ANALIZĂ Prezidențialele provoacă cutremur în PSD, USR, PNL și AUR: lupte interne pentru putere

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Alegerile prezidențiale provoacă cutremur în principalele patru partide din Parlament: PSD, AUR, PNL și USR. Unele au deja o conducere interimară și așteaptă alegerile interne, în timp ce altele își vor decide viitorul în funcție de rezultatul din turul doi.

Este pentru prima dată când alegerile prezidențiale produc un șoc atât de mare pe scena politică din România. PSD și PNL, partidele cu cea mai lungă istorie în politica românească, vor trebui să se reformeze imediat după ce au ratat pentru a doua oară la rând intrarea în turul doi la alegerile prezidențiale. În același timp, USR și AUR vor avea de ales viitorul și direcția pe care vor să o urmeze.

PSD, cea mai mare luptă pentru putere

PSD are numeroase problemele interne și se va confrunta cu cea mai mare luptă internă. Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea Guvernului după rezultatul din primul tur de la alegerile prezidențiale din 2025 și va urma să o facă și de la conducerea partidului. Echipa lui Marcel Ciolacu a ratat de două ori intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale. În 2024, Ciolacu a candidat direct, asumându-și înfrângerea din urmă cu 6 luni.

„Am văzut votul românilor de ieri. Asta înseamnă că coaliţia de guvernare nu are legitimitate, cel puţin în această componentă. Le-am propus colegilor mei ieşirea din coaliţia de guvernare, care implicit duce la demisia mea din funcţia de prim-ministru, lucru pe care o să-l fac după întâlnirea cu dumneavoastră”, a spus Ciolacu, după rezultatul de pe 4 mai.

PSD pare să piardă electoratul conservator, iar la alegerile din 2024 a obținut cele mai slabe rezultate din istoria sa. AUR devine partidul care se impune în județe controlate de lideri PSD și acest lucru poate fi o mare amenințare pentru viitoarele alegeri locale.

Ministrul Bogdan Ivan, Corneliu Ștefan (președinte CJ Dâmbovița) și Daniel Băluță (primarul sectorului 4) sunt principalele nume care ar intra în cursa pentru funcția de președinte PSD. Nu ar trebui excluși nici Victor Ponta și Gabriela Firea. Chiar dacă Ponta este în conflict cu o parte din liderii PSD, acesta a demonstrat pe 4 mai că are un număr important de votanți de partea sa. Gabriela Firea, trimisă în „exil politic” la Bruxelles, rămâne unul dintre liderii PSD cu cea mai mare notorietate. Un cuvânt de spus îl va avea și Olguța Vasilescu, care conduce una dintre cele mai puternice organizații PSD.

În același timp, lupta internă din PSD se va da și pentru candidatura la Primăria București, în cazul în care Nicușor Dan va deveni Președintele României. Atât Firea, cât și Băluță își vor dori să fie candidatul PSD pentru primăria capitalei dacă funcția va rămâne liberă.

USR, jucăria lui Nicușor Dan

USR are o conducere interimară după ce Elena Lasconi și-a dat demisia din funcția de președinte al partidului. Lasconi a obținut sub 3% la alegerile prezidențiale din 2025 și s-a declarat învinsă de grupul Nicușor Dan-Fritz-Moșteanu.

„A venit momentul unei decizii grele. Demisionez din funcția de președinte USR. Așa consider că este corect, firesc și bine în acest moment. Demisionez cu inima împăcată că în ultimul an am făcut tot ce a ținut de mine pentru ca România să fie mai bine”, a declarat Lasconi.

Dominic Fritz a devenit președinte interimar și vrea să preia controlul complet după Congresul USR. Totuși, o înfrângere a lui Nicușor Dan în turul doi va pune în pericol planul lui Fritz. Dacă Nicușor Dan va pierde alegerile prezidențiale, atunci grupul marii trădări va avea o problemă de legitimitate în USR.

Chiar și o victorie a lui Nicușor Dan nu lasă situația din USR foarte stabilă, deoarece primarul capitalei va încerca să facă o nouă formațiune politică, pe care să o controleze indirect de la Palatul Cotroceni, așa cum a făcut Emmanuel Macron în Franța. Dacă Nicușor Dan va ajunge președinte, atunci va rupe din mai multe partide și va reuni mai multe partide mici pentru a construi un nou grup pe scena politică, iar la acest proiect politic va participa și PNL cu Ilie Bolojan.

 PNL-ul lui Bolojan depinde de Nicușor Dan

PNL are o conducere interimară de câteva luni, după ce Ilie Bolojan a devenit președintele interimar al României. Liberalii au aceleași probleme ca PSD, pentru că au ratat de două ori intrarea în turul doi la alegerile prezidențiale.

Ilie Bolojan a pariat totul pe Nicușor Dan, pregătind chiar un proiect politic cu Nicușor la Cotroceni și Bolojan premier. În jurul lor ar putea să se nască și un nou grup politic.

Dacă Nicușor Dan va pierde alegerile prezidențiale, atunci Ilie Bolojan va trebui să dea multe explicații în fața colegilor săi. În primul rând, Bolojan nu va mai ajunge premier și PNL va fi nevoit să intre în opoziție. În al doilea rând, Bolojan va risca să piardă alegerile interne din PNL, pentru că liberalii nu au fost niciodată foarte apropiați de progresiștii din USR. Cel mai bun exemplu este scurta coaliție de guvernare PNL-USR-UDMR din 2021, care a ținut doar 8 luni. Nici în consiliile locale sau județene, PNL și USR nu s-au înțeles foarte bine.

Crin Antonescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, ar putea să aibă un cuvânt de spus în alegerile interne din PNL. Chiar dacă a pierdut prezidențialele, acesta l-a criticat de mai multe ori pe Nicușor Dan.

CITIȚI ȘI: PS News a avut dreptate: Bolojan l-a susținut din umbră pe Nicușor Dan – filiera franceză și planul din umbră

AUR, cu sau fără Simion

Situația este mai puțin complicată pentru AUR. O victorie a lui George Simion la alegerile prezidențiale va reprezenta un succes istoric în politica românească, pentru un partid care a apărut în urmă cu 6 ani.

În cazul în care Simion va ajunge la Palatul Cotroceni, AUR va trebui să-și aleagă un nou președinte și o nouă conducere a partidului. Favorit pare să fie Marius Lulea, care a devenit foarte vizibil după ce Claudiu Târziu și-a dat demisia din partid. Lulea este deja prim-vicepreședinte AUR și ar putea să facă parte și dintr-un viitor guvern.

Dacă Simion va pierde în turul doi, atunci pentru AUR nu se va schimba nimic și va rămâne oricum un rezultat foarte bun. George Simion a reușit să-și salveze funcția de președinte AUR după alegerile din 2024, când a fost pe locul 4, și o va face și în cazul unei înfrângeri în turul doi din 2025.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: