ANALIZĂ PSD a blocat alte două proiecte pentru comasarea alegerilor. De ce se tem liderii social-democrați

Alegeri parlamentare
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV

PSD nu este dispus să accepte comasarea alegerile din 2024, repetând aceeași strategie din trecut, când a refuzat alte proiecte pentru a-și proteja interesele electorale. Declarațiile lui Marcel Ciolacu nu lasă loc de negocieri, fiind ajutat și de decizia UDMR de a refuza comasarea.

Marcel Ciolacu, președintele PSD și posibil viitorul premier, s-a arătat chiar iritat de subiectul comasării alegerilor din 2024, declarând că în repetate rânduri că nu este constituțional și „să le comaseze Gorghiu”. „Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate. (…) Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”, a declarat președintele PSD.

Totodată, Marcel Ciolacu este și președintele Camerei Deputaților, iar o eventuală lege pentru comasarea alegerilor ar depinde de votul din Cameră, unde PSD poate manipula ședințele pentru a amâna sau accelera proiectele.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Inquam Photos / George Călin

Pe de altă parte, ministrul Sorin Grindeanu a lăsat o mică portiță deschisă, în urmă cu două săptămâni, atunci când a vorbit despre comasarea alegerilor: „În acest moment, eu am semne de întrebare că ar fi constituţional, dar nu sunt un specialist în drept constituţional, din contră, nu vreau să mă pronunţ. (…) Eu cred că la finalul anului 2024 o să fim cam sătui, aşa, de pus ştampile şi atunci orice lucru care ar duce la o anumită simplificare, atâta vreme cât respectă legea, eu cred că este binevenită”. Din declarația ministrului și vicepremierului reiese că ar fi de acord cu o comasare pentru a simplifica anul electoral 2024, în cazul în care această modificare ar fi constituțională.

Nu sunt încheiate discuțiile în PSD despre comasarea alegerilor, semn că poate exista un grup care să-și dorească acest lucru, deoarece o comasare a alegerilor ar însemna un transfer al puterii decizionale de la central (București) către teritoriu. Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, scenariul cel mai dezbătut, ar oferi liderilor din teritoriu mai multă putere pentru a decide listele cu candidați, dar și viitorul guvern după alegeri, ceea ce nu convine foarte mult unui partid precum PSD, care e obișnuit să aibă un grup central ce decide și în teritoriu. Liderii social-democraților nu ar fi dispuși să negocieze puterea în fiecare teritoriu.

Cazurile Ponta și Dragnea vs. comasarea alegerilor

PSD are deja o „tradiție” de a refuza comasarea alegerilor, mai ales atunci când e pe primul loc în sondaje. În ultimul deceniu, PSD a refuzat de două ori comasarea alegerilor, pe vremea când era condus de Victor Ponta și Liviu Dragnea.

În 2011, când guvernul condus de Emil Boc a anunțat că vrea comasarea alegerilor locale cu parlamentare în 2012, USL-ul condus de Victor Ponta a depus moțiune de cenzură. „Vom depune o moțiune de cenzură, care va fi dezbatută pe 22 decembrie, dată simbolică. Adică la 22 de ani după ce am reușit să câștigăm un sistem democratic, peste 22 de ani tocmai îl îngropăm. Nimeni nu poate să explice cu bun simț și realism de ce trebuie comasate alegerile”, spunea fostul președinte PSD. De asemenea, în viziunea lui Ponta, comasarea alegerilor din 2012 ar fi fost un instrument de fraudare a votului: „Ce să ne spună Emil Boc? De ce comasează alegerile? Noi știm de ce, ca să ne fure”.

Victor Ponta
Victor Ponta. Sursa foto: Inquam Photo / Octav Ganea

Despre comasarea alegerilor s-a vorbit și în perioada 2015-2016, însă PSD nu avea intenția reală de a comasa alegerile, ci de a modifica Constituția. Înainte să cadă guvernul Ponta, PSD voia un proiect de lege prin care să fie mărit mandatul aleșilor locali la 5 ani, iar comasarea să aibă loc doar după această schimbare.

„Sigur că este mai bine pentru un guvern să aibă alegeri mai puţine, dar trebuie să vorbească şi cu înfierbântaţii ăştia de la PNL care acum vor în fiecare zi alegeri! Înainte fugeau de alegeri ca dracul de tămâie, acum vor în fiecare zi alegeri şi îmi fac plângeri penale după ce au votat ei în Parlament să nu se mai facă alegeri”, spunea Victor Ponta.

Însă PSD-ul din 2015 era deja controlat de Liviu Dragnea, care avea marele plan de modificare a Constituției: „Noi suntem în situaţia în care din doi în doi ani avem alegeri. Poate la un moment dat ne trezim, toţi, toată clasa politică, poate e de acord şi preşedintele şi poate dacă reuşim să modificăm Constituţia punem toate alegerile odată la cinci ani”.

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea. Sursa foto: Inquam / Octav Ganea

Liviu Dragnea nu era interesat de comasarea alegerilor, ci de a obține mai multă putere în România, pe modelul lui Viktor Orban în Ungaria. Dar pentru a modifica Constituția, PSD avea nevoie două treimi din voturile din Parlament, ceea ce nu a reușit să obțină. Aproape de sfârșitul anului 2015, Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier, iar PSD a ieșit de la guvernare și a abandonat aceste planuri. În 2016, discuția despre comasarea alegerilor a căzut pe umerii lui Dacian Cioloș, care nu a avut niciodată intenția să ia această decizie, iar PSD nici măcar nu a mai vorbit despre o astfel de schimbare.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: