Skip to content
Politică

ANALIZĂ Promisiunile electorale ale lui Mihai Chirica mai așteaptă. Principalele obiective neîndeplinite ale conducerii de la Iași

Inquam Photos/Liviu Chirica

În toamna anului 2020 echipa Costel Alexe – Mihai Chirica câștiga la Iași alegerile locale și își adjudeca primăria oraşului şi Consiliul Judeţean. Sub sloganul „Facem echipă pentru Iaşi”, cei doi le promiteau ieșenilor proiecte de infrastructură, proiecte importante de infrastructură medicală, apă potabilă, canalizare, transport public modern și modernizarea Aeroportului din Iași. De atunci și până acum, prea puține promisiuni au fost transformate în realitate.

Infrastructură și transport public

“Este momentul ca Iaşul să devină un important nod de infrastructură rutieră prin cele două autostrăzi care vor traversa județul de la Est la Vest și de la Nord la Sud”, promiteau cei doi în campania electorală. Deși această promisiune era făcută în 2020, șansele ca ea să se materializeze până în 2024, la finalul mandatului, sunt minime. Abia în luna aprilie a acestui an CNAIR a desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea Centurii Iași Est, o șosea cu lungimea de 30 de km. Despre finalitatea autostrăzilor nici nu se pune problema.

Pe partea de transport public, Primăria Iași a reușit să achiziționeze 32 de tramvaie noi, dar nu toate au fost încă livrate. Se mai promit și 44 de autobuze electrice până la finalul mandatului. Cât despre pistele de biciclete promise, acestea au rămas deocamdată doar pe hârtie.

Sport

“Este momentul ca Iașul să aibă o bază sportivă regională pentru tineret, care să cuprindă o arenă naţională şi o sală polivalentă”, se arată în programul celor doi. Deși o sală polivalentă a fost promisă, ea momentan nu a fost construită și are șanse minime să fie gata până la finalul mandatului, în 2024. Abia pe 8 ianuarie anul acesta, Primăria Iaşi a aprobat demararea procedurilor necesare pentru construcţia unei Săli Polivalente. Proiectul sălii polivalente „Regina Maria” a fost lansat în urma cu mai mulți ani, însă a fost prins în bugetul general abia acum. Licitația a intrat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice în cursul zilei de 8 ianuarie 2022 și ar trebui să dureze 36 de luni. Prin urmare sala ar putea fi gata, cel mai devreme în 2025.

Sănătate

“Este momentul ca Spitalul Regional de Urgențe, care are alocate fonduri de la Comisia Europeană, să poată fi construit rapid”, se mai arată în programul celor doi. Deși promisiunea a fost făcută în 2020, abia la finalul anului 2021 a fost finalizată licitația de proiectare. Mai mult decât atât, lucrările efective de construcție pentru Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași sunt planificate să înceapă abia în iunie 2023, după finalizarea proiectării. Prin urmare, acest proiect amânat de peste 8 ani de zile, va mai dura câțiva ani buni până să devină realitate.

Aeroport

Deși în campania electorală s-a vorbit despre modernizarea Aeroportului din Iași, acesta continuă să arate la fel. La sfârșitul anului trecut, pasagerii care au tranzitat Aeroportul Iași au depunctat regia pentru aspectul învechit al terminalelor. Aceste detalii au fost evidențiate într-un studiu prezentat de compania Vola, o agenție de turism online. Compania a efectuat un studiu pe mai mulți pasageri care au tranzitat aerogările din țară în perioada septembrie-octombrie 2021.

Apă potabilă și canalizare

Apa potabilă și canalizarea au reprezentat, de asemenea, proiecte importante prezentate de conducerea Iașului. Momentan, sistemul de apă și canalizare din Iași continuă să dea rateuri. Chiar luna aceasta un întreg cartier din Iași a fost lăsat fără apă potabilă după ce reprezentanții ApaVital au efectuat mai multe lucrări de mentenanță, lucru care a stârnit evident furia oamenilor. Momentan, există în derulare un proiect de extindere a reţelelor de apă potabilă şi de canalizare în judeţ, dar acesta se va derula pe parcursul a 90 de luni, ceea ce înseamnă că vor mai trece câțiva ani buni până când situația apei potabile și a canalizării va fi rezolvată.

Una peste alta, primarul Mihai Chirica se confruntă și cu probleme legale, după ce în februarie a fost plasat sub control judiciar, într-un dosar în care edilul este suspectat de fals intelectual şi uzurpare a funcţiei publice. Ulterior, edilul a obținut în instanță revocarea măsurii controlului judiciar și a putut  să-și reia atribuțiile de primar al Iașiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *