Skip to content
Politică

ANALIZĂ Promisiunile uitate ale lui Nicușor Dan. Edilul Capitalei visează la al doilea mandat

Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că îşi doreşte un al doilea mandat de edil şi a subliniat că patru ani e prea puţin, mai ales pentru un oraş ca Bucureşti. Dan a subliniat că încearcă să le comunice bucureştenilor, nu să se ”învârtă” pe la televizor cum făceau primarii de dinaintea sa. Cu toate acestea, pentru majoritatea bucureștenilor, mandatul lui Nicușor Dan a devenit o imensă deziluzie. Primarul nu a reușit în cei aproape 2 ani de mandat să se achite de majoritatea promisiunilor făcute în campania electorală.

Promisiunile uitate ale lui Nicușor Dan

Sub sloganul “Împreună construim noul București”, Nicușor Dan le-a promis mai multe lucruri bucureștenilor în 2020.

Mobilitate urbană

O promisiune importantă a lui Nicușor Dan a fost cea legată de îmbunătățirea mobilității urbane. “Din cartier în centru, în maxim 25 de minute!”, promitea Nicușor Dan, într-un slogan inspirat probabil de la primarul Parisului, Anne Hidalgo, care le promitea parizienilor că va transforma capitala Franței într-un oraș al „sfertului de oră”.

Pentru decongestionarea traficului din Capitală, Nicușor Dan susținea că cea mai bună metodă o reprezintă semafoarele inteligente. În noiembrie 2020, Nicușor Dan susținea  că un sistem complet de management al traficului, care să includă semaforizare inteligentă şi corelaţii cu transportul public, ar putea fi realizat în decurs de doi ani. ″Începe un nou exerciţiu financiar european şi există şi voinţa UE şi voinţa autorităţii naţionale şi voinţa autorităţii locale pentru a colabora pentru soluţii inteligente. Bucureştiul are nevoie de o soluţie inteligentă pe care, este o promisiune, o vom realiza foarte curând, în doi ani, estimez, din momentul acesta, pentru ceea ce înseamnă semaforizare inteligentă, adică un sistem complet de management al traficului, corelat cu transportul public. Bucureştiul, evident, are nevoie de o masivă digitalizare a întregii administraţii publice. Şi, din nou, aici avem bani europeni care ne sunt disponibili. Bucureştiul are nevoie de o soluţie la una dintre principalele probleme pe care le are în acest moment – sistemul de termoficare. Şi, din nou, există voinţă şi bani”, afirma edilul general. Doar că promisiunea lui Dan a rămas în principal pe hârtie. Până la începutul acestui an doar 5 intersecții din Capitală aveau semafoare noi, iar Bucureștiul rămâne unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume și, totodată, unul dintre cele mai poluate. De curând Nicușor Dan a reluat ideea semafoarelor inteligente și a promis ca le va instala într-o primă etapă, în 80 de intersecții, urmând să ajungă până la 800.

Termoficarea

În campania electorală, Dan promitea că va rezolva problema termoficării în Capitală. Din cele cinci tronsoane mari promise de edilul Capitalei la începutul anului, doar la unul au început lucrările. Chiar la finalul primei luni de mandat a lui Nicușor Dan au apărut avarii majore la rețeaua de termoficare. Nicușor Dan a dat inițial vina pe răcirea bruscă a vremii și a declarat că situația nu se va mai repeta. “În aceste ultime 3 zile am avut o situație mai grea decât o să fie în această iarnă pentru că a fost diferență mare de temperatură în jos. Și pentru că rețeaua este așa cum este, nu se poate opera cu schimbări mari de presiune. Pentru că ar plesni mult mai mult decât plesnește în mod curent. Și atunci ritmul în care a fost crescută presiunea a fost mai mic. Și atunci mulți bucureșteni au avut de suferit. Dar nu în felul în care le-am avut în ultimele 3 zile”, declara Nicușor Dan.

La începutul acestui an, Dan anunța că a semnat  un „acord pentru modernizarea altor 11 kilometri din reţeaua primară de termoficare” a Capitalei. Dar aceste progrese mici sunt departe de a rezolva problema termoficării în Capitală.

Respect pentru mediu

Dan a promis și curățenie în parcurile din Capitală. Majoritatea spațiilor verzi sunt distruse în multe locuri din București. În vara trecută, Nicușor Dan dădea vina pe muncitorii de la Compania Parcuri și Grădini, care nu și-au făcut treaba. Tot atunci promis atunci curățenie în marile parcuri. „Puţin mai târziu, când o să avem bani, o să ne ocupăm de alei, iar marile investiţii – asta depinde de bugetul pe anul viitor – dar vă promit că în doi ani o să arate toate parcurile de care noi ne ocupăm aşa cum ar trebui să arate nişte parcuri”, declara Nicuşor Dan.

De atunci și până acum prea puține lucruri s-au îmbunătățit. Curățenia în Capitală continuă să fie o problemă pe care Nicușor Dan nu pare a reuși să o rezolve pe deplin.

Educație și performanță

La capitolul “Educație și performanță”, Dan promitea că va construi sau amenaja cel puțin 30 de creșe și grădinițe, dar și că va construi noi școli. Dar lucrurile nu au evoluat prea mult nici în acest sector. Primăria Capitalei a intrat în conflict cu Primăria Sectorului 3 pentru niște școli lăsate în paragină. Alte proiecte majore nu au demarat între timp, astfel că multe dintre promisiunile lui Nicușor Dan rămân doar pe hârtie.

În concluzie, mandatul lui Nicușor Dan se conturează a fi un fiasco și o uriașă deziluzie pentru bucureșteni. Majoritatea promisiunilor nu au fost îndeplinite iar edilul care își dorește acum un nou mandat la Primăria Capitalei mai are multe de rezolvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *