Skip to content
Politică

ANALIZĂ Raport de primar: promisiuni mari și realizări mici pentru Cristian Gentea, după 2 ani la Primăria Pitești

facebook

Cristian Gentea, noul primar al Piteștiului din 2020, și-a început mandatul cu mari promisiuni, dar după aproape doi ani de mandat este departe de realizarea celor mai importante proiecte. Gentea a fost și consilier local în Pitești și a preluat fotoliul de primar după ce Cornel Ionică, fostul edil, nu a mai putut candida, deoarece ANI l-a găsit vinovat de conflict de interese.

Reconstrucția stadionului și bazinului olimpic

În campania electorală din 2020, Gentea promitea un nou stadion pentru echipa FC Argeș, care trebuia construit în 2 ani. „Am fost zilele trecute la stadion cu primarul municipiului Pitești și am vorbit cu jucătorii. Aceștia au fost anunțați că s-a aprobat de către CNI (Compania Naţională de Investiţii – n.r.) construirea unui nou stadion, care ar trebui să fie gata în următorii doi ani”, declara Gentea pentru presa locală din Pitești.

După 2 ani de la acea declarație, nici măcar nu au început lucrările pentru construcția stadionului. Primăria speră să înceapă lucrările până la final de 2022. „Construcția noului stadion e în linie dreaptă. Până la finalul anului va începe demolarea arenei și construirea unui stadion modern”, declara Gentea în 2022. În acest ritm, primarul risca ca până în 2024 să nu aibă noul stadion pe care l-a promis cetățenilor.

Cristian Gentea a continuat și proiectul pentru refacerea bazinului Olimpic din oraș. În 2019 se semna contractul, cu fonduri europene, însă autoritățile locale nu au fost capabile să respecte termenele. Proiectul trebuia finalizat în iunie 2022, însă abia în 2023 cetățenii vor beneficia de acest centru sportiv. Primăria va fi nevoită să investească peste 8 milioane de lei în plus pentru a finaliza acest bazin.

Cristian Gentea, primarul Piteștiului, foto: Facebook

Autobuze electrice și infrastructură

În campania electorală din 2020, Gentea a promis 60 de autobuze electrice, dar a uitat să precizeze că sunt proiecte care aparțin administrației fostului primar Ionică. Dosarele pentru achiziția acestor autobuze au fost făcute cu mult înainte să ajungă Gentea primar, iar actualul edil doar a continuat etapele proiectelor.

În mai 2021, Primăria Pitești semna contractul pentru achiziția a 40 de autobuze electrice, cumpărate cu fonduri europene. În decembrie 2021, Primăria lansa licitația pentru achiziția a 20 de autobuze hibride, finanțate tot cu fonduri europene. Ar fi fost imposibil pentru Primăria Pitești să facă aceste dosare din noiembrie 2020, când Cristian Gentean a devenit primar.

La capitolul infrastructură trebuie precizat că primarul a renovat mai multe străzi din oraș și a refăcut o parte din parcări. Tot Cristian Gentea a luat și decizia de a demola garajele construite ilegal pe spațiul public. Orașul este departe de „parcări subterane”. Gentea promitea, în 2020, doar niște „proiecte pentru parcări subterane/și sau ridicate pe orizontală”. Însă realizarea acestor proiecte nu înseamnă și construcția de parcări, iar piteștenii trebuie să mai aștepte mult timp pentru a vedea o parcare subterană.

Salubrizare

În campania electorală din 2020, Cristian Gentea promitea că va schimba sistemul de salubrizare din Pitești. Primarul voia „containere îngropate”, însă acest proiect a început în 2018 și a fost finalizat în noiembrie 2020. Prin urmare, Gentea nu a avut nicio contribuție.

Promisiunile lui Cristian Gentea în 2020, sursa: genteaprimarpitesti.ro

Primăria Pitești a achiziționat mai multe containere pentru reciclarea gunoiului, dar nu a reușit și să achiziționeze vehicule pentru ridicarea gunoiului mult mai repede, așa cum promitea Gentea în campania electorală. Primarul chiar voia vehicule electrice care să ridice containerele și să le golească, însă Piteștiul nu a văzut astfel de achiziții momentan.

Industrie și investiții

Chiar dacă Piteștiul are aproape uzina Dacia de la Mioveni, primăria nu reușește să atragă investiții importante. Cristian Gentea promitea un parc industrial în Pitești, însă în aproape 2 ani nu s-a înregistrat niciun progres în acest sens.

Revitalizarea zonei metropolitane Pitești și dezvoltarea primului parc industrial în zona de sud a orașului”, spunea Gentea în campania electorală. Piteștiul nu este nici măcar în etapa de a avea un proiect pentru un parc industrial, iar primarul este criticat de cei din PNL.

Sănătate și educație

Deși sunt două capitole foarte importante pentru orice primar, Cristian Gentea nu a făcut mari promisiuni. Primarul promitea că va construi noi locuri în grădinițele din oraș, iar în 2021 anunța un astfel de proiect. Abia în iunie 2022 s-a lansat licitația pentru proiectarea acestei grădinițe, care avea un buget de 1 milion de euro. În acest ritm, piteștenii trebuie să mai aștepte câțiva ani până când se va deschide noua grădiniță.

Tot la capitolul educație, Gentea a continua proiectele pentru renovarea mai multor școli din oraș, unele cu fonduri europene. Într-un raport prezentat după primul an de mandat, preciza că a investit 7,5 milioane de lei, din bugetul local, în renovarea a 29 de școli din oraș, ceea ce înseamnă circa 260.000 de lei pentru fiecare școală. De asemenea, Primăria Pitești vrea să continue reabilitarea termică a unităților de învățământ și în următorii ani și lucrează la alte proiecte cu finanțare de la Guvern sau de la Uniunea Europeană.

În programul său electoral, Cristian Gentea nu a vorbit despre situația sistemului de sănătate din oraș și nu a promis niciun proiect important, care să le ofere piteștenilor mai multă încredere. Spitalul județean din Pitești beneficiază de investiții, dar prin Consiliul Județean Pitești și finanțare europeană. În 2021, primarul Gentea anunța că ar intenționa să construiască un dispensar în oraș, cu 8 cabinete medicale, dar nu se cunosc detaliile acestui proiect sau când ar putea fi terminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *