Skip to content
Politică

ANALIZĂ Radu Mihaiu, bilanț la aproape 2 ani de mandat: Sectorul 2 se menține în topul celor mai nesigure sectoare din Capitală

Inquam Photos / Octav Ganea

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2 din Capitală, a câștigat cursa electorală din 2020 cu un program politic intitulat “E timpul schimbării”. În cadrul acestui program, Mihaiu promitea mai multe obiective pentru locuitorii Sectorului 2. În continuare vom vedea câte promisiuni a îndeplinit primarul Mihaiu în cei aproape 2 ani de mandat.

Curățenie ca acasă

Un prim obiectiv îl viza curățenia sectorului. Mihaiu se plângea că “Sectorul nostru nu are infrastructura necesară pentru colectarea selectivă a deșeurilor, lipsesc recipientele pentru cetățeni, iar cei care fac efortul să colecteze selectiv sunt sfidați de operatorul de salubritate care de multe ori le încarcă tot la grămadă în aceleași mașini”. Astfel, el le promitea bucureștenilor din Sectorul 2 că va rezolva problema curățeniei. Doar că această problemă a fost departe de a fi rezolvată de primarul Mihaiu. Anul trecut sectorul se confrunta cu probleme mari în ceea ce privește strângerea gunoaielor, iar Mihaiu se plângea  că există 273 de „puncte fierbinţi” în Sectorul 2, respectiv zone în care firmele de salubrizare ale primăriei ar trebui să strângă de 4-5 ori pe zi. Mai mult, primarul dădea vina pe locuitorii sectorului pentru situație: “mojicia şi nesimţirea transformă oraşul în groapă de gunoi”. Primarul este responsabil de administrația sectorului și, prin urmare, trebuie să găsească soluții la aceste probleme nu să se lamenteze, dând vina pe acei locuitori care aruncă gunoaie pe străzi, mai ales că aceasta a fost una dintre promisiunile sale electorale.

Locuri de muncă mai aproape de casă

O altă promisiune electorală făcută de Radu Mihaiu a fost aceea de a crea mai multe locuri de muncă în Sectorul 2. Din acest punct de vedere, primarul s-a achitat de promisiune, deși creșterea numărului de locuri de muncă în sector nu este una spectaculoasă. În momentul candidaturii acestuia numărul agenților economici din Sectorul 2 era de 80.189, reprezentând aproape 21% din totalul firmelor înregistrate în București. Ultimele statistici arată că numărul agenților economici din Sectorul 2 a crescut la 86.397. cu toate acestea, ponderea lor din totalul firmelor înregistrate în București s-a diminuat de la 21% la 20,64%.

Școli și grădinițe

Radu Mihaiu promitea mai multe școli și grădinițe pentru locuitorii din Sectorul 2: “Vom construi un număr de 4 grădinițe și creșe publice pe raza Sectorului, cu o capacitate de 240 locuri”. Până acum însă, lucrurile merg destul de încet. De curând, primăria a anunțat că va reabilita 4 grădinițe și 14 școli în anul 2022. Investițiile încep așadar cu întârziere și nu este deloc clar dacă ele vor fi gata până în anul electoral 2024.

Trotuare și parcări

Mihaiu promitea trotuare și locuri de parcare pentru bucureștenii din Sectorul 2. Până acum primarul se poate lăuda doar cu construcția a 155 de parcări la sol, începute în 2021 și cu un nou regulament de atribuire a locurilor de parcare rezidențiale, adoptat anul trecut. Din punct de vedere al infrastructurii, primăria mai are multe de rezolvat. De pildă, Mihaiu speră că anul acesta va reuși să finalizeze lucrările la Pasajul Doamna Ghica, deși cel mai probabil lucrările nu vor fi gata până în 2023. Astfel, bucureștenii din Sectorul 2, din apropierea șantierului, vor mai avea de îndurat.

Siguranță

În fine, Radu Mihaiu le promitea și mai multă siguranță locuitorilor din Sectorul 2. În 2020, potrivit datelor, Sectorul 2 era al treilea cel mai nesigur sector din Capitală. Ultimele date ale Poliției Române, arată că Sectorul 2 continuă să fie unul dintre cele mai nesigure locuri din București, cu un coeficient de criminalitate de 103,45, considerat drept ridicat. Astfel, Sectorul 2 se menține pe locul al treilea, în topul celor mai nesigure sectoare din Capitală, după Sectorul 3 și Sectorul 6.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *