ANALIZĂ Rabla Local 2023: promisiuni mari, început lent. Ce reclamă cetățenii

rabla
Sursă foto: Freepick

Înscrierile în programul Rabla Local au început luni cu o întârziere de aproape două ore din cauza unor probleme tehnice la aplicație. Ministerul Mediului dă vina pe „numărul mare de accesări”. Pe de altă parte, cetățenii interesați de program reclamă alte probleme.

„Peste 12 minute am așteptat să vorbesc cu un operator de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Mesajul primit era: momentan, toți operatorii noștri sunt ocupați”, reclamă un bucureștean, Gheorghe Asa, într-o postare pe Facebook.

Bărbatul spune că vineri a depus un dosar complet, în mod fizic, la Primăria Sectorului 2, la Serviciul Registratură. Și nu știe ce pași ar trebui să urmeze.

O altă aplicantă reclamă o eroare la verificarea anti robot (captcha), cum că nu poate fi derulată, iar aplicația s-a blocat.

O altă problemă semnalată este înscrierea online. Cum conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicație, iar apoi, persoana fizică trebuie să transmită documente (conform procedurii interne a primăriei), persoanele care nu au acces la internet sau nu se pot descurca cu folosirea aplicației nu se pot înscrie în program.

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează online, prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30.

Ministerul Mediului vrea să facă „curățenie” în orașe

În întreaga țară, numeroase zone din spațiul public sunt, practic, cimitire de mașini.

Doar în Sectorul 2 al Capitalei există în evidența Primăriei peste 4.000 de mașini abandonate, conform edilului. În sector sunt alocate fonduri pentru peste 3.000 de mașini, însă primarul anunță alocarea în plus, dacă vor exista cereri suplimentare.

Nefolosite, „rablele” ocupă spații de parcare și poluează. Prin urmare, circa 500 de primării sunt înscrise în programul Rabla Local.

Sunt și primării care nu s-au înscris în program, din lipsă de fonduri (suma este susținută în proporție de 80% de Ministerul Mediului și 20% de către primărie: 2.400 lei oferă ministerul, iar 600 lei, primăria), precum Primăria Ploiești sau Primăria Buftea.

„ Ne dorim ca până în anul 2026 să scoatem peste un sfert de milion de rable din circulaţie, adică din maşini mai vechi de 15 ani. Proprietarii de maşini vor primi 3.000 lei în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

După-amiază, AFM transmite că „aplicaţia programului funcţionează în parametri normali”, iar până la ora 12:00, s-au înscris 4.505 persoane fizice în cadrul programului.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: