Skip to content
Economie

ANALIZĂ Prețurile benzinei și motorinei au crescut cu peste 20% în doar o lună. România, mult mai scumpă decât Polonia

Inquam Photos / Cornel Putan

Prețurile pentru benzină și motorină cu crescut cu peste 20% în doar o lună, de la 6,5 lei, cât era la începutul lunii februarie, la 7,9 lei în martie 2022. Multe benzinării din țară aveau, în februarie 2022, prețuri apropiate de 6,5 lei/litru pentru benzină și motorină. În Zalău, în februarie, benzina era 6,73 lei/litru, astăzi prețurile pentru benzina standard încep de la 7,93 lei/litru și ajung și la 8,4 lei.

În ultimele săptămâni, prețurile au scăpat de sub control și în martie 2022 nicio benzinărie din București nu are prețuri sub 7,9 lei pentru benzina și motorina standard, în timp ce cele superioare încep de la 8,1 lei pentru benzină și 8,3 lei pentru motorină. În unele stații de alimentare din țară, prețurile au depășit pragul de 9 lei/litru. Chiar ministrul energiei, Virgil Popescu, publică imagini cu prețurile din benzinării, iar unele afișează 9,03 lei pentru motorină și 8,39 lei pentru benzină. Benzinăria MOL pare a fi cea mai scumpă din România, în timp ce Lukoil menține cele mai mici prețuri.

Foto Virgil Popescu, Facebook

Economia românească traversează o perioadă foarte dificilă, iar toate prețurile sunt scăpate de sub control, indiferent că vorbim de carburanți, alimente, energie electrică, gaze, servicii. Guvernul intenționa să reducă accizele la carburanți, dar măsura a fost amânată. O astfel de măsură ar fi redus prețul carburanților cu 1,2 lei, potrivit estimărilor făcute de reprezentanții Guvernului.

România, mai scumpă decât Polonia

Criza carburanților a lovit toată Europa, după ce a început războiul din Ucraina, și va continua să aibă efecte și în viitor. SUA a impus un embargo pentru petrolul, gazul și cărbunele din Rusia. Această decizie nu a fost adoptată și de statele Uniunii Europene, care resping toate sancțiunile ce vizează petrolul, gazul și cărbunele din Rusia. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a respins astfel de sancțiuni, precizând: „În acest moment, aprovizionarea Europei cu energie pentru producția de căldură, mobilitate, alimentarea cu energie și industrie nu poate fi asigurată în niciun alt mod”. Nici Ungaria nu este dispusă să renunțe la gazul și petrolul rusesc. Nu este exclus ca UE să se răzgândească, dacă Statele Unite vor continua să pună presiune pe liderii europeni.

Prețul carburanților a depășit cu mult pragul de 2 euro în Germania și Guvernul se luptă să țină economia sub control. Benzina în Germania, în Berlin, se vinde cu peste 2,25 euro (11,14 lei, potrivit cursbnr.ro), iar motorina a depășit pragul de 2,3 euro (11,38 lei).

Franța înregistrează prețuri mai mari decât Germania, chiar dacă importurile sale nu depind foarte mult de Rusia. Prețul benzinei în Paris este de 2,39 euro (11,83 lei) pe litru, iar motorina este vândută cu 2,49 euro (12,32 lei). Spre periferia orașului, prețurile coboară la 2,22 euro pentru benzină și 2,3 euro pentru motorină. În marile orașe din Franța toate prețurile depășesc pragul de 2 euro, chiar dacă media națională este de doar 1,9 euro/litru. Într-un singur an, prețul carburanților a crescut în medie, în Franța, cu 26,7% pentru benzină și 36,8% pentru motorină, potrivit lemonde.fr.

Prețuri benzină și motorină în Paris, sursa: prix-carburants.gouv.fr

Ungaria are prețuri mai mici decât România. Benzina E95 în Ungaria are un preț mediu de 479,8 forinți/litru (6,21 lei la cursbnr.ro). În România, această benzină a depășit cu mult pragul de 7,5 lei. Motorina în Ungaria are un preț mediu de 479,9 forinți (6,21 lei).

Polonia are și ea prețuri mai mici decât România, reușind să țină piața sub control cu măsuri de reducere a taxelor. Benzina E95 are un preț mediu de 6,37 PLN/litru în Polonia (adică 6,53 lei) și motorina ajunge la preș mediu de 6,76 PLN (6,93 lei). Sunt benzinării în Polonia în care prețul este chiar mai mic, fiind de 5 PLN pentru benzină și motorină, adică 5,12 lei/litru. De la începutul războiului din Ucraina, prețurile carburanților au crescut foarte mult și în Polonia. La începutul lunii februarie, prețul mediu al motorinei era de 5,36 PLN, iar în doar o lună a ajuns la 6,76 PLN.

Cele mai mici prețuri în benzinăriile poloneze, sursa: autocentrum.pl

Bulgaria se confruntă cu o criză a prețurilor la carburanți, având un preț mediu pentru motorină de 2,91 leva/litru (7,36 lei). Benzina E95 în Sofia ajunge și la 3,02 leva/litru (7,64 lei). Prețurile carburanților în Bulgaria au început să crească încă din decembrie 2021 și au accelerat această creștere în urma războiului din Ucraina.

România are prețuri mai mari decât Ungaria și Polonia, dar pare să rămână la nivelul Bulgariei. Fără o intervenție a Guvernului, prețurile vor fi în continuare mari. Dacă se vor reduce accizele la carburanți, România ar putea ajunge la nivelul Ungariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *