ANALIZĂ Principalele concluzii după alegerile din Turcia. İmamoglu devine principalul rival al lui Erdogan

foto: facebook recep erdogan
foto: facebook recep erdogan

Principalul partid de opoziție din Turcia a obținut o victorie răsunătoare în alegerile locale de duminică, provocându-i președintelui Recep Tayyip Erdogan cea mai mare înfrângere a sa din ultimii ani.

Istanbul, marele premiu al alegerilor

Rezultatele neoficiale au arătat că partidul de opoziție, Partidul Republican al Poporului, sau CHP, are un avans la nivel național față de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere, al lui Erdogan, de 37,7% la 35,5%, cu 99,8% din buletinele de vot numărate, potrivit agenției de știri de stat Anadolu.

Alegerile, pentru primari și consilii locale, au fost prima victorie națională pentru CHP în cele peste două decenii de când Erdogan este liderul Turciei. Totodată, acest scrutin a marcat o răsturnare de situație surprinzătoare pentru CHP la mai puțin de un an după ce candidatul său a fost învins de Erdogan într-o cursă prezidențială care a lăsat opoziția din Turcia în degringoladă.

Cel mai mare premiu al alegerilor a fost Istanbulul: un oraș de 16 milioane de locuitori, centrul economic al Turciei și trambulina pentru cariera politică a lui Erdogan, după ce în trecut acesta a fost primar al orașului. Ekrem Imamoglu, primarul în exercițiu al CHP, a învins duminică un contracandidat al partidului de guvernământ cu puțin peste un milion de voturi, potrivit rezultatelor neoficiale.

Victoria a sporit statutul pe plan național al lui Imamoglu de principal contestatar al lui Erdogan. Imamoglu a avut o campanie care s-a concentrat pe probleme locale – revitalizarea Istanbulului și pregătirea orașului pentru cutremure.

Opoziția, pe val, puterea în degringoladă

Rezultatele au arătat că candidații CHP au câștigat în 35 din cele 81 de provincii ale Turciei și au păstrat sau au obținut controlul asupra celor mai mari cinci orașe ale țării.

Partidul lui Erdogan a părut să sufere din cauza dezertărilor, inclusiv de la un partid islamist care l-a criticat pe liderul turc pentru că nu a întrerupt legăturile economice cu Israelul în timpul războiului din Gaza și care a obținut peste 6% din voturile naționale.

Dar gestionarea economiei de către Erdogan a fost principalul motiv pentru care partidul său a înregistrat un scor dezastruos în această cursă electorală, în condițiile în care turcii au fost afectați de inflația galopantă și de prăbușirea monedei naționale. În ciuda numirii de către Erdogan, anul trecut, a unei echipe economice foarte respectate și a deciziei sale de a permite Băncii Centrale să crească ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, inflația a rămas la aproximativ 70%. Alegerile au scos la iveală și trendul de la scrutinul general din 2023, respectiv polarizarea societății pe criterii geografice – zonele sărace de la frontiera cu Siria și alte părți din centru votând pentru candidații AKP, în timp ce în vest, acolo unde avem o occidentalizare a societății turce, voturile au mers către opoziție.

Alegerile din Turcia vor avea probabil un ecou major în viitoarea cursă electorală și vor influența lista candidaților la viitoarele alegeri generale. Devine tot mai clar că Ekrem İmamoglu se conturează nu doar ca principal contestatar al lui Recep Erdogan, dar și ca voce centrală a opoziției din Turcia. Dacă acesta va avea parte de susținerea politică necesară, atunci nu ar fi deloc exclus să asistăm la un duel între acesta și Erdogan la viitoarele alegeri generale.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL