Skip to content
Societate

ANALIZĂ Psihoza prețurilor la carburanți. Cum au căzut mii de români în plasa dezinformării

Inquam Photos / Octav Ganea

Ieri am fost martorii unei psihoze în masă. Preț de câteva ore isteria a luat locul rațiunii, iar mii de români s-au înghesuit la pompe pentru a alimenta de teama ca nu cumva prețul carburanților să se majoreze radical după miezul nopii. Totul a plecat de la o dezinformare propagată pe rețelele de socializare, iar episodul în sine ne spune ceva despre marile vulnerabilități din societatea românească de astăzi.

Dezinformare de manual

Cozi imense s-au format pe tot cuprinsul țării la benzinării după ce pe rețelele de socializare a circulat zvonul că după miezul nopții, benzina și motorina vor trece de pragul de 10 lei. Panicați, oamenii nu au mai stat să primească vreo confirmare din partea autorităților și au dat năvală la pompe. Unii s-au înarmat și cu butoaie imense pentru a-și face provizii de combustibil. Autorul acestei dezinformări rămâne necunoscut, însă reacția populației dezvăluie cât de vulnerabili suntem în fața dezinformării.

sursa: Facebook.com

 

sursa: Facebook.com
sursa: Facebook.com
sursa: PS News

Dacă la începutul pandemiei, românii goleau magazinele, de teama restricțiilor, acum iată că povestea se repetă într-o altă formă. Pe fondul războiului de la graniță, a proastei informări, a lipsei de comunicare din partea guvernanților și a unor analogii greșite, foarte mulți concetățeni au tras concluzia că informația trebuie să fie adevărată. Unele benzinării au speculat imediat teama oamenilor și au crescut prețurile. Lucrul acesta a generat un cerc vicios pentru că acum, mulți au concluzionat că informația era reală și restul benzinăriilor din țară ar fi urmat, potrivit acestei logici, să facă același lucru. Totul s-a dovedit a fi în final o isterie nejustificată.

Autoritățile au însă partea lor de vină în această poveste. Guvernanții au comunicat prea târziu cu populația. În plus, lipsa cronică de încredere în autorități, dublată de panica transmisă de unele posturi TV care au ales să intre în jocul dezinformării pentru rating, au generat un soi de psihoza națională. Totodată, nu trebuie diminuat rolul rețelelor de socializare în propagarea acestei dezinformări. Inițial, acesta a fost mediul în care ea s-a propagat cu repeziciune, fiind distribuită rapid de oameni. Puțini au stat să verifice dacă informația era credibilă sau nu. Cei mai mulți s-au grăbit la pompe. Aseară, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a îndemnat la “calm”, reiterând idea  că românii nu trebuie să stea la cozi la benzinării. „Repet, nu este cazul să staţi la coadă. Să nu ne lăsăm angrenaţi în acţiuni de manipulare, care ne pot destabiliza”, a afirmat el. Până când autoritățile au comunicat însă mesajele, isteria era deja în toi.

Astăzi, prețul carburanților a suferit doar mici ajustări. În București, prețul benzinei variază între 7,18 lei și 8,65 de lei.

Premierul Ciucă a anunțat că va trimite controale pentru a verifica benzinăriile care au speculat teama oamenilor. Faptul este însă consumat, iar mii de români au căzut în plasă. Lucrul acesta arată încă o dată cât de vulnerabili suntem în fața dezinformării. Românii se informează prea mult de pe rețelele de socializare, acolo unde circulă cu rapiditate multe dezinformări. Unele televiziuni speculează teama oamenilor și vântură la rândul lor aceste dezinformări, pentru rating. Prea puțini verifică informațiile din mai multe surse. Dezinformările s-ar putea multiplica în această perioadă, pe fondul conflictului din Ucraina, de aceea este important ca guvernul să găsească acele mijloace prin care să stăvilească explozia de știri false.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *