Skip to content
Politică

ANALIZĂ PSD, aproape de remanierea guvernamentală. Ce i se poate reproșa ministrului Vasile Dîncu la Ministerul Apărării Naționale

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

PSD este în fața primei decizii de remaniere guvernamentală, în coaliția de guvernare cu PNL și UDMR. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat marți că va exista o remaniere guvernamentală în următoarea perioadă, însă a evitat să spună cine ar fi vizat. „Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere, să vedem când (…) O să avem o discuție mai aplicată în interiorul coaliției și o să vedem”, a declarat Ciolacu. 

Vasile Dîncu, ministrul apărării naționale, ar fi vizat de o remaniere guvernamentală, care ar urma să aibă loc după 1 septembrie, precizează sursele politice pentru PS News. Mai mulți social-democrați ar fi nemulțumiți de activitatea ministrului apărării și ar pregăti schimbarea acestuia. Marcel Ciolacu a evitat să precizeze dacă ministrul Dîncu este pe lista celor care ar putea părăsi guvernul. 

Ce i se poate reproșa lui Vasile Dîncu 

Ministrul Vasile Dîncu nu a avut un mandat ușor, după ce a început conflictul dintre Ucraina și Rusia. România a fost nevoită să-și regândească strategia și să adopte o poziție oficială. În martie 2022, apărea în presă un proiect de lege, aflat în lucru la Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin care se pregătea introducerea stării de criză în România și mobilizarea populației în caz de război. Acest proiect a trezit numeroase nemulțumiri în rândul populației și a creat panică, până când ministrul Vasile Dîncu a ieșit public și a anunțat că „proiectul de lege privind situația de criză nu mai e de actualitate”.

Proiectul respectiv, aflat pe agenda Guvernului, a fost criticat de mai mulți politicieni din PSD și PNL, deoarece oferea putere unui centru militar din CSAT. „Dacă avem din nou o situaţie în care nu e guvern două luni, ne putem trezi că preia conducerea acel Centru Naţional militar de comandă, aflat în subordinea CSAT. Eu înţeleg că Parlamentul nu are o cotă de încredere foarte ridicată, dar nu putem să ne batem joc de democraţie”, declara o sursă politică din PSD, citată de news.ro

Sursa foto: Facebook/ Vasile Dîncu

Sursa foto: Facebook/ Vasile Dîncu

Vasile Dîncu s-a făcut remarcat și în privința minelor din Marea Neagră. „În aceste momente, marea este blocată, există şi informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului”, a precizat ministrul apărării. După câteva zile, președintele Klaus Iohannis a ieșit cu declarații publice și l-a contrazis pe ministrul Dîncu. „Iar să spunem că Marea Neagră este blocată mi se pare deocamdată o exagerare. Pericolul minelor în Marea Neagră există şi partea nordică a Mării Negre aferentă Ucrainei este blocată, dar Portul Constanţa nu este blocat şi vom avea grijă să nu fie blocat”, a declarat Klaus Iohannis, la o conferință de presă. 

Portul Constanța s-a dovedit esențial în ultimele luni, deoarece a reușit să livreze cerealele provenite din Ucraina, pentru a evita o criză alimentară în Africa. România a fost unul dintre principalii distribuitori ai cerealelor ucrainene către restul lumii. Cerealele soseau cu trenul din Ucraina, ajungeau în Portul Galați sau Portul Constanța, și de aici erau încărcate pe nave. Blocarea Mării Negre ar fi făcut imposibil transportul de cereale. 

Tot Ministerul Apărării Naționale a prezentat și un proiect de lege prin care românii din străinătate, cu vârste între 20 și 35 de ani, au 15 zile pentru a se întoarce în țară în caz de război. Ministerul a pus în dezbatere publică acest proiect, care arată că țara noastră ia măsuri în cazul unui conflict. 

Vasile Dîncu a protejat pensiile militarilor, precizând de mai multe ori că acestea nu sunt pensii speciale. În același timp, PSD anunța că voia să impoziteze pensiile speciale din România, dar Marcel Ciolacu declara că pensiile militarilor sunt, de fapt, pensii ocupaționale, nu speciale. PSD a blocat, momentan, ideea de a impozita pensiile speciale și nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Nimeni din Guvern nu s-a arătat dispus să se atingă de pensiile militarilor. 

O parte dintre proiectele MApN din ultimele luni au creat panică în rândul cetățenilor. Mobilizarea populației sau înarmarea pentru un conflict sunt subiecte care pot pune în pericol stabilitatea țării sau să provoace chiar proteste. PSD nu avea nevoie de o nouă stare de criză, după ce România tocmai ieșise din starea de urgență pentru pandemie. La fel cum PSD nu are nevoie de o militarizare, într-o perioadă în care problemele economice sunt mult mai importante pentru cetățeni.  

Vasile Dîncu și conflictul din Ucraina

În cazul conflictului din Ucraina, România nu a avut un cuvânt de spus pe scena internațională, iar Ministerul Apărării Naționale a așteptat pozițiile NATO și SUA. În aprilie 2022, Vasile Dîncu declara că România oferea doar sprijin umanitar Ucrainei, iar armele țării noastre nu ajungeau pe teritoriul ucrainean. „Nu avem în acest moment cereri în acest sens (n.r. trimitere de arme către Ucraina), în momentul acesta nu avem operațiuni de genul acesta. Sigur că lucrurile evoluează, vom vedea ce hotărâri se iau și în alte locuri”, declara ministrul.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apărării Naționale

Cum decizia ținea mai mult de președintele Klaus Iohannis, care este responsabil de politică externă și reprezintă țara noastră în organizațiile internaționale, Ministerul Apărării a decis să nu se implice foarte mult. 

Totuși, în luna august au apărut fotografii din Ucraina în care se observa armament produs în România, la fabrica ROMARM. Nimeni din Guvern nu a precizat dacă România a decis să trimită sau nu arme Ucrainei. Nici ministrul Bogdan Aurescu, nici ministrul Vasile Dîncu nu au făcut declarații în acest sens. Președintele Klaus Iohannis a evitat mereu să spună dacă România trimite armament și mai ales ce armament livrează Ucrainei: „Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”. 

Vasile Dîncu a fost nevoit să iasă cu declarații publice și atunci când au apărut informațiile că România ar trimite mercenari în Ucraina. „Este o informaţie falsă, nu putem verifica ce cetăţeni ajung în aceste zone”, a explicat ministrul apărării. Cu această declarație, Dîncu a oprit o eventuală propagandă care ar fi trezit nemulțumiri în rândul populației. 

În concluzie, mandatul lui Vasile Dîncu este foarte dificil, deoarece orice decizie pe care o ia Ministerul Apărării în această perioadă poate fi interpretată diferit, atât pe plan intern, cât mai ales pe plan extern, ceea ce poate provoca nemulțumiri sau teamă în rândul populației. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *