Skip to content
Politică

ANALIZĂ „Primarii gunoaielor”. Cum au pierdut edilii USR lupta cu deșeurile

Primarii USR par a duce un război cu gunoaiele, pe care însă îl pierd. Dominic Fritz, Clotilde Armand, Radu Mihaiu sau Gabriel Pleșa pot fi catalogați drept “primarii gunoaielor”, toți având mari dificultăți în a gestiona problema gunoaielor din zonele pe care ar trebui să le administreze.

Dominic Fritz și lupta cu gunoaiele la Timișoara

Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, s-a făcut remarcat zilele acestea după ce a încasat o amendă de 60.000 de lei de la Garda de Mediu Timiș, în urma numeroaselor sesizări privind mizeria din oraş. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Timiş, Luci Muşuroi, a declarat pentru News.ro că aceasta este amenda maximă care poare fi dată Primăriei Timişoara, pentru mizeria de pe străzi.

Dominic Fritz

Primarul Dominic Fritz a anunţat că în acest an va suplimenta cu 8 milioane de lei banii pe care municipalitatea îi plăteşte firmei care asigură curăţenia stradală în Timişoara şi a anunţat că pentru următorul contract de salubrizare va cumpăra serviciile unui consultant. Până atunci însă, sub administrația lui Dominic Fritz, Timișoara riscă să se transforme însă într-o adevărată groapă de gunoi, iar amenzile Gărzii de Mediu, care vor fi plătite în final tot din buzunarele timișorenilor, riscă să se adune.

Clotilde Armand transformă Sectorul 1 într-o groapă de gunoi

Dominic Fritz nu este însă nici pe departe singurul primar USR care pare că pierde lupta cu munții de gunoaie. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand s-a lansat la scurt timp după preluarea mandatului într-o luptă cu firma de salubrizare Romprest. Din conflict nu au avut de pierdut decât locuitorii Sectorului 1 care vedeau zilnic munții de gunoaie de pe străzi. În acest timp, Clotilde Armand, în loc să găsească o soluție așa cum ar fi trebuit, se scufunda și mai mult în disputa cu Romprest.

Clotilde Armand

La începutul lunii februarie, Garda de Mediu a descins din nou în Sectorul 1, acolo unde șoseaua Odăii era plină de deșeuri depozitate necontrolat. Problema gunoaielor în Sectorul 1 rămâne una nerezolvată complet, iar șansele sunt ca primăria să primească amenzi în cazul în care gunoaiele continuă să fie depozitate pe străzi.

Radu Mihaiu și problemele gunoiului din Sectorul 2

Și în Sectorul 2 al Capitalei, acolo unde primar este useristul Radu Mihaiu, există probleme serioase cu gunoaiele. Anul trecut, primarul se văita că există 273 de „puncte fierbinţi” în Sectorul 2, respectiv zone în care firmele de salubrizare ale primăriei ar trebui să strângă de 4-5 ori pe zi. Primarul dădea vina pe locuitorii sectorului: “mojicia şi nesimţirea transformă oraşul în groapă de gunoi”. Cu toate acestea, primarul este responsabil de administrația sectorului și, prin urmare, trebuie să găsească soluții la aceste probleme nu să se lamenteze, dând vina pe acei locuitori care aruncă gunoaie pe străzi.

Radu Mihaiu

Soluția imaginată de Mihaiu era legată de formarea unor “echipe mixte care să patruleze sistematic aceste zone” și modernizarea reţelei de camere astfel încât să ajute cu acest tip de control. În loc să își supravegheze cetățenii, primarul ar putea găsi însă și alte soluții, precum educarea cetățenilor în acest sens și suplimentarea numărului de coșuri de gunoi de pe străzi.

Gabriel Pleșa și invazia de gunoaie de la Alba Iulia

În fine, nici la Alba Iulia, acolo unde un alt userist ocupă fotoliul de primar al orașului, situația nu este cu mult mai bună în ceea ce privește murdăria de pe străzi. Presa locală scria la mijlocul anului trecut cum municipiul fusese pur și simplu invadat de gunoaie. Problema ar fi fost legată de modul în care primăria gestiona colectarea gunoaielor. Gabriel Pleșa dădea vina pe faptul că “rampa de gunoi de la Târgu-Jiu nu a mai acceptat să primească deșeurile din Alba”. În lipsa unor soluții rapide, Alba Iulia se transforma însă într-o adevărată groapă de gunoi, chiar la începutul verii.

Gabriel Pleșa

În concluzie, cei patru primari USR par a fi pierdut pentru un moment războiul cu gunoaiele din zonele pe care le administrează, iar lucrul acesta înseamnă, de fapt, că au pierdut bătălia cu buna guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *