Skip to content
Societate

ANALIZĂ Războiul din Ucraina și criza uleiului de floarea soarelui în UE. Cine suferă cel mai mult în urma scumpirilor

Inquam Photos / George Călin

Conflictul dintre Ucraina și Rusia provoacă mari probleme pentru Uniunea Europeană mai ales în privința prețurilor la alimentele și produsele importante din cele două țări. Multe state UE depind de Ucraina pentru uleiul de floarea soarelui.

România, chiar dacă este cel mai mare producător de floarea soarelui din Uniunea Europeană, are mari problemele cu prețul uleiului de când a început războiul în Ucraina. În 2020, România a produs 2,07 milioane de tone de floarea soarelui și depinde foarte puțin de Ucraina.

Supermarketurile din România au mărit prețurile uleiului de floarea soarelui de când a început criza din Ucraina, la care se adaugă și inflația de 8,5% înregistrată în martie. Dacă în luna octombrie 2021 un litru de ulei de floarea soarelui era 9,2 lei la Mega Image, acum de la același producător cumpărăm cu 11,49 de lei, ceea ce înseamnă o creștere e de circa 25% în doar 5 luni. În același supermarket frecventat de bucureșteni, cel mai ieftin ulei are un preț de 7,99 lei/litru și cel mai scump de 12,39 lei. Prețul mediul al uleiului de floarea soarelui este de 10,19 lei/litru. Creșterea este evidentă și se simte în portofelul românilor, mai ales că în alte supermarketuri cel mai mic preț e de 9 lei și cel mai mare de 11,49 lei, potrivit datelor de pe bringo.ro.

Prețurile pentru uleiul de floarea soarelui, într-un supermarket din București, sursa: bringo.ro

Germania și Spania, cele mai afectate

Situația este mult mai gravă pentru alte țări din UE care depind de floarea soarelui din Ucraina. România are marele avantaj de a avea o producție internă, însă Olanda sau Germania suferă foarte mult când e vorba de uleiul de floarea soarelui.

Olanda ar putea rămâne fără ulei de floarea soarelui în următoarele săptămâni, potrivit unui avertisment al Federației Industriei Alimentare din Olanda. Peste două treimi din uleiul de floarea soarelui folosit de olandezi provine din Ucraina, iar războiul a pus în pericol exporturile. Olanda este nevoită să caute alternative la uleiul de floarea soarelui, folosit mai ales în restaurante. Prețurile în Olanda sunt în jur de 3 euro/litru pentru uleiul de floarea soarelui,

Italia a decis să limiteze vânzarea de ulei de floarea soarelui, în funcție de supermarket. Unele supermarketuri blochează vânzarea la 3 litri, iar altele la doar 2 litri. În doar o lună, în Italia prețul uleiului de floarea soarelui a crescut de 1,7 euro la 2,49 de euro, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 50%. În alte supermarketuri prețul depășește 3 euro/litru. Chiar dacă italienii nu folosesc foarte mult ulei de floarea soarelui, preferând pe cel de măsline, această creștere a prețurilor se va simți cel mai mult în restaurante.

În Germania, situația este asemănătoare. Unele supermarketuri au menținut un preț scăzut de 1,79 euro/litru, dar au limitat vânzarea la doar un litru de persoană. Alte supermarketuri au mărit prețul la 4,89 de euro/litru și lasă vânzarea liberă. Uleiul de floarea soarelui începe să fie tot mai greu de găsit și au dispărut numeroasele oferte din trecut. Aceste lucru va obliga restaurantele să-și mărească prețurile. Un preț de circa 5 euro/litru începe să fie frecvent în toate supermarketurile din Germania, ceea ce înseamnă de aproape 3 ori mai mult decât înainte de război, se plâng germanii pe rețelele de socializare.

Prețul pentru uleiul de floarea soarelui, în supermarketuri din Germania, sursa foto: tz.de

Spania este și ea grav afectată după izbucnirea războiului în Ucraina, iar prețurile pentru uleiul de floarea soarelui au scăpat de sub control. În supermarketurile spaniole prețul începe de la 3,19 euro/litru și poate depăși pragul de 4 euro. Unele supermarketuri au început să raționalizeze vânzarea de ulei, la doar 5 litri de persoană, potrivit presei spaniole. 65% din uleiul de floarea soarelui folosit în Spania provine din Ucraina, iar 20% din Rusia. Acest lucru influențează direct prețurile din supermarketuri. În ultimele luni, Spania a înregistrat o creștere de circa 70% pentru prețul uleiului de floarea soarelui, potrivit estimărilor.

Cele mai afectate state UE sunt cele care depind de Ucraina și Rusia pentru uleiul de floarea soarelui sau alte cereale importante, precum grâul și porumbul. Chiar dacă România are o importantă producție de floarea soarelui, suferă în continuare cu acest val de scumpiri care afectează toate statele UE. Așa cum o arată și prețurile, conflictul din Ucraina este plătit de toți cetățenii din UE care suportă consecințele economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *