Skip to content
Educație

ANALIZĂ Programul de guvernare: Cum își propune noua coaliție să crească cheltuielile în Educație

Inquam Photos/Octav Ganea

Noua coaliție PSD – PNL – UDMR a făcut ieri public programul de guvernare. Alianța care se autointitulează “Coaliția pentru reziliență, dezvoltare și prosperitate” propune mai multe măsuri noi în noul său program de guvernare. În acest articol ne vom axa pe măsurile propuse la capitolul “Educație”.

Măsuri pentru educație

Potrivit documentului, sistemul de educație din România va fi reformat pe un set asumat de valori: echitatea, excelența, integritatea, starea de bine, profesionalismul, respectul, flexibilitatea, diversitatea, transparența și colaborarea. Documentul identifică și principalele probleme structurale ale educației din România. Acestea includ aspecte care țin de echitate, abandon școlar, accesul redus şi rata mult prea mare de analfabetism funcțional. Toți cei 10 piloni amintiți anterior sunt apoi discutați pe rând în detaliu.

În document este adus în discuție și implementarea Proiectului „România Educată”. În acest sens, guvernul își propune o serie de obiective foarte ambițioase. Una dintre cele mai importante mențiuni fiind cea legată de acordarea unui procent mai mare din PIB pentru educație până în 2024. Astfel, potrivit documentului: “pentru operaţionalizarea acestui proiect, Guvernul va susţine creşteri graduale, până în anul 2024, pentru finanţarea educaţiei, de până la 18% din bugetul naţional (6% din PIB)”.

România, codașa Europei la cheltuieli pentru educație

În prezent, țara noastră se află la coada Europei când vine vorba de finanțarea învățământului, ca procent din PIB. Un studiu publicat de Eurostat la sfârșitul lunii februarie a acestui an, pe baza datelor din 2019, arată că România este pe locul 26 din 27, în fața Irlandei, cu un procent de 3,6% din PIB acordat învățământului. În 2021, educația a primit și mai puțini bani, doar 2,5% din PIB.

Dintre statele europene, există doar câteva care alocă peste 6% din PIB pentru educație. Islanda cheltuiește cel mai mult pe educație (7,1% din PIB), urmată de Suedia (6,9%) și Danemarca (6,3%). Apoi urmează Belgia, cu 6,2% din PIB și Estonia cu 6% din PIB. În general, cei mai mulți bani merg cu cheltuielile de personal. În România, de pildă, 70% sunt alocate salariilor.

La nivelul Uniunii Europene, educația este pe locul patru în clasamentul cheltuielilor, după cele cu protecția socială, urmate de cele cu sănătatea și apoi cu serviciile publice generale. Prin urmare, statele europene văd educația ca fiind o prioritate. În schimb, tot potrivit datelor Eurostat, țara noastră cheltuie cu prioritate bani pe ordinea publică (2,2% din PIB, locul 2 după Slovacia și la egalitate cu Croația, restul statelor cheltuind sub 2% din PIB) și apărare (1,7% din PIB (în primele 5 țări după Franța, Cipru, Letonia și Estonia și mai mult decât Lituania și Polonia, aflate tot pe flancul estic al NATO).

Creșterea finanțării educației de la 3,6% din PIB, cât este în prezent, până la 6% din PIB, cât se preconizează în 2024, ar reprezenta un important salt înainte pentru România. Lucrul acesta ne-ar propulsa de la coada clasamentului, la capătul opus. Din acest punct de vedere, acesta este probabil unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale actualei coaliții de guvernare. Rămâne de văzut dacă va fi și pus în practică în următorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *