Skip to content
Societate

ANALIZĂ Primarii depășiți de facturile uriașe la energie iau măsuri disperate: orașe întregi în beznă, școli închise, pacienți ținuți în frig. Măsurile Guvernului, ZERO efecte

Captură DIGI 24 TV

Primăriile din România se luptă cu facturile tot mai mari la energie electrică și gaze, fiind constrânse să renunțe la anumite servicii oferite cetățenilor. Măsurile adoptate de Guvern pentru a combate prețurile uriașe la energie se dovedesc ineficiente în fața noilor scumpiri din 2022.

Primăria orașului Flămânzi, din județul Botoșani, a luat decizia de a renunța la iluminatul public, deoarece nu mai reușește să plătească facturile pentru energie electrică. Facturile au explodat, iar primăria s-a văzut nevoită să achite 59.000 de lei pentru luna decembrie 2021, față de 14.000 de lei cât plătise în ianuarie 2021.

Situație gravă este și în Lugoj, unde primăria a primit o factură de 280.000 de lei pe lună, pentru iluminatul public. Primăria a decis să renunțe la iluminatul clădirilor pe timp de noapte și la consumul de gaze în afara timpului de lucru. Clădirile instituțiilor publice din Lugoj vor rămâne în beznă și vor trebui să consume cât mai puțin, mai ales în perioada iernii.

Cel mai mult au de suferit elevii și pacienții din spitale, mai ales în orașele în care primăriile nu mai pot plăti pentru sistemul centralizat de încălzire. Arad și Timișoara au mari probleme cu încălzirea, iar unele școli s-au închis din cauza temperaturilor foarte scăzute din sălile de clasă.

Aradul riscă să rămână fără încălzire centralizată, deoarece primăria nu-și permite să achite facturile la gaz, care sunt, în medie, de un milion de lei pe zi. Peste câteva zile, Primăria ar putea să nu mai producă agentul termic pe care îl distribuie către consumatori. Chiar și acum, când primăria plătește facturile, mulți cetățeni se plâng că în locuințe este la fel de frig ca pe vremea regimului Ceaușescu.

În momentul de faţă avem gazul asigurat vreo zece zile”, a spus Călin Bibarț, primarul Aradului. „Este la fel ca înainte de 1989, avem şi 15 grade când este frig. Facem mucegai pe pereţi şi suntem nevoiţi să stăm la flacăra aragazului, pentru că abia simţi caloriferele dezmorţite dacă le atingi”, se plâng cetățenii din Arad, potrivit agerpres.ro.

Timișoara este de mai multe săptămâni în frig, după ce primarul Dominic Fritz nu mai face față facturilor. Coltrem, compania care asigură agentul termic în Timișoara, are nevoie de cărbune pentru a încălzi casele oamenilor. Deși Timișoara a primit ajutoare importante de la Guvern, primăria tot nu reușește să achite facturile, iar caloriferele oamenilor rămân reci.

Mai multe școli din Timișoara au fost închise pentru că elevii nu mai puteau sta în frig. Peste 10.000 de elevi din Timișoara fac școală online pentru că în săli este foarte frig și sănătatea le-ar fi pusă în pericol. Dacă până acum se luptau cu pandemia, elevii luptă și cu frigul. Dominic Fritz este complet depășit de situație și fără ajutor din partea Guvernului nu va putea trece peste această criză. Inclusiv spitalele au rămas în frig, iar mai mulți pacienți vin la spital cu pături pentru a se încălzi în saloane, unde se înregistrează o temperatură de 10 grade Celsius.

Primăria Giurgiu s-a văzut nevoită să închidă școlile, la început de ianuarie, și să le ofere elevilor cursuri online, deoarece nu reușea să plătească facturile la gaze. „Având în vedere dificultăţile financiare cu care ne confruntăm, vă informăm că nu putem continua asigurarea agentului termic în şcoli, motiv pentru care, în perioada 3-9 ianuarie, cursurile în şcolile din municipiul Giurgiu se vor desfăşura online”, anunța Inspectoratul Județean Școlar. Dar problemele au persistat și în februarie, iar Primăria nu a găsit o soluție pentru a asigura temperatura necesară în școlile din Giurgiu.

Măsurile Guvernului, ineficiente

Guvernul României a decis să plafoneze prețul energiei electrice pentru instituțiile publice. IMM-urile, școlile, spitalele și instituțiile publice au un preț de 0,37 lei/kwh, însă acest lucru nu rezolvă marea problemă a încălzirii. Nici subvențiile oferite deja de Guvern nu au ajutat primăriile să treacă peste această iarnă. Orașele cu sisteme centralizate au mari dificultăți și cel mai mult au de suferit elevii din școli și pacienții din spitale.

Statele UE din Vest continuă să adopte noi măsuri pentru a reduce facturile. La sfârșit de 2021, Italia aloca 3,8 miliarde de euro pentru a reduce prețurile la energie electrică și gaze. În februarie 2022, guvernul italian va aloca între 5 și 7 miliarde pentru noi ajutoare care ar trebui să contribuie la o scădere a tarifelor. În doar câteva luni, Italia ar cheltui aproape 10 miliarde de euro pentru a ajuta consumatorii să aibă facturi cât mai mici.

Compensarea anunțată de Guvernul României, pentru lunile februarie și martie 2022, ar urma să aibă un impact bugetar de 3 miliarde de lei, adică circa 600 de milioane de euro. Chiar dacă România nu are economia Italiei, suntem încă departe și actualele măsuri se dovedesc ineficiente mai ales pentru marii consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *