Skip to content
Politică

ANALIZĂ Principalele efecte ale plecării lui Dacian Cioloș din USR: un partid în degringoladă și o Opoziție fragmentată

Inquam Photos/Octav Ganea

După mai multe zile de tatonări și mesaje în care încerca să-și mascheze intențiile, Dacian Cioloș a decis să iasă din USR și să își fondeze, încă o dată, un nou vehicul politic. După experiența numită „PLUS”, Cioloș speră acum că a tras cartea câștigătoare cu „REPER”. Pe termen scurt însă, Cioloș nu face decât să trimită USR-ul într-o și mai mare degringoladă și, totodată, să pună umărul la accentuarea tendinței de fragmentare a Opoziției.

Un USR în degringolară

Principalul efect creat de Dacian Cioloș prin plecarea acestuia este, ușor de intuit, slăbirea USR-ului. Cioloș nu pleacă singur ci își ia cu el patru europarlamentari – Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache. Asta înseamnă că USR-ul mai rămâne reprezentat în Parlamentul European doar de trei oameni – Nicu Ștefănuță, Vlad Gheorghe și Vlad Botoș. Nicu Ștefănuță face parte din aripa reformatoare a USR – ”Curaj pentru România”, alături de oameni precum primarul Brașovului, Allen Coliban, Cătălin Teniță sau Vlad Teohari, acesta din urmă fiind cel care intrase în conflict deschis în 2020 cu Dan Barna, la vremea respectivă președinte al USR. De altfel întreaga aripă reformatoare i se opune lui Dan Barna. Pe de altă parte, Vlad Botoș este un apropiat al lui Dan Barna, în timp ce Vlad Gheorghe este mai degrabă apropiat de Nicușor Dan.

Prin urmare, plecarea lui Cioloș lasă USR-ul și mai dezorganizat și măcinat de conflicte interne. În ultima vreme USR-ul s-a remarcat mai degrabă prin scandaluri. Demisia răsunătoare a fostului ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, precum și criticile la adresa conducerii USR, lansate din interiorul partidului de oameni precum Irineu Darău, au creat senzația că USR se află în pragul dezintegrării. Pentru un partid care a obținut doar 15% în alegerile parlamentare și care se află în declin în majoritatea sondajelor de opinie, orice plecare înseamnă o scufundare și mai rapidă a partidului. Un partid mic nu își permite de regulă „luxul” scindării pentru că acest lucru poate fi echivalent cu dispariția partidului de pe scena politică. Prin plecarea sa din USR, Dacian Cioloș tocmai a făcut acest scenariu și

O Opoziție fragmentată

Opoziția din România este una fragmentată pe falii ideologice. AUR și USR, principalele partide care formează astăzi opoziția democratică din România se află la poli opuși din punct de vedere ideologic. Chiar dacă ideologia USR nu este una clar definită, partidul face parte din grupul european centrist Renew Europe, succesorul ALDE european. Grupul este unul pro-european, liberal. AUR în schimb are accente vizibile anti-europene, promovând un naționalism agresiv. Cele două partide sunt în antiteză și au dificultăți în a colabora în Opoziție. O Opoziție fragmentată face ca super-majoritatea PSD-PNL-UDMR să guverneze fără opreliști majore. Un USR fragmentat pe plan intern nu face decât să contribuie și mai mult la o opoziție dezorganizată. În plus, de vreme ce USR este prins în mreaja luptelor interne, AUR poate deveni principala voce a Opoziției, iar lucrul acesta în sine, reprezintă un regres al democrației – un partid populist, iliberal, devine principala forță a Opoziției parlamentare.

Prin urmare, atât din punctul de vedere al stabilității interne a USR, cât și din punctul de vedere mai larg, al unei Opoziții parlamentare articulate, plecarea lui Dacian Cioloș reprezintă o mișcare mai degrabă neinspirată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *