor au fost reluate subiectele legate de intenția Turciei de a achiziționa rachetele S400 rusești și programul F35. De asemenea,  senatorii americani au criticat atitudinea Turciei împotriva kurzilor din Siria, prilej cu care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan le-a a răspuns foarte ferm: „Cei mai mulți kurzi din lume trăiesc în țara mea”. El a mai spus că dorește să clarifice diferențele dintre kurzi și YPG / PKK, le-a oferit o broșură cu informații edificatoare în acest sens și a exemplificat care sunt relațiile de rudenie dintre liderul YPG, Mazlum Kobani și liderul PKK, Abdullah Ocalan.

Chiar și în aceste condiții, senatorul republican Ted Cruz l-a presat pe Erdoğan cu privire la abordarea Turciei a problemei kurzilor din Siria, reamintind faptul că kurzii au  luptat cu inamicul nostru comun și „există o îngrijorare foarte reală că nu dorim să mai vedem Turcia angajată în acțiuni ofensive împotriva kurzilor„, a spus Cruz.

UPDATE 19.55

Înainte de a intra la discuții, Donald Trump a declarat că este mulțumit de faptul că operațiunea militară a Turciei din Siria s-a sfârșit, exprimându-și regretul pentru soldații care și-au pierdut viața, dar a precizat că de acum încolo nu va trebui să mai existe vreo îngrijorare legată de zona respectivă. Așa cum a obișnuit, Donald Trump a ținut să declare că de președintele turc îl leagă o lungă și veche prietenie, având convingerea că se vor pune de acord în privința intenției Turciei de a achiziționa rachetele S400 rusești și programul F35. Pe de altă parte, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a părut optimist referitor la „toate subiectele” pe care le vor dezbate în următoarele două ore, conform publicației turce Sözcü . Din delegația turcă fac parte ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Berat Albayrak, ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar, ministrul Comerțului, Ruhsar Pekcan, vicepreședintele partidului AKP, Mahir Ünal, purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik, șeful comunicațiilor Fahrettin Altun, precum și purtătorul de cuvânt prezidențial, İbrahim Kalın.

UPDATE 19:10

În urmă cu puțin timp a început una dintre cele mai așteptate întâlniri dintre președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan și cel al SUA, Donald Trump. Criticat de întreaga clasă politică din Statele Unitate ale Americii că l-a invitat la Casa Albă pe președintele turc, este de văzut care este abordarea pe care Donald Trump o va da acestor discuții și dacă Erdoğan va pleca de la Washington cu sancțiuni pentru operațiunea militară din Siria, „Izvorul Păcii”.

————————————————————————————————————————————————

Întâlnirea de miercuri dintre președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, și cel american, Donald Trump, este așteptată cu interes, deoarece aria de discuții va  începe de la operațiunea militară „Izvorul Păcii”, derulată de armata turcă împotriva PKK și a teroriștilor ISIS din nordul Siriei, apoi subiectul legat de achiziția rachetelor S400 rusești și a programului F35, iar lista temelor pe care le propune Erdoğan continuă conform publicației turce Sözcü  cu precizări referitoare la poziția NATO față de Turcia, precum și aspecte legate de rețeaua FETO, condusă de Fethullah Gulen.

De altfel, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a ținut să precizeze încă de ieri la plecare, că nici Statele Unite, nici Rusia nu au curăţat zona pe care Turcia doreşte să o considere o zonă-tampon, acuzând direct Statele Unite ale Americii de faptul că nu-şi îndeplinesc pe deplin angajamentele cu privire la retragerea forţelor kurde în Siria, cuprinse în acordul care prevede o retragere a milițiilor kurde de la frontiera turcă (Unitățile de Protecție ale Poporului Kurd – YPG), care se identifică din foarte multe puncte de vedere cu PKK şi implementarea unei zone de securitate cu o lăţime de 32 de kilometri de-a lungul frontierei Turciei cu Siria.

Erdoğan amenință din nou statele europene

Tot ieri, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, avertiza statele europene că va „deschide porţile” şi va repatria militanţii deţinuţi, membri ai reţelei Stat Islamic, în funcţie de cetăţenia acestora şi că îi va trimite către Europa. De altfel, Erdoğan a început de luni deportarea celor 1200 de jihadişti, cetăţeni ai altor state, aflaţi în custodia autorităţilor turce.

Ar trebui să vă revizuiţi atitudinea faţă de Turcia, care deţine în acest moment atât de mulţi membri Stat Islamic în închisoare. Aceste porţi se vor deschide şi aceşti membri Stat Islamic care au început să fie trimişi către voi, vor continua să mai vină. După aceea puteţi avea grijă de propriile voastre probleme. Dacă ei rămân blocaţi la graniţă, nu ne priveşte pe noi. Noi vom continua să îi trimitem.”, a reiterat Recep Tayyip Erdoğan.

De ce au început să aibă turcii o atitudine negativă față de refugiați

Cu mai mult de trei milioane de refugiați sirieni pe teritoriul său, doar o parte dintre ei aflându-se în taberele din apropierea frontierei cu Siria, Turcia începe să facă față din ce în ce mai greu presiunii migrației. Analizele referitoare la acest fapt indică si faptul că refugiații ar fi cauza principală pentru care partidul lui Recep Tayyip Erdoğan (AKP) ar fi pierdut alegerile locale în marile metropole. Mulți observatori consideră că dincolo de felul în care Recep Tayyip Erdoğan înțelege să facă politica externă și securitate ale Turciei, trebuie luată în calcul și dorința lui de a-și salva regimul personal în momentul intervenției în Siria.

Cum îi văd turcii pe kurzi

După inițierea de către PKK a conflictului cu statul turc, în 1984, politica de securitate a Turciei consideră kurdismul ca pe o amenințare existențială. Acțiunile în forță împotriva kurzilor erau dorite de o mare parte a societății turcești, dominată de naționalism, dar mai ales â luând în calcul zecile de atentate ale kurzilor pe teritoriul Turciei de-a lungul anilor și mai ales miile de victime. Acesta este și motivul pentru care întreaga presă din Turcia, nu doar cea controlată de regimul președintelui turc, a susținut intervenția din Siria. Prezența armatei în zona kurdă l-a ajutat pe Recep Tayyip Erdoğan să apară în fața poporului turc, chiar și în fața adversarilor săi politici, drept un lider incontestabil.

Poziția duală a americanilor 

Opinia publică din SUA este totuși rezervată asupra oportunității primirii lui Recep Tayyip Erdoğan la Casa Albă, conform Washington Post. Liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, avertiza că “riscăm să repetăm retragerea nechibzuită a administrației Obama din Irak, care a facilitat ascensiunea Statului Islamic”.

Pe de altă parte, Donald Trump a îmbrățișat la momentul respectiv destul de repede argumentele președintelui turc, în detrimentul propriului său Secretar al Apărării.

Oricum, mulți analiști se așteaptă ca Donald Trump să folosescă în perioada următoare scandalul de corupție din 2013, în care Turcia a încălcat sancţiunile economice contra Iranului, mai ales că de curând au fost formulate acuzațiile, existând posibilitatea ca un eventual proces să aducă amenzi greu de suportat de sistemul bancar și de economia turcă, plus condamnări ale unor persoane de la vârful regimului de la Ankara. Acest dosar judiciar este extrem de incomod pentru preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi pentru persoane din anturajul său apropiat, cărora omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab a recunoscut că le-a plătit importante sume de bani. Există riscul penalizării a şase bănci turce, ameninţate să cadă sub sancţiunea unor puternice amenzi din partea justiţiei americane, fiind puși sub acuzare mai mulţi cetăţeni turci, printre care foşti membri ai guvernului, ca şi angajați Halkbank (principala bancă publică din Turcia), pentru spălare de bani în favoarea Iranului şi a societăţilor iraniene în schimbul mai multor miliarde de dolari mită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *